tromaktiko: «Κλικ» στη γνώση με ψηφιακά φροντιστήρια και βιβλία

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Κλικ» στη γνώση με ψηφιακά φροντιστήρια και βιβλία



Ψηφιακά φροντιστήρια σε βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών θα μπορούν να παρακολουθούν οι μαθητές της Γ’ λυκείου, ενώ από φέτος όλα τα βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν και ψηφιακή μορφή (e-books), οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν στις νέες τεχνολογίες και οι γονείς θα ενημερωθούν για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου

Ολη η γνώση με ένα «κλικ»» είναι το σλόγκαν του υπουργείου Παιδείας το οποίο αφορά την ψηφιακή διάσταση του νέου σχολείου και χτες το μεσημέρι παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την Αννα Διαμαντοπούλου στο Γενικό Λύκειο του Μούδρου στη Λήμνο.

Η ιστοσελίδα
Η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την οποία θα μπορούν μαθητές και καθηγητές να αντλούν εκπαιδευτικό υλικό είναι http://digitalschool.ypaideias.gr/
Οπως τονίστηκε, πολύτιμη βοήθεια μέσω Ιντερνετ θα έχουν φέτος όλοι μαθητές της Γ’ λυκείου, αλλά και αυτοί που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήρια, καθώς θα μπορούν να παρακολουθούν βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες για τις Πανελλαδικές. Ηδη είναι έτοιμα τα βίντεο για τα αρχαία ελληνικά, τη φυσική και τα μαθηματικά, και θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα μαθήματα από τον Φεβρουάριο. Οι μαθητές καταρχάς θα παρακολουθούν τα βίντεο, αλλά θα μπορούν να υποβάλλουν και ερωτήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν τις απαντήσεις τους. Οι βασικοί άξονες του ψηφιακού σχολείου:
1. Ενίσχυση των υποδομών δικτύου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων με στόχο τη δημιουργία της ψηφιακής τάξης, η οποία έχει γρήγορη σύνδεση με το Διαδίκτυο, είναι εξοπλισμένη με διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας (π.χ. διαδραστικοί πίνακες).
2. Πλούσιο, διαδραστικό και αντιστοιχημένο με τα προγράμματα σπουδών ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα. Ψηφιοποιημένα θα είναι και όλα τα σχολικά βιβλία από το 1950 και μετά.
3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
4. Ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης της εκπαίδευσης και διαχείρισης εκπαιδευτικών δεδομένων.
Το υπ. Παιδείας έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα στην οποία υπάρχουν τα βιβλία όλων των τάξεων σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο υλικό (βίντεο, ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι κ.λπ.).
Δώρο ένα e-book στον Γ. Παπανδρέου
Ενα ηλεκτρονικό βιβλίο με όλα τα σχολικά βιβλία χάρισε στον πρωθυπουργό η Αννα Διαμαντοπούλου χτες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφιακού σχολείου που έγινε χτες στη Λήμνο.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός εμφάνισε στους μαθητές και το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο όπως τους είπε το χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες για να ενημερωθεί μέσω βιβλίων που «κατεβάζει» για την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα τους έδειξε ένα βιβλίο με τίτλο «Μετά το σοκ η νέα οικονομία» του Ράις, υπουργού Εργασίας επί κυβέρνησης Κλίντον.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ότι το επόμενο βήμα θα είναι η προσομοίωση των πανελλαδικών εξετάσεων μέσω υπολογιστή.
Δηλαδή, όπως εξήγησε, θα μπορούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς να «δίνουν εξετάσεις» μέσω του υπολογιστή, ώστε να εξοικειωθούν και να πηγαίνουν με λιγότερο άγχος στις πραγματικές εξετάσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε μέσα στη σχολική τάξη όπου γινόταν η παρουσίαση για πολλή ώρα και μάλιστα έπιασε κουβέντα με τους μαθητές και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους. Ρώτησε τα παιδιά αν ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά τους υπολογιστές, αν μπαίνουν συχνά στο Διαδίκτυο κ.ά.
Αναφερόμενος στη αξία του ηλεκτρονικού βιβλίου ο πρωθυπουργός είπε στα παιδιά ότι στα «συμβατικά» βιβλία για να διορθωθεί έστω και μία λέξη ή να προστεθεί ένα κεφάλαιο θα πρέπει να ξανατυπωθούν εκατομμύρια βιβλία, ενώ στο ηλεκτρονικό οι αλλαγές γίνονται γρήγορα και χωρίς κόστος.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=36040948
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!