Σαν έτοιμοι από καιρό, εκεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχαν πάρει απόφαση, πολύ πριν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, να φτιάξουν «μαύρες λίστες» υπόπτων για τρομοκρατική δράση και να στοιβάξουν μέσα, ανθρώπους και οργανώσεις που, κατά την άποψη των...
εγκεφάλων που συνέλαβαν την ιδέα, είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
>Τα χρόνια πέρασαν, η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ, για το πόσο ακριβείς ήταν αυτές οι λίστες καθώς και για το πόσοι απ' αυτούς, που καταχωρήθηκαν ως «εν δυνάμει τρομοκράτες», είχαν πράγματι σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες.
Αντίθετα, από την πλευρά της Ευρώπης, τουλάχιστον, ακούσθηκαν φωνές στεντόρειες, ότι οι τρομολίστες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να καταργηθούν διότι προκάλεσαν την καταστροφή, των περισσότερων από εκείνους που είχαν συμπεριληφθεί, αδίκως και ατεκμηρίωτα, σ' αυτές.
Τώρα, στην νομική καταδίκη της χρησιμότητας, των μαύρων καταλόγων, με τα ονόματα δήθεν υπόπτων για τρομοκρατία που αποφασίστηκε να καταρτίζονται, επί ελληνικής Προεδρίας (σ.σ.: Ντόρα μου, τα έργα σου), από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, φαίνεται να προσανατολίζεται το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την πρόσφατη απόφαση του, να εξετασθεί, από την Ολομέλεια, η προσφυγή του Ιταλού Γιόσεφ Μουσταφά Νάντα κατά της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τα όσα εκτίθενται στην προσφυγή, ο Νάντα, είναι ένας από τους χιλιάδες, σ' όλο τον κόσμο, που είδε την ζωή και την περιουσία του να καταστρέφονται και να καταρρακώνονται τα βασικά του δικαιώματα, στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία κίνησης και έκφρασης, μόνον και μόνον επειδή, το όνομα του βρέθηκε στην τρομο-λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Νάντα, 79 ετών σήμερα, που ζούσε στο Ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο, βρέθηκε, στις 9 Νοεμβρίου 2001, να συμπεριλαμβάνεται, στις τρομολίστες του ΟΗΕ, ως ύποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Οι ελβετικές αρχές, δέσμευσαν την περιουσία του, πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και ουσιαστικά του επέβαλλαν, έναν κατ' οίκον περιορισμό αφού, του απαγόρευσαν τόσον το να επισκεφθεί την Ελβετία όσον και να διέλθει από το έδαφος της.
Ζήτησε να διαγραφεί το όνομα του απ' αυτούς τους καταλόγους, επικαλούμενος το γεγονός ότι οι Ελβετικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και δεν είχαν βρει τίποτα εναντίον του.
Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και μέχρι τον Νοέμβριο του 2007, απορρίφθηκαν, διαδοχικά, όλα τα ένδικα μέσα που χρησιμοποίησε, για την αποκατάσταση του ονόματος του και την επαναπόκτηση της περιουσίας του.
Στην προσφυγή του, που υπέβαλλε τον Φεβρουάριο του 2008, ισχυρίζεται ότι, στην περίπτωση του, έχει παραβιασθεί το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, το δικαίωμα τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής και το δικαίωμα προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης του, από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα παρέμβουν, ως τρίτοι, τόσον η Γαλλία όσον και η Αγγλία που, με βάση τον Κανονισμό που υιοθέτησε το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, έχει αποδεχθεί ότι οι αντιτρομοκρατικές λίστες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να συντάσσονται όταν παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν μπορεί δε, να μην ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο, η απόφαση που το ίδιο έχει εκδώσει, από τον Φεβρουάριο του 2009, με βάση την οποία, καταδικάσθηκε η Βρετανία, για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση 11 αλλοδαπών που κρατήθηκαν, χωρίς δίκη, επ' αόριστον, με το αιτιολογικό της πιθανής τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών, επειδή τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στις τρομο-λίστες του ΟΗΕ.
Δεν μπορεί, εύκολα, να προδικάσει κανείς, τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά, αν από την εκδίκαση της σχετικής προσφυγής, βγει δικαιωμένος ο Νάντα, πολλοί πρώην και νυν ηγέτες στην Ευρώπη – της Ψωροκώσταινας συμπεριλαμβανομένης – θα χάσουν τον ύπνο τους.
Γιατί είναι πολλοί, μα πάρα πολλοί, οι... Νάντα στην Ευρώπη
http://www.topontiki.gr/