Προφανώς η αφασία της περιόδου Ξυνίδη (ό,τι υπήρχε στο ΠΑΣΟΚ ξεχαρβαλώθηκε), η πολιτική καχεξία του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου όλοι «παρίστανται στις σπάνιες συνεδριάσεις και χαιρετίζουν», η ελάχιστη διάθεση να ασχοληθεί με το κόμμα ο πρωθυπουργός, έχουν κάνει το θαύμα τους. Έτσι η Λερναία Ύδρα των προβλημάτων γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
Αντάρτες και… ανταρτίσκοι, προσωπικές στρατηγικές, μίση, πάθη και ανταγωνισμοί στην ημερήσια διάταξη με τον νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να τρέχει και να μην φτάνει.
Και σ’ όλο αυτό το… ζοφερό κλίμα ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται το αντιμνημονιακό μπλοκ να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις φτιάχνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα.
Πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι «αδύναμες» υποψηφιότητες, άγουρα πολιτικά πρόσωπα και η απροθυμία κορυφαίων να βάλουν πλάτη καθιστούν τον δρόμο προς τις εκλογές ένα ανηφορικό καλντερίμι. Με δεδομένη την ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας και την αντεπίθεση που επιχειρεί με σημαία την αντίθεσή της στο μνημόνιο, ψαρεύοντας σε θολά νερά, αλλά και την αντεπίθεση της Αριστεράς, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Και μάλιστα σε μια φάση απαξίωσης της πολιτικής, όπου οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ανέλαβε πριν από 20 μέρες επιχειρεί να δώσει έναν άλλο τόνο στην προεκλογική εκστρατεία με συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις, ενώ ο πρωθυπουργός, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο «Π», είναι αποφασισμένος να παίξει τον θεσμικό του ρόλο και να μην μπει στα βαθιά της στήριξης των υποψηφίων με ανοιχτές ομιλίες και συγκεντρώσεις.
Από την Ιπποκράτους επιχειρούν να κατεβάσουν τον πήχη της επιτυχίας θεωρώντας ότι η κατάκτηση 8 περιφερειών από τις 13 δημιουργούν συνθήκες εκλογικής νίκης, όπως και η επικράτηση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις, όπως ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και η Ρόδος, του δίνουν αέρα υπεροχής…
Εκτιμούν δε ότι θα επιτύχουν έστω και δύσκολα και στο παρά πέντε μια ικανοποιητική συσπείρωση των οπαδών του 2009 και θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον… εκλογικό σκόπελο. Μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η εκτίμηση ότι τελικά ήταν λάθος του Γ. Ραγκούση να θέσει ορισμό αντιπεριφερειαρχών από την αρχή και αυτοί να μην εκλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων.
Ας δούμε αναλυτικά τα προβλήματα και τους πονοκεφάλους που υπάρχουν:
Δήμος Αθήνας: Τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις, λένε στην Ιπποκράτους, αποδεικνύουν ότι ήταν τραγικό το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Καμίνη δεν ανακοινώθηκε από τις αρχές καλοκαιριού, ώστε να υπάρχει χρόνος όχι μόνο προετοιμασίας ενός δυνατού ψηφοδελτίου, ομογενοποίησης των βουλευτών της Α’ Αθήνας, που παραδοσιακά «σέρνονται» στις δημοτικές εκλογές, και το σημαντικότερο να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και να περπατήσει τις γειτονιές.
Όπως λένε πολλά στελέχη, αν η υποψηφιότητα είχε «δουλευτεί» πιο πολύ, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πλασαριστεί ακόμα καλύτερα στον πρώτο γύρο.
Πάντως δεν παραδίδουν τα όπλα, αφού επιμένουν ότι έστω και στο και… πέντε μπορεί να γίνει η μεγάλη ανατροπή και αποδίδουν αυτή την αισιοδοξία στη διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση στις γειτονιές της Αθήνας, που δεν είναι εύκολο να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις, όσο και στα ρήγματα που έχει προκαλέσει με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα η πολιτική του Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμο.
Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο προερχόμενος από την ανανεωτική Αριστερά Γ. Καμίνης δεν είχε και την ευκολότερη συνεργασία με τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, αφού τέτοιες υποψηφιότητες θέλουν χρόνο για να υπάρξει «τριβή» και ώσμωση με ένα κομματικό μηχανισμό, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ψηφοδέλτιο που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες θα δείξει αν μπορεί να συμβάλει στο ξεπέταγμα από τα όρια που του δίνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις…
Περιφέρεια Αττικής: Τέσσερις μόλις μέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου κατάθεσης των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε Τρίτη βράδυ τους αντιπεριφερειάρχες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Τελικά ο Παναγιώτης Φασούλας δεν μπήκε στα ψηφοδέλτια. Στελέχη και βουλευτές της περιοχής επιμένουν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά έκοβε τον νυν δήμαρχο από παντού και το βέτο του να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά τέθηκε από την πρώτη στιγμή αποδοχής της υποψηφιότητάς του και κρατήθηκε ώς το τέλος.
