Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζονται στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι, καθώς βλέπουν τις επιπτώσεις της κρίσης να τους επηρεάζουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με την έρευνα γνώμης που ετοίμασε για τον «Φ» η εταιρεία RAI Consultants Public Ltd επτά στους δέκα ανησυχούν ιδιαίτερα για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το Μάιο του 2010, ο αριθμός αυτών που δεν ανησυχούσαν καθόλου έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες από 8% σε 5%.
Όσον αφορά τις απαντήσεις κατά ηλικία, πολύ και αρκετά ανήσυχοι παρουσιάζονται τα άτομα με ηλικία (35 - 54 ετών) σε βαθμό 79%. Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι (55 ετών και άνω) με 72% και οι νέοι μεταξύ 18 - 34 ετών με 63%.
Από την ερώτηση που αφορά το βαθμό στον οποίο η κρίση έχει επηρεάσει την προσωπική οικονομική κατάσταση/ νοικοκυριό, διαφαίνεται μια αξιοσημείωτη επιδείνωση. Σε σχέση με πέντε μήνες πριν έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες ο αριθμός των πολιτών που δεν έχει επηρεαστεί ή έχει επηρεαστεί λίγο από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, στην έρευνα Μαΐου δήλωσαν ότι λίγο ή καθόλου επηρεάστηκαν το 60% των ερωτηθέντων σε σχέση με 54% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό αυτών που επηρεάστηκαν αρκετά αυξήθηκε από 27% σε 36%.
Κοινό στοιχείο μεγάλης μερίδας των ερωτηθέντων είναι ότι η κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σχεδόν οι μισοί (45%) απάντησαν ότι η κατάσταση από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα αρχίσει να βελτιώνεται μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και μόνο 17% μέσα στο 2011.
Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που αφορούν τη διασφάλιση της εργασίας. Στην ερώτηση που αφορά το βαθμό στον οποίο ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μόνο το 14% δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά και πολύ. Το 36% δεν ανησυχεί καθόλου και το 18% λίγο. Το ποσοστό ανάμεσα στις ηλικίες 18-34 ετών διαφοροποιείται ως εξής: 38% δεν ανησυχεί καθόλου, 30% λίγο, 9% αρκετά και 5% πολύ.
Μείωση εισοδημάτων σε χαμηλότερο βαθμό και αύξηση δαπανών σε πολύ μεγαλύτερο είδαν καταναλωτές και νοικοκυριά. Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν το 16% των ερωτηθέντων είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται σημαντικά. Αντίθετη είναι η εικόνα όσα αφορά τα έξοδα. Για το 54% των ερωτηθέντων τα έξοδά τους αυξήθηκαν σημαντικά.
Από τον Φιλελεύθερο της Κυριακής