tromaktiko: Πράσινος ήρωας!

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πράσινος ήρωας!



Όταν διέσχιζε 2.500 χιλιόμετρα, ουδείς μπορούσε να του εγγυηθεί ότι το όνειρό του θα γινόταν πραγματικότητα. Ούτε καν ότι θα κατόρθωνε να επιστρέψει σπίτι του. Το gazzetta.gr πως για τον Ρομέιν Σάτο, κάποιος είχε μεγάλα σχέδια…

1. Γνωρίστε το Μπανγκούι!

Μια πόλη στην Κεντρική Αφρική, με πληθυσμό λίγο πάνω από τις 600.000 υποδέχτηκε τον Ρομέιν Γεσάγκμπα Σάτο Λέμπελ στις 2 Μαρτίου του 1981. Σε μια γειτονιά, που ήταν γνωστή για την πολύ φτηνή αγορά της και τα παράνομη σφαγεία, ο μικρός Αφρικανός είχε ένα περίεργο όνειρο. Ήθελε να παίξει μπάσκετ. Καθημερινά περπατούσε πέντε χιλιόμετρα για να φτάσει στο γήπεδο μπάσκετ στο Κουντούκου και να προπονηθεί. «Ξεκίνησα πολύ μικρός και στην απόλυτη ανωνυμία. Δούλεψα σκληρά και προσευχόμουν στο Θεό για να με βοηθήσει», περιγράφει για τα άγνωστα χρόνια της ζωή τους.

Χρόνια που θα μπορούσαν, απλά να αποτελέσουν ένα χαμένο όνειρο, αν δεν του χαμογελούσε η τύχη. «Ο Πελέμ Ευγκέν, πρώην διεθνής παίκτης ήρθε στο Μπανγκούι. Ήμασταν αρκετά παιδιά που δουλεύαμε σκληρά και το εκτίμησε. Έπαιζα σε μια ομάδα που την έλεγαν Red Star Club Ndongo (σ.σ. λέγεται πως βρέθηκε εκεί ξεκινώντας ένα ταξίδι με 100 γαλλικά φράγκα στην τσέπη του) μαζί με άλλα παιδιά, όπως οι Regis Kondjia, Assangué Souleymane Fidam Dotte, Kossibaye Loris, Cyrus Christian. Ο Πελέμ μάς βοήθησε να φύγουμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανόνισε τις υποτροφίες, τις ομάδες και τις οικογένειες που θα μέναμε».

2. Η… δεύτερη οικογένεια!

Άφησε πίσω τη μητέρα του, τον πατέρα του και τα αδέλφια του και ηλικία 16 ετών έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, θα τον περίμενε μια άλλη οικογένεια, που θα γινόταν δική του για 18 μήνες. Η θετή του οικογένεια ήταν ο Τομ Τόμπσον (βοηθός προπονητή τότε στην ομάδα μπάσκετ) και η Τίφανι, η οποία υποδέχτηκε στο Οχάιο τον Ρομέιν Σάτο. Αρκετά χρόνια αργότερα, θα αποκαλυφθεί πως η «υιοθεσία» του Σάτο δεν ήταν ακριβώς νομότυπη, αφού έπρεπε να έχει οριστεί από το δικαστήριο και όχι το σχολείο.

Οι θετοί γονείς του, μάλιστα, μπλέχτηκαν σε μια περίεργη ιστορία αφού μια κοπέλα από την Αφρική γνώριζε ότι θα υιοθετηθεί από εκείνους με τον ίδιο τρόπο, ώστε να φοιτήσει στο «Dayton Christian High School», χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί η οικογένεια. «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάρουμε κι άλλο φοιτητή από ανταλλαγή στο σπίτι μας», είχε πει ο Τομ, ο οποίος λίγο καιρό μετά παραιτήθηκε από τη θέση του, επειδή δεν «συμφωνούσα πλέον με την πολιτική του σχολείου».

3. Εθνικός ήρωας!

Η επιστροφή του στο Μπανγκούι θα αργούσε. Ο Ρομέιν Σάτο ήταν αποφασισμένος να δουλέψει και το έκανε εξαντλώντας τα όριά του. Σπούδασε στο κολέγιο «Xavier» και μετά την αποφοίτησή του επιλέχτηκε στο νούμερο 52 του ντραφτ από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Η επιστροφή του στο σπίτι έγινε το καλοκαίρι του 2004 και έγινε με τιμές εθνικού ήρωα. Στο αεροδρόμιο τον περίμενε η οικογένειά του, αλλά και εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι. Είτε επρόκειτο για απλούς ανθρώπους, που είδαν έναν συμπατριώτη τους να διαπρέπει, είτε για αθλητές που μοιράζονταν το ίδιο όνειρο με εκείνον, είτε ακόμα και για Υπουργούς.

«Δεν περίμενα μια τέτοια υποδοχή. Δεν περίμενα να έρθει ο Υπουργός για μένα. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που δεν ήξερα τι να πω. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα αδέλφια και τις αδελφές μου από την Κεντρική Αφρική που ήρθαν να με δουν. Τώρα, ξέρω πως εκπροσωπώ τη χώρα μου παντού και θα ξεπεράσω τον εαυτό μου για να κρατάω ψηλά τη σημαία. Τα μάτια όλων είναι πάνω μου και δεν πρέπει να τους απογοητεύσω». Δεν θα το έκανε ποτέ…

4. Η θρησκεία και η πίστη!