Εξ άλλου πολλές σκέψεις, συσκέψεις, διαφωνίες και υπόγειες συγκρούσεις υπήρξαν και για τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες. Πολλοί, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτοί μπορεί να είναι τα «οργανωτικά κέντρα» της επόμενης περιόδου και έτσι για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο στα κεντρικά, φρόντισαν να… κόψουν επικίνδυνους παράγοντες. Νικητές οι βουλευτές Α’ Αθήνας, όπου η τοποθέτηση της δικηγόρου Αννας Τσάτσου - Παπαδημητρίου (κόρη και σύζυγος των συνταγματολόγων Δημήτρη Τσάτσου και Γιώργου Παπαδημητρίου αντίστοιχα) δεν δημιουργεί οργανωτικούς κινδύνους για τους βαρόνους.
Την ίδια στιγμή κόπηκαν στελέχη του «βενιζελικού κλίματος», όπως ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και ο Γρηγόρης Φελώνης, και «θριάμβευσαν» στελέχη κοντά στην ηγετική ομάδα, όπως οι Χρυσάνθη Κισκήρα, Κ. Παπαντωνίου και Σταυρούλα Δήμου (που επέβαλε ο Θ. Πάγκαλος). Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε έντονα το βράδυ της Τρίτης για το «κόψιμο» τόσων στελεχών.
Πολλές είναι και οι τριβές του Σγουρού με την Ιπποκράτους, αφού ήθελε να έχει τον τελικό έλεγχο σε όλα και τελικά αποδέχτηκε συμβιβασμούς. Ακόμα η ισορροπία είναι εύθραυστη και η σχέση με τα κεντρικά δύσκολη…
Ο Γιώργος Παπανδρέου - όπως κρίνεται από το αποτέλεσμα - επέβαλε τελικά την άποψή του νέα πρόσωπα και πολλές γυναίκες να βρεθούν σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών, παρά τις εισηγήσεις από πολλά μέρη να οριστούν γνωστά πρόσωπα με ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αριστερών αποχρώσεων, προκειμένου να τεθεί ανάχωμα στην εντυπωσιακή πορεία του Γιάννη Δημαρά.
Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα του β’ γύρου για τον Γιάννη Σγουρό, αν και στην Ιπποκράτους επιμένουν ότι στο… τέλος της ημέρας το φαινόμενο Δημαρά θα… ξεφουσκώσει και ότι ο αντίπαλος θα είναι ο Βασίλης Κικίλιας. Αυτή τη «βεβαιότητα» τη στηρίζουν στην εκτίμηση ότι πάνω από την κάλπη θα λειτουργήσει ο κομματικός πατριωτισμός της Ν.Δ. και θα συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπό του. Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι ΠΑΣΟΚοι κατέστησαν έναν… περίπατο σε απρόβλεπτο θρίλερ…
Δήμος Πειραιά: Ο Γιάννης Μίχας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την οργή του Παναγιώτη Φασούλα, αλλά και το λιμάρισμα 32 εν ενεργεία δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων – οι περισσότεροι τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - που κόπηκαν από το ψηφοδέλτιό του χωρίς δεύτερη κουβέντα, γιατί είχαν εκλεγεί με τον Φασούλα. Είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις, αλλά πολλοί επισημαίνουν ότι έχει ανοίξει πολλά και σοβαρά μέτωπα στην προσπάθειά του να κάνει την πλήρη ανατροπή, αλλά και να ελέγξει απόλυτα πολιτικά την περιοχή. Παρότι κανείς δεν εκτιμά ότι ο Π. Φασούλας θα στηρίξει άλλον υποψήφιο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα επουλωθούν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η πίεση να αποδεχτεί ο Γιάννης Μίχας την πρόταση εξελίσσεται σε ετεροβαρή συμφωνία σε σχέση με τη συνεργασία τους…
Δήμος Θεσσαλονίκης: Κυνήγι με τον χρόνο αλλά και την απάθεια των κορυφαίων στελεχών δίνει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης.
Παρότι, όπως εκτιμούν όλοι, το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα, αν υπήρχε περισσότερος χρόνος στη στήριξη του Μπουτάρη και μια καλύτερη οργάνωση για το «πέρασμα» της υποψηφιότητας θα υπήρχαν καλύτερες προοπτικές.
