tromaktiko: Συναντήσεις Γουεν Τζιαμπάο με Παπούλια, Πετσάλνικο και Σαμαρά

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Συναντήσεις Γουεν Τζιαμπάο με Παπούλια, Πετσάλνικο και Σαμαρά



Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και ομιλία στην Αίθουσα της Γερουσίας και ακολούθως συνομιλίες με...


 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα.
Το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Κινέζο ομόλογό του επισκέφτηκαν την Ακρόπολη.
Ο Γουέν Τζιαμπάο, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα. Η δήλωσή του αυτή όπως και ο χαρακτηρισμός ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ, μεταδόθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, είπε ότι Κίνα είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και προτίθεται να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους Ελληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην χώρα του.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και θα ενθραρρυνθούν οι κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κινέζο πρωθυπουργό για «την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη».
Μετά τη συνάντηση υπογράφηκαν δύο διακρατικές συμφωνίες και έντεκα επιχειρηματικές.
Στην κοινή δήλωση Παπανδρέου-Τζιαμπάο, που εκδόθηκε, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

*«Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καλωσορίζει τη δημιουργία του Κοινού Μηχανισμού Στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, και επιθυμεί να συμβάλει, μαζί με την διεθνή κοινότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την ύφεση».

*«Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των ηγετών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση της εποπτείας και της δημοσίευσης πληροφοριών των οίκων αξιολόγησης καθώς και την ίδρυση ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Τα δύο μέρη θεωρούν χρήσιμη τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου εποπτικού προτύπου των οίκων αξιολόγησης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίβλεψή τους».

*«Τα δύο μέρη θα συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων που αφορούν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί σε εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, με στόχο να αναπτυχθεί ο λιμένας ως διαμετακομιστικό κέντρο και ως κέντρο διανομής των εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη, τις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και θα εξετάσουν την επέκταση της συνεργασίας τους σε λοιπούς λιμένες της ελληνικής επικράτειας».

*«Τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταφορών, πληροφορικής, επικοινωνιών, βασικών υποδομών, νέων μορφών ενέργειας, επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κ. α. Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τη συμμετοχή των κινεζικών σημαντικών επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδος, ενώ, η Ελληνική πλευρά θα παρέχει κάθε σχετική δυνατή διευκόλυνση».

*«Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο πανάρχαιες χώρες με μακρά ιστορία και λαμπρό πολιτισμό και διαθέτουν ισχυρά θεμέλια να διεξαγάγουν πολιτιστικές ανταλλαγές. Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές θα ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα και με κάθε μορφή».





Πηγή: nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!