Το πρώτο αγγλικό βιβλίο που διάβασε στη ζωή του ήταν η «Βίβλος». Με αυτό ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί έμαθε τις πρώτες του λέξεις στη νέα του χώρα. Σε κάθε του αναφορά, δεν ξεχνάει να ευγνωμονεί το Θεό και θεωρεί πως Εκείνος τον βοηθάει σε ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είχε πει, όντας ακόμα μαθητής στο σχολείο, βλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του. «Η ζωή μας είναι στα χέρια του Θεού και πρέπει να την αφήνεις έτσι. Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, γι' αυτό και δεν αγχώνομαι, ούτε νιώθω πίεση. Προσεύχομαι στο Θεό και είμαι στα χέρια του».

5. Δουλειά και ΝΒΑ!

Στο μαγικό κόσμο του Σαν Αντόνιο δεν θα κατάφερνε να στεριώσει. Παρότι η… γαλλική παροικία και γλώσσα, ελέω Τόνι Πάρκερ, θα τον βοηθούσε να προσαρμοστεί, δεν έπαιξε ούτε έναν αγώνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005, όταν και οι Σπερς αποφάσισαν να τον αποδεσμεύσουν. Παρόλα αυτά, ένιωθε πως είχε κάνει ένα τεράστιο επίτευγμα, τέτοιο που σίγουρα θα έκανε περήφανη την μητέρα του.

«Το μυστικό μου είναι η δουλειά. Πολλή δουλειά. Μόνο έτσι πετυχαίνουν οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειάζεται θέληση και δουλειά. Ισχυρή θέληση και πολλή δουλειά και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Αν, όμως, βάλεις προτεραιότητά σου τα λεφτά και μετά την επιτυχία, τότε δεν πρόκειται να τα καταφέρεις». Ο Ρομέιν Σάτο ήταν ο πρώτος παίκτης από την Κεντρική Αφρική που έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ.

6. Η ευχή και η αυταπάρνηση!

Όταν ήταν η στιγμή να φύγει από την πατρίδα του, η Ζοζεφίν τού ευχήθηκε να παίξει μια μέρα στο ΝΒΑ. Παρότι υπήρχαν τρία ακόμα παιδιά στην οικογένεια, ήταν δύσκολο να βλέπει τον Ρομέιν να φεύγει μακριά. Όσο δύσκολο ήταν και για τον 29χρονο αθλητή να δεχτεί πριν μερικά χρόνια το χαμό της. Ο Ρομέιν Σάτο έμαθε τα άσχημα νέα ένα μεσημέρι, λίγες ώρες πριν αντιμετωπίσει την Μπενετόν Τρεβίζο με τη φανέλα της Σιένα.

Έσφιξε την καρδιά του για μια τελευταία εμφάνιση για τη μητέρα του. Στον αγώνα που ακολούθησε πέτυχε 17 πόντους με 5/6 τρίποντα, πήρε έξι ριμπάουντ και ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. «Όλη η ομάδα θέλει να δώσει τα συλλυπητήρια της στον Ρομέιν Σάτο για την απώλεια της μητέρας του, που πέθανε το απόγευμα λίγο πριν την αναμέτρηση», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σιένα μερικά λεπτά μετά το τέλος του αγώνα.

7. Here me talking!

Από το κολέγιο αποφοίτησε στη γαλλική φιλολογία, λογικό αφού πρόκειται για τη μητρική του γλώσσα. Ίσως το πτυχίο του να αιτιολογεί και τη μανία που έχει να διαβάζει βιβλία, ενώ στην πορεία της ζωής του έμαθε ακόμα τέσσερις γλώσσες, πέρα από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, οι γνώσεις του φτάνουν στις δέκα γλώσσες και κάποια εποχή υπήρχε και μια σχετική ιστοσελίδα, στην οποία ο Ρομέιν Σάτο μοιραζόταν τις γνώσεις του.

Η ιστοσελίδα, στην οποία μπορούσες να δει το βίντεο του άσου του Παναθηναϊκού ήταν www.starinanylanguage.com, ωστόσο πλέον είναι εκτός λειτουργίας.

8. Μιλάει στη… μπάλα!

Μετά από καριέρα πέντε χρόνων στην Ιταλία, ίσως θα ήταν παράλογο να μην έχει αποκτήσει ένα… χούι με το ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο άθλημα, ωστόσο, ήταν στις επιλογές του μαζί με το χάντμπολ και στο κολέγιο, ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα να γίνει μόνιμος κάτοικος ΟΑΚΑ. Λέγεται, μάλιστα, πως έχει προσωπική φιλία με τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και τον Λούκα Τόνι, ενώ λόγω του θαυμασμού του για τον Αντρέα Πίρλο δηλώνει φανατικός οπαδός της Μίλαν.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του, εντάσσεται η γυναίκα του Κριστίν και ο γιος του Ράμσεϊ, ενώ αντίθετα με τους περισσότερους συμπατριώτες του δεν τρελαίνεται για το ίντερνετ. Στην καλύτερη περίπτωση να κοιτάζει αραιά και πού τα e-mail του! Ευτυχώς, το είχε ανοικτό όταν είχε… εισερχόμενο από τον Παναθηναϊκό!
http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!