tromaktiko: Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ στην Κύπρο

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ στην Κύπρο



Σε μια περίοδο που ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δέχεται πυρά από πολιτικούς για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τα μέτρα που υποδεικνύει πως θα πρέπει να ληφθούν, έρχεται ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ όχι μόνο να τον στηρίξει, αλλά και να υπεραμυνθεί της αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.


Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου χθες βράδυ στην Πάφο στο περιθώριο του Σεμιναρίου του Ευρωσυστήματος με τις Κεντρικές Τράπεζες των μεσογειακών χωρών, το οποίο διοργανώνεται από κοινού από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παρουσία του Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Τρισέ με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ζήτησε από την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς να αφήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να επιτελέσει το ρόλο της. Με αφορμή σχετική ερώτηση που δέχθηκε για την ανεξαρτησία και το ρόλο τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών, υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία τους είναι ύψιστης σημασίας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για τις χώρες της ευρωζώνης. Είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συστατικό στοιχείο της συνθήκης του Μάαστριχτ και μέχρι τώρα η ανεξαρτησία τους δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, παρακολουθείται πολύ στενά και προσεχτικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρισέ τόνισε με έμφαση ότι ο ίδιος συμφωνεί απόλυτα και με τις επισημάνσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, για την κυπριακή οικονομία και συγκεκριμένα για την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών για δημοσιονομική εξυγίανση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση. Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και την ανάγκη επίλυσης των δημοσιονομικών προβλημάτων, όπως είπε, «συζήτησα και με τον κ. Ορφανίδη στο δ.σ. της ΕΚΤ και είναι απαραίτητο να ληφθούν αμέσως μέτρα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες».
politis-news.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!