tromaktiko: Απαντηση στο "Τηλεπωλήσεις"

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Απαντηση στο "Τηλεπωλήσεις"



Ως πρώην υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου τηλεπωλήσεων και νυν υπάλληλος τηλεφωνικού κέντρου παροχής υπηρεσιών, οφείλω να πω στον αναγνώστη από την Αλεξανδρούπολη τα εξής, τα οποία πιθανόν να αγνοεί.

Κατ' αρχή δικαιολογώ την αγανάκτησή του για την ενόχληση που δέχθηκε σε ώρα κοινής ησυχίας, όμως αφού, όπως ο ίδιος περιγράφει στην αποτύπωση του διαλόγου του, ήταν κάθετα αρνητικός από την αρχή επομένως και η όποια προσπάθεια της συναδέλφου να σας πείσει θα ήταν από την αρχή ατελέσφορη, οπότε και αποφάσισε να τερματίσει (έστω και άκομψα) τη συνομιλία σας.
Οι πωλήσεις μέσω τηλεφώνου, θεωρώ πως είναι μια μέθοδος κορεσμένη και μη αποδοτική, η οποία δε στοχεύει στην ειλικρινή πώληση ενός προϊόντος στον πελάτη, παρά να δημιουργεί αυξητικά νούμερα πωλήσεων προς τις εταιρείες τις οποίες εξυπηρετούν. Πολλές φορές δε, δημιουργούν κλίμα δυσφήμισης προς τις εταιρείες των οποίων τα προϊόντα προωθούν. Αυτό το πίστευα όταν ακόμα φοιτητής εργαζόμουν για ανάλογη εταιρεία προώθησης πακέτων σταθερής τηλεφωνίας & ίντερνετ, όταν το ADSL έκανε τα πρώτα του βήματα στην αγορά. Ο κόσμος με δυσπιστία και συχνά με οξύτητα εξέφραζε τα παράπονα και τις επιφυλάξεις του, χωρίς να λείπουν και αυτοί που εμπιστεύονταν τον εκάστοτε τηλεφωνητή και αποδεχόντουσαν την αγορά της προσφοράς που του παρείχαμε.

Μέχρι εδώ όλα εντάξει. Θεωρώ ότι ο κύριος από την Αλεξανδρούπολη είναι εντελώς λάθος σε κάποια πράγματα στα οποία τοποθετήθηκε.

"Έχει παραγίνει το κακό με όλους αυτούς πλέον, αφού 8/10 τηλεφωνήματα είναι για τέτοιου είδους "διαφημήσεις".

Από την μία πλευρά σκέφτομαι πως δεν φταίνε αυτοί οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Αλλά από την άλλη, λάθος, οι ίδιοι φταίνε.

Διότι οι ίδιοι διάλεξαν να "εργαστούν" σε αυτές τις εταιρείες."

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές τις εταιρίες δεν έχουν διαλέξει την εργασία τους αυτή (απασχόληση θα ήταν πιο δόκιμος όρος...), με την ανεργία που υπάρχει σήμερα ακόμα και τέτοιες θέσεις εργασίας αναγκαστικά γίνονται αποδεκτές.

"Οι ίδιοι διαλέγουν να παρενοχλούν τον κοσμάκη στα τηλέφωνά τους ώστε να τους προωθούν "προϊόντα"."

Οι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα απολύτως φταίξιμο, απλά εκτελούν αυτά που τους λένε οι προϊστάμενοί τους. Δεν επιλέγουν τι ώρα θα πραγματοποιήσουν τις κλήσεις τους, απλά είναι αναγκασμένοι να φέρουν εις πέρας έναν ελάχιστο αριθμό κλήσεων και παράλληλα να "κλείσουν" έναν ελάχιστο αριθμό νέων συνδέσεων, πιστωτικών καρτών και ό,τι άλλο γενικά προωθείται και φυσικά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκφράσουν κάποια αντίρρηση ή επιφύλαξη όσον αφορά τις ώρες και τη μέθοδο της προώθησης των προϊόντων.

"Ε, και εγώ θα αλλάξω τρόπο ομιλίας απέναντί τους από το επόμενο κιόλας τηλεφώνημα που θα απαντήσω.

Μην πουν ότι δεν τους προειδοποίησα. Έστειλα αυτό το γράμμα στο τρο-μα-κτικό για αυτόν ακριβώς τον λόγο."

Και κλείνω με το βασικότερο: οι μισθοδοτικές απολαβές καθώς και οι σχέσεις εργασίας που διέπουν τους εργαζόμενου των τηλεφωνικών κέντρων δυστυχώς είναι από τις χειρότερες δυνατές στην αγορά εργασίας. Οφείλω να σας πως πως η πλειοψηφία των υπαλλήλων σε ανάλογες εταιρείες εργάζονται 4ωρα για 400€ το μήνα και σπανιότερα 6ωρα. Το 8ωρο είναι προνόμιο των προϊσταμένων και ενός μικρού αριθμού παλαιών υπαλλήλων....

Να σημειώσω εδώ, για να μην παρεξηγηθώ πως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε συναδέλφους όσους εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα εισπρακτικών εταιρειών, καθώς ξεφεύγουν από οποιοδήποτε πλαίσιο δεοντολογίας όσον άφορα τον τρόπο εργασίας τους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τον τρόπο εργασίας καθώς και την συμπεριφορά τους.

Αν λοιπόν (ελπίζω να μη ξανασυμβεί) ξαναενοχληθεί ο συγκεκριμένος κύριος, αλλά και οποιοσδήποτε αναγνώστης αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση από το τηλέφωνό του, καλό είναι να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως αυτός που του μιλάει στην άλλη άκρη της γραμμής δεν είναι υπεύθυνος για τη κλήση που πραγματοποιεί καθώς και για το ακατάλληλο της ώρας και να μην αλλάξει τρόπο ομιλίας απέναντί στον συνάδελφο, τουλάχιστον προς το χειρότερο...
Φιλικά, ένας αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!