ΚΟΙΝ: ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΥΠ. Π. ΔΒΜ
Τα συμβούλια των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Γυμνασίων & Λυκείων της πόλης των Τρικάλων συνήλθαν σε...
έκτακτη συνεδρίαση την 17 Οκτ. 2010 ημέρα Κυριακή και ώρα 17:00 προκειμένου να συντάξουν το παρόν έγγραφο που αποτελεί διαμαρτυρία αυτών στα υπάρχοντα προβλήματα των σχολείων της πόλης. Η συνεδρίαση αυτή και η σύνταξη αυτού του εγγράφου έγινε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την ανησυχία μας ως γονείς για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών μας.
Τα προβλήματα που υπάρχουν εστιάζονται στα παρακάτω:
1. Έλλειψη βιβλίων
Μεγάλος αριθμός βιβλίων δεν έχει μοιρασθεί στους μαθητές (και όχι πλέον εξαιτίας της απεργίας των φορτηγών) με αποτέλεσμα τα μαθήματα αυτά να μη γίνονται ή να γίνονται με φωτοτυπημένες σελίδες από τα βιβλία των καθηγητών ή με βιβλία που δανείζονται οι μαθητές από άλλους μεγαλύτερων τάξεων ή ακόμη και με σημειώσεις που κρατάνε οι μαθητές. Μιλάμε έπειτα για ηλεκτρονική εποχή με Η/Υ σε κάθε μαθητή και διαδραστικούς πίνακες σε κάθε αίθουσα. Ίσως αυτό είναι ‘’το νέο σχολείο’’ και ‘’το πρώτα ο μαθητής’’ που μας λένε.
2. Έλλειψη καθηγητών
Υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών σε ορισμένες ειδικότητες και σε ορισμένα σχολεία με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν κενές ώρες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εκτός αν το σχολείο έχει προβλέψει αυτή την έλλειψη και φτιάχνει κάθε μέρα για την επομένη το πρόγραμμα των μαθημάτων. Αυτό όμως υποδηλώνει ότι τα σχολεία δεν έχουν κατασταλάξει σε ένα οριστικό πρόγραμμα και οι μαθητές δεν γνωρίζουν τι μαθήματα θα έχουν μετά από δύο ημέρες.
3. Συχνές αλλαγές – μετακινήσεις καθηγητών
Επιπλέον των παραπάνω που επηρεάζουν άμεσα το πρόγραμμα των σχολείων φέτος είχαμε και το φαινόμενο των συχνών αλλαγών και μετακινήσεων καθηγητών. Υπήρξαν σχολεία που σε ορισμένα μαθήματα αλλά και τμήματα αλλάχτηκαν οι καθηγητές 2 και 3 φορές ακόμη και 5. Δεν μιλάμε για ενδοσχολικές αλλαγές και μέχρι οριστικοποιήσεως του προγράμματος. Μιλάμε για καθηγητές που τη μία μέρα παρουσιάζονταν στο σχολείο και μετά από δύο ημέρες τοποθετούνταν αλλού κατόπιν νέας συνεδριάσεως του ΠΥΣΔΕ.
4. Πολυμελή τμήματα
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Υπουργού σε δελτίο τύπου της 14/9 είπε ότι στόχος είναι τα 25 άτομα ανά τμήμα εκτός αν υπάρχουν κτιριακά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα σχολεία της πόλης των Τρικάλων υπάρχουν τμήματα των 26 και 27 ατόμων τα οποία θα μπορούσαν να σπάσουν σε μικρότερα χωρίς να δημιουργούνται κτιριακά προβλήματα γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άδειες αίθουσες. Πιστεύουμε ότι με την προσθήκη ελάχιστων καθηγητών σε όλη την πόλη και σε ορισμένες ειδικότητες δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε με τους καθηγητές. Σκοπ! ός μας είναι το μάθημα να γίνεται με τμήματα των 20 παιδιών ανά τμήμα (+, - 10%) ώστε να είναι πιο άνετο και ενδιαφέρον τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές. Επιπλέον των παραπάνω με το σπάσιμο των τμημάτων αποφεύγεται και ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο με όλα τα επακόλουθα και κυρίως σε θέματα υγείας.
5. Ξενόγλωσσα βιβλία
Δεν νοείται στη λεγόμενη ‘’δωρεάν παιδεία’’ οι μαθητές να προμηθεύονται τα ξενόγλωσσα βιβλία από το ελεύθερο εμπόριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αδειάζει κι άλλο το βαλάντιο των γονιών και επιπλέον να γίνεται έρμαιο του ελεύθερου εμπορίου πληρώνοντας άλλος 15 ευρώ, άλλος 20 και άλλος 30 ευρώ. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να διαθέσουν αυτό το ποσό και τα παιδιά τους να καταδικάζονται σε μαθησιακή άγνοια. Τόση μεγάλη οικονομική ζημιά θα ήταν για το κράτος η εκτύπωση των ξενόγλωσσων βιβλίων;
Με το έγγραφο αυτό θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν έχουν επιλυθεί ή καθυστέρησαν να επιλυθούν με αποτέλεσμα να παρέλθει το πρώτο μισό του πρώτου τριμήνου και τα σχολεία να μην έχουν ξεκινήσει κανονικά τη σχολική χρονιά.
Παρακαλούμε αλλά και ταυτόχρονα απαιτούμε να επιληφθούν οι υπεύθυνοι και τα αρμόδια όργανα ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα αυτά και να φροντίσουν για την μη εμφάνιση τους και στο μέλλον.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