tromaktiko: Δεν αφήνουν στις τράπεζες ούτε δεκάρα τσακιστή

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δεν αφήνουν στις τράπεζες ούτε δεκάρα τσακιστή



Αυξάνουν το τυράκι (επιτόκια καταθέσεων) οι τράπεζες σε μια απελπισμένη προσπάθεια να συγκρατήσουν τις καταθέσεις των πελατών τους, οι οποίες ωστόσο γίνονται καπνός.
Κάποιοι «φυγαδεύουν» το χρήμα στο εξωτερικό, άλλοι το σηκώνουν από τους λογαριασμούς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φοροεπιδρομή και την ακρίβεια, οι υπόλοιποι τα «θάβουν» σε θυρίδες και σεντούκια, μέχρι «να περάσει η μπόρα». Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα για την «κεφαλαιακή» επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρό...

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, μπορεί να φθάσει έως το τέλος του 2010 μεταξύ 30 και 35 δισ. ευρώ.

«Η απώλεια εισοδήματος οδηγεί σε πτώση τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου, καθώς μεγάλος αριθμός νοικοκυριών “τρώει από τα έτοιμα”. Το μέσο νοικοκυριό, σύμφωνα με έρευνα μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, έχει αυξήσει κατά 30% τη χρήση του καταθετικού λογαριασμού σε σχέση με το παρελθόν» τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

Τα σενάρια περί χρεοκοπίας φαίνεται καθαρά ότι προκαλούν αιμορραγία στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για τραπεζικές θυρίδες… Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση καταθέσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά τοποθετούν σε θυρίδες τα αποθέματά τους, καθώς πολλοί προτιμούν να θυσιάσουν για ένα διάστημα τους τόκους των καταθέσεων, προκειμένου να έχουν την αίσθηση της ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση για θυρίδες το α’ εξάμηνο του 2010 σημείωσε αύξηση κατά 12% και τα πιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν τον αριθμό τους προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πελατών τους. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, με βάση μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας, αν οι καταθέσεις μειωθούν επιπλέον κατά 10 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 6 μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

Πρόκειται για τεράστιο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα που έχουν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχονται σε 96 δισ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί τις τράπεζες είναι οι προβλέψεις που λένε ότι, αν δεν αλλάξει η τάση φυγής, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κάνει φτερά 35 δισ. ευρώ!!!

Ειδικότερα πάντως και με βάση και τις πρώτες ενδείξεις του Σεπτεμβρίου, η συνολική εκροή και μείωση καταθέσεων έχει φθάσει τα 26,5 με 27 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις ήταν 237,987 δισ. ευρώ και τον Ιούλιο 212,284 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο έχουν υποχωρήσει στα 210 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι καταθέσεις μειώνονται, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδυθεί σε ένα σαφάρι ώστε να μαζέψει μη φορολογημένους τόκους καταθέσεων εξωτερικού. Ωστόσο αυτή η φορολογική επιδρομή στις καταθέσεις θα προκαλέσει παρενέργειες.

Τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι σε μια τόσο βαθιά κρίση, με κύριο γνώρισμα την ύφεση, το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να επιβάλλει νέες φορολογίες σε μια πλειάδα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν δεν μπει φρένο σε αυτήν την τάση, τότε πολύ σύντομα οι τράπεζες θα έχουν πραγματικό πρόβλημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας θα είναι απλώς ασπιρίνες.

Με τον τρόπο αυτόν, η οικονομική στενότητα και ανασφάλεια του Έλληνα θα αποδεικνύεται καθημερινά… Οι εξελίξεις αυτές με τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση της κρατικής στήριξης διαβρώνουν το σύστημα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, διαμορφώνουν εικονική πραγματικότητα.

http://topontiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!