tromaktiko: Αντιδράσεις μετά τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αντιδράσεις μετά τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό



To Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό (φωτ. αρχείου)
Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Κατάρ για τη ματαίωση του έργου της κατασκευής τερματικού σταθμού...
 υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.

Την Τετάρτη, πό το βήμα του συνεδρίου του Εconomist, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην «ατυχή»,
όπως είπε, εξέλιξη για τον Αστακό, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε διακρατικό επίπεδο έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σες ιδιωτικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει και θα συνεχίσει να έχει ρόλο ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι η διαφωνία που οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας, αφορά την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν στη μονάδα.

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δημιουργεί το κατάλληλο θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον «και αυτό μας αναγνωρίστηκε», αλλά σημείωσε ότι και ο ιδιωτικός τομέας «πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι το Κατάρ αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επένδυση ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Ant1, είπε ότι η ακύρωση της επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, που υπεγράφη πρόσφατα στις ΗΠΑ.

«Υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το consortium, συνεπώς υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Εμείς, όντως, προβάλαμε το θέμα του Αστακού και το προβάλαμε ως μια αντιφατική αντιμετώπιση των επενδυτών, των ξένων κυρίως, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, όπου υπάρχει ένα όψιμο περιβάλλον για αυτούς. Με το Κατάρ οι σχέσεις μας είναι άψογες», σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι υπόλοιπες συνεργασίες τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για 5 δισ. ευρώ ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ, για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Δεν επηρεάζει καθόλου. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το Κατάρ. Τουλάχιστον αυτό μας λένε.»

«Η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει και ό,τι έπρεπε να κάνει. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν τους ιδιώτες και τη συγκεκριμένη κοινοπραξία» δήλωσε υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το Κατάρ και την επένδυση στον Αστακό που τελικώς δεν ευοδώθηκε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real σημείωσε πως «οι ξένοι επενδυτές, είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νοιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους [..]

» Είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί να βγει από την φοβερή κρίση, αν, μεταξύ των άλλων, καταφέρει να απαλλάξει τους επενδυτές από έναν τεράστιο βραχνά, που λέγεται γραφειοκρατία και διαφθορά, από μία απίστευτη ταλαιπωρία, που, κάποιος για να κάνει την πιο μικρή επένδυση, ή την πιο μεγάλη, πρέπει να κάνει έξι, επτά χρόνια, να πληρώσει, να ξαναπληρώσει, να λαδώσει, να ξαναλαδώσει, να ταλαιπωρηθεί, να τυραννιστεί και οι περισσότεροι απογοητευμένοι εγκαταλείπουν ή κάποιοι ήρωες φτάνουν μέχρι το τέλος.»

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη και πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης που έκανε τον εαυτό της μέρος ενός ιδιωτικού deal. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε ως δισυπόστατη στην υπόθεση του Αστακού, καθώς υπήρχε άλλη γραμμή πλεύσης από τον Χ.Παμπούκη και άλλη από την Τ.Μπιρμπίλη.

Σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της ΝΔ, Κ.Χατζηδάκη και Μ.Γιαννάκη, αναφέρεται ότι η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό υπογραμμίζει «την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία με επίσημη, νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου» και «το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση.»

Για τη ΝΔ, τονίζουν, «οι επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες. Με
δυο προϋποθέσεις: Σεβασμός στο περιβάλλον και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία της υλοποίησής τους.»

Από πλευράς ΛΑΟΣ σημειώνεται ότι ότι «κυβέρνηση και εμίρηδες του Κατάρ 'ναυάγησαν' στον Αστακό, επιβεβαιώνοντας πλήρως τον υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος κατά τον πρόσφατο δημόσιο διάλογο είχε δηλώσει προφητικά ότι από τα επενδυόμενα δισ. μόνο το 5% θα βάλουν οι Άραβες και τα υπόλοιπα τα ζητούν ως δάνειο από τις στεγνωμένες από ρευστό ελληνικές τράπεζες».

Την Τετάρτη, ο Συνασπισμός ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.

Ο Συνασπισμός επισημαίνει ακόμα πως «αποδεικνύεται ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μόλις την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η επένδυση ήταν κρατική.»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε, την Τετάρτη, τον πρωθυπουργό ότι είναι «άτολμος και άβουλος», καθώς και ότι «ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών.»

Να μην κοινοποιούνται, αν δεν κλείνουν τα επενδυτικά deals, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος.

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!