να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις ένταξής τους στα μικρά σχέδια βελτίωσης με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της Κρήτης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Ειδικότερα, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε στον αρμόδιο Υπουργό ότι «η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας είναι ιδιαιτέρως δύσκολη» και υπογράμμισε ότι «η οικονομική τους στενότητα έχει φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο, ώστε αρκετοί επαγγελματίες έχουν βρεθεί σε πραγματική αδυναμία να φροντίσουν επαρκώς τα ζώα τους».
Σημείωσε μάλιστα ότι «ενώ οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» και ενώ για όλα τα προϊόντα τους λαμβάνουν επιταγές από τους εμπόρους, οι ίδιοι πρέπει να πληρώνουν για τις ζωοτροφές, τα φάρμακα ή άλλες ανάγκες τους μόνο τοις μετρητοίς» και υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας θα μπορούσε να επιλύσει η ενεργοποίηση του μηχανισμού ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ με τη σύνδεση αυτού με την προμήθεια ζωοτροφών απ’ ευθείας από τους κτηνοτρόφους». Επισήμανε μάλιστα ότι «το ποσό του δανείου θα μπορούσε να ποικίλει ανάλογα με την παραγωγή και τα κοπάδια του κάθε επαγγελματία κτηνοτρόφου και θα δίνονταν αποκλειστικά για την αγορά ζωοτροφών και συγκεκριμένου πλαφόν». Ως εκ τούτου, ρώτησε εάν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ, χωρίς όμως να λάβει συγκεκριμένη απάντηση και δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό.
Στη δευτερολογία του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του κτηνοτροφικού τομέα της Κρήτης, πολύ θετικά θα λειτουργούσε η επανεξέταση των προϋποθέσεων ένταξης κτηνοτρόφων της Κρήτης στα μικρά σχέδια βελτίωσης με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες του κλάδου».
Ειδικότερα, ενημέρωσε ότι «ο όρος της ελάχιστης παραδιδόμενης ποσότητας γάλακτος των 60 κιλών ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ και σε εγκεκριμένη τυροκομική μονάδα, αποκλείει πολλούς ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους της Κρήτης να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους μέσω της προκήρυξης των μικρών σχεδίων βελτίωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «στην Κρήτη δεν δραστηριοποιούνται στον τομέα μεταποίησης γάλακτος μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι αυτό-επεξεργάζονται την παραγωγή τους με την παραδοσιακή τυροκόμιση, μέθοδος που προσφέρει ιδιαίτερης ποιότητας τυροκομικά προϊόντα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «όπως έχει επισημάνει και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου, είναι ανάγκη να υπάρξει μερική αναθεώρηση των όρων στο σχέδιο απόφασης λεπτομερειών για τα μικρά σχέδια βελτίωσης, ώστε να προβλέπεται:
(α) η εξαίρεση της Κρήτης από τον όρο της ελάχιστης παραδιδόμενης ποσότητας γάλακτος, (β) η απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας εφόσον αυτή δεν υποχρεούται να κατατεθεί ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος, να τρέξει παράλληλα με την παράδοση του έργου, (γ) η απλοποίηση των διαδικασιών της ΚΥΑ που αναφέρεται στην εξαίρεση από κατεδάφιση αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων και ως εναλλακτική λύση προτείνεται η εγκατάσταση του αλμεκτικού σε πρόσθετη κατασκευή θερμοκηπιακού τύπου η οποία δεν απαιτεί οικοδομική άδεια και κοστίζει λιγότερο από την συμβατική και (δ) να επαφίεται στην ευχέρεια του κτηνοτρόφου η επιλογή του τύπου του αλμεκτικού του οποίου η δυναμικότητα σχετίζεται με την παραγωγικότητα των ζώων και στον αριθμό των χειριστών.
Ως εξίσου σημαντικό, θεώρησε ο κ. Αυγενάκης «το θέμα της λειτουργίας και της οικονομικής διαχείρισης στους Συνεταιρισμούς και τις Αγροτικές Ενώσεις, γιατί αρκετές αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα ρευστότητας που φτάνουν μέχρι και στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες», ενώ πρόσθεσε ότι «οφείλετε να πάρετε άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του έργου των υπηρεσιών που εποπτεύονται από το Υπουργείο σας, όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν αρκεί μόνο το φιλότιμο ορισμένων ευσυνείδητων υπαλλήλων για να σωθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθεί π.χ. απρόσκοπτα η διαδικασία επιδοτήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων».
Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, τόνισε ότι «οφείλετε να δείτε όλα αυτά τα προβλήματα και να παρέμβετε άμεσα για την ενίσχυση και τη στήριξη των κτηνοτρόφων» και πως «αναμένουμε το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του τομέα της Κρήτης με τη διαφοροποίηση των προϋποθέσεων ένταξης των κτηνοτρόφων στα μικρά σχέδια βελτίωσης».