Περιφέρεια Ηπείρου: Το απόλυτο φαβορί ήταν ο Βαγγέλης Αργύρης, νυν βουλευτής Ιωαννίνων, αλλά κάτι το τράβηγμα του χαλιού από τον έτερο βουλευτή του νομού Μ. Παντούλα, κάτι η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής για την περιοχή εξαιτίας της κρίσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες δυσκολίες. Στην Ιπποκράτους ελπίζουν ότι τελικά τα προβλήματα θα προσπεραστούν…
Περιφέρεια Ιονίου: Η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Ηλία Μπεριάτου, που μπήκε στο εκλογικό παιχνίδι καθυστερημένα στα μέσα Σεπτεμβρίου, η κεφαλλονίτικη καταγωγή του - οι Κερκυραίοι πληθυσμιακά περισσότερο ήθελαν δικό τους υποψήφιο -, έφεραν το αντάρτικο ψηφοδέλτιο του πρώην βουλευτή Κερκύρας Γιώργου Καλούδη. Ο συνδυασμός αυτός δίνει «αέρα στα πανιά» του Σπύρου Σπύρου από τη Ν.Δ., που δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ως τώρα ο Καλούδης μετριέται τρίτος στις δημοσκοπήσεις και όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Στην Ιπποκράτους θεωρούν μεγάλο ατού του Μπεριάτου την εμπειρία, το επιστημονικό του επίπεδο και την τεχνοκρατική καταλληλότητά του για τη συγκεκριμένη θέση.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Μάρκος Μπόλαρης κατόρθωσε να καλύψει με τεράστια βήματα την ποσοστιαία άβυσσο που τον χώριζε από τον δημοφιλή Πανίκα Ψωμιάδη. Θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα της αργοπορίας του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες, αφού αν είχε χρόνο θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση να επιδιώξει την ανατροπή
Το ζήτημα είναι αν θα προλάβει να γυρίσει όλη την περιφέρεια ώς τις εκλογές, ενώ θέματα για το ψηφοδέλτιό του θέτουν και διάφοροι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αφού «τσίνισαν» γιατί ο αντιπεριφερειάρχηςτης πόλης δεν προέρχεται απ’ αυτήν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σκόρπισαν αισιοδοξία στην Ιπποκράτους και ο ίδιος δηλώνει ότι στην πολιτική γίνονται και θαύματα…
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η πίεση που δέχεται η υποψηφιότητα Τατούλη από τη Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή. Στον χορό της προσπάθειας αποσταθεροποίησής του μπήκε και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, αφού σε περιοδεία του στην περιφέρεια τον χαρακτήρισε «μεταλλαγμένο». Στη Ν.Δ., όπου το σύνολο της ηγετικής ομάδας (πρόεδρος, αντιπρόεδροι, γραμματέας, εκπρόσωπος Τύπου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) προέρχεται από την Πελοπόννησο, θεωρούν την επιτυχία Δράκου θέμα τιμής. Ωστόσο υπάρχουν από τη Ν.Δ. διαρροές προς το ψηφοδέλτιο Τατούλη, ενώ από όσους γαλάζιους βουλευτές θεωρούνται επικίνδυνοι να την κάνουν και να μην στηρίξουν Δράκο, η Ρηγίλλης ζήτησε 2-3 ονόματα στενών συνεργατών τους για να μπουν στο ψηφοδέλτιο και έτσι να μετρηθεί και η προσφορά τους. Παράλληλα θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν με τη στάση του Τατούλη, που σε πολλές περιπτώσεις έχει απορρίψει τις προτάσεις λέγοντάς τους ότι «συνομιλεί με την κοινωνία». Έτσι η υποψηφιότητα Τατούλη πλαγιοκοπείται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ή ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με την επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Δημήτρης Ρέππας είναι… ενθουσιασμένος από την πρόταση του έτερου Αρκά Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Τα πράγματα επιχειρείται να διασωθούν με το «παραγέμισμα» του ψηφοδελτίου από γνωστά κατά τόπους στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Φαβορί ο Τατούλης, που άνοιξε πληγές στο ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θέλει να κάνει τον αγώνα ντέρμπι…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μια ιδιόμορφη περιφέρεια με τοπικισμούς και αντιπαραθέσεις δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ με βάση τις δημοσκοπήσεις. Ο νεαρός φιλόδοξος Βολιώτης νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας βρίσκει αντιστάσεις κυρίως στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Αγοραστός τον «χτυπάει στα ίσια» και σε κάποιες δημοσκοπήσεις τον ξεπερνάει. Εκτων υστέρων, λοιπόν, κάποιοι σκέφτονται ότι αν η επιλογή ήταν πολιτική προσωπικότητα από τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της Λάρισας ίσως υπήρχε και καλύτερη υποδοχή από τους ψηφοφόρους, που το 2009 έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ και στους 4 νομούς.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον νεαρό γεωπόνο Δημήτρη Γιαννακίδη απέναντι στον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή της Ν.Δ. Μια τέτοια επιλογή υψηλού ρίσκου σε μια περιοχή με ισχυρά «κάστρα» της Ν.Δ. χρειάζεται χρόνο για να περπατήσει. Το ζήτημα είναι ότι και οι δύο έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στην περιφέρεια και γι’ αυτό οι ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες στους νομούς θα κρίνουν τον νικητή, αν και όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε δεύτερο γύρο, με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να έχουν αποφασιστικό ρόλο.