Κι αν προκαλεί προβληματισμό η χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης δόσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε βάθος τριετίας αναμένονται ανατιμήσεις… πάνω από 30% στο μήκος κύματος των επιταγών της τρόικας, δηλαδή των παγκόσμιων κερδοσκόπων - τοκογλύφων. Στόχος πάντα η πλήρης «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των μεγαλοκερδοσκόπων, οι οποίοι απαιτούν υψηλά κέρδη.
Δεν τους φτάνει η κερδοφορία της ΔΕΗ (άνω του 1 δις Ευρώ τα περσινά κέρδη της), που δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε ανατίμηση. Η ΔΕΗ παραμένει κερδοφόρα, παρά τα υψηλά πρόστιμα λόγω ρύπων, που καλείται κατά καιρούς να πληρώσει και παρά το κοινωνικό της έργο, που τόσα χρόνια παράγει.
Αυτό που οφείλει να πράξουν άμεσα τόσο η ΔΕΗ όσο και το ΥΠΕΚΑ είναι να κλείσουν τις ρυπογόνες και γηρασμένες μονάδες και να προσανατολιστούν ακόμα περισσότερο στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης να προσανατολίσουν τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας να την παράγουν μόνοι τους από ΑΠΕ. Να ενισχύσουν τα μέτρα φωτοβολταϊκά στις στέγες, που τελικά έχουν υποβαθμιστεί, γιατί δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοκερδοσκόπους, που από την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, δεν κερδίζουν.
«Ο πραγματικός λόγος αυτής της αύξησης είναι η διασφάλιση των ιδιωτών και η αύξηση των κερδών τους, λένε στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και συνεχίζουν:
Με τη νέα αυτή αύξηση τρία πράγματα θα συμβούν:
α) Οι ιδιώτες θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
β) Η ΔΕΗ θα χάσει ότι θα κερδίσουν οι κρατικοδίαιτοι κύριοι και
γ) οι καταναλωτές αργά ή γρήγορα, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της kwh πρέπει να αντανακλά το κόστος, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.»
Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα ποσοστά των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, ουσιαστικά αφορούν σε εκτιμήσεις, καθώς ως σημεία αναφοράς είναι γενικές κι αόριστες μέσες χρεώσεις λογαριασμών για 1.000 kWh κατανάλωσης. Από αυτά τα στοιχεία δεν προκύπτει πλήρης και σαφής ανάλυση των χρεώσεων, δηλαδή τιμή ανά κιλοβατώρα, πάγιο, χαμηλή - μέση τάση, μονοφασικό - τριφασικό κλιμακωτή χρέωση κ.λπ. οπότε και τα ποσοστά των αυξήσεων δεν είναι απόλυτα και δεν αφορούν συνολικά τους καταναλωτές.
Παράλληλα και οι κατηγορίες των καταναλώσεων είναι διαφορετικές από τις ισχύουσες. Με βάση την προαναφερθείσα «μεθοδολογία» η μεγαλύτερη αύξηση κατά 13,7% που αφορά την κατηγορία οικιακής κατανάλωσης 0-800 κιλοβατώρες προκύπτει από τη διαφορά σημερινής τιμής 98,6 ευρώ και νέας τιμής 112,11 ευρώ.
Οι μεσαίες καταναλώσεις εμφανίζουν αυξήσεις 2,6% έως 1,6%, ενώ οι μεγάλες καταναλώσεις, αντίθετα, εμφανίζουν μειώσεις 4,4%, για 2.001-3.000 κιλοβατώρες και 13,8% για 3.001 και άνω! Πληρώνει λοιπόν ο μικρός και μέσος καταναλωτής, που προσπαθεί να κάνει οικονομία στην κατανάλωση για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους και επιβραβεύεται η σπατάλη, η κατοχή ενεργοβόρων και μεγάλων ιδιοκτησιών. Τα κριτήρια της αύξησης είναι αντικοινωνικά και ευθέως ταξικά, στρεφόμενα κατά των μη προνομιούχων και όσων προσπαθούν να σέβονται ή να προφυλάσσουν το περιβάλλον και υπέρ των σπάταλων, των «εχόντων και κατεχόντων».
Αυξήσεις προβλέπονται και στα αγροτικά τιμολόγια από 5% έως 7% καθώς και σε κάποια βιομηχανικά (6,1%-8,7%).
Από την… αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ λίγο καλύτερη μοίρα θα έχουν οι επαγγελματίες, που θα απολαύσουν μειώσεις της τάξης του 5%-18% σε σχέση με σήμερα. Η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να μειώσει το ρεύμα στους επαγγελματίες χωρίς αυξήσεις, λόγω της μεγάλης κερδοφορίας της. Οι εργαζόμενοι καταναλωτές αντίθετα δεν έχουν άλλα περιθώρια, να πληρώσουν αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές, ενώ τους μειώνουν τα εισοδήματά τους.
Λιγότερα θα πληρώσουν μέσω του λεγόμενου «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) οι καταναλωτές, που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ανάπηροι κ.ά.). Μια παροχή όμως που μοιάζει δώρον άδωρον, αφού η έκπτωση αντιστοιχεί σε μόλις 5 έως 10 ευρώ στο τετράμηνο, την ίδια ώρα, που ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις θα γλιτώνουν μέχρι και 600 ευρώ! Έτσι οι παγκόσμιοι κερδοσκόποι στοχεύουν να καταργήσουν τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, η οποία δημιουργήθηκε από τους κόπους των καταναλωτών, αντικαθιστώντας τον με ένα κοκκαλάκι που το ονόμασαν ΚΟΤ.
Οι εργαζόμενοι καταναλωτές όμως δεν είναι ΚΟΤες για να το χάψουν και απαιτούν ανάκληση όσων ανακοινώθηκαν!
ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση των μέτρων, όσο αφορά τις αυξήσεις και την αναθεώρηση αυτών προς τον συμφέρον των εργαζόμενων καταναλωτών, την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της εθνικής πραγματικής οικονομίας, της οικονομίας που παράγει και την πραγματική ενίσχυση της ιδιοπαραγωγής ενέργειας από τους Δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές. (Θέσεις του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ)
http://www.biozo.gr/node/346