Στα 20 λεπτά του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται το έργο της δικοινοτικής ομάδας στις διάφορες τοποθεσίες, όπου γίνονται οι εκταφές, η συναρμολόγηση των οστών στο ανθρωπολογικό εργαστήρι, καθώς και η διαδικασία ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Γενετικής. Παράλληλα παρουσιάζονται συγγενείς αγνοουμένων και από τις δύο πλευρές, αλλά και αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Σε χαιρετισμό της, η Πρώτη Κυρία, εμφανώς συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι μιλά στην εκδήλωση ως ένα επηρεαζόμενο πρόσωπο παρά ως η Πρώτη Κυρία, καθώς ο αδελφός της αγνοείται από το 1974.
''Γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία που βιώνουν τόσοι πολλοί συγγενείς και μπορώ προσωπικά να καταθέσω την οδύνη και τον εσωτερικό πόνο, που νοιώθει μια μάνα και ένα πατέρας'', είπε.
Η κ. Χριστόφια ανέφερε ότι και η σύζυγος του Τ/κ ηγέτη Ντερίς Έρογλου είχε αγνοούμενο αδελφό για 46 χρόνια, αλλά μέσω του έργου της ΔΕΑ έγινε κατορθωτό να μάθει για την τύχη του, να αγγίξει το λείψανό του, να τον πενθήσει, καθώς και να του παραθέσει μια σωστή κηδεία.
''Θα ήθελα να μπορούσα και εγώ να πράξω το ίδιο για τον αδελφό μου. Λυπάμαι πολύ με τη σκέψη ότι η μητέρα μου, όπως και ο πατέρας μου μπορεί να πεθάνουν χωρίς να γνωρίζουν την τύχη του'', είπε συγκινημένη.
Αναφερόμενη στη δικοινοτική ομάδα της ΔΕΑ, η Πρώτη Κυρία τόνισε πως το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί, η θέληση με την οποία προσεγγίζουν το έργο τους, η αποφασιστικότητα με την οποία το συνεχίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά, το ανθρωπιστικό πνεύμα με το οποίο προσπαθούν να βρουν και να αναλύσουν το κάθε κομμάτι οστού, ανεξαρτήτως του αν ανήκει στη μια κοινότητα ή στην άλλη, δίνει στην Κύπρο και σε άλλα μέρη του κόσμου ένα καλό παράδειγμα του πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα.
"Τέτοιο ανθρωπιστικό έργο αξίζει να στηριχθεί από όλους", υπογράμμισε.
Εκ μέρους της κ. Έρογλου, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω αδιαθεσίας, ο Σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι ο ίδιος είχε αγνοούμενο πατέρα, τον οποίο έχασε όταν ήταν μόλις έξι μηνών και ότι τα οστά ταυτοποιήθηκαν το 2003.
Στήριξη από την ΕΕ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε επαίνεσε το έργο των Ε/κ και Τ/κ που εργάζονται στη ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον.
''Ας αξιοποιήσουμε το παράδειγμά σας ως ένα καλό οιωνό για το μέλλον. Το αξίζετε, η Κύπρος το αξίζει'', τόνισε. Ο κ. Φούλε ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμευσε κονδύλι ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική της οικονομική βοήθεια προς τη ΔΕΑ στα έξι εκατ. ευρώ.
Για το Κυπριακό, ο Τσέχος Επίτροπος εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες των δύο ηγετών, σημειώνοντας ότι με την πάροδο του χρόνου, η λύση του Κυπριακού θα γίνεται δυσκολότερη με το κόστος της μη λύσης να γίνεται ψηλότερο.
Πηγή: kathimerini.com.cy