Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου London School of Εconomics (LSΕ), η πλέον καταθλιπτική ημέρα της εβδομάδας για τους εργαζομένους δεν είναι η πρώτη εργάσιμη, η Δευτέρα, όπως πιστεύεται από τους περισσοτέρους, αλλά η Τρίτη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διάθεσή μας αρχίζει να «ανεβαίνει» την Παρασκευή, βρίσκεται στο απόγειό της το Σάββατο, με το «τσουνάμι» ευτυχίας να σαρώνει και την Κυριακή. Παρ΄ ότι τη Δευτέρα τα επίπεδα ικανοποίησης πέφτουν σημαντικά, την Τρίτη είναι που αγγίζουν το ναδίρ.
Η έρευνα μελέτησε τις αλλαγές στη διάθεση 22.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο μηνών. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ψυχική τους κατάσταση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο iΡhone, το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της Αpple, που ονομάζεται Μappiness. «Είναι πιθανόν ότι τη Δευτέρα το Σαββατοκύριακο δεν έχει ακόμη "ξεθωριάσει" μέσα μας» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Τζορτζ Μακ Κέρον. «Ως την Τρίτη έχουν μπει για τα καλά στην εργάσιμη εβδομάδακαι το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι ακόμη μακριά» προσέθεσε.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με ειδοποιήσεις που στέλνονταν στα κινητά τηλέφωνα των εθελοντών δύο φορές την ημέρα. Εκείνοι έπρεπε να απαντήσουν πώς αισθάνονται, με ποιον είναι, πού βρίσκονται και τι κάνουν. Χρησιμοποιώντας το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού (GΡS) οι ερευνητές επισήμαιναν με μεγάλη ακρίβεια πού βρίσκονταν οι συμμετεχόντες, κάτι που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για να χαρτογραφήσουν τις πιο «χαρούμενες» αλλά και τις πιο καταθλιπτικές περιοχές της Βρετανίας.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι κάτοικοι σε παραθαλάσσιες πόλεις εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ενώ εργαζόμενοι σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες στο Λονδίνο, παρ΄ ότι λαμβάνουν τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα, είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι. «Ελπίζουμε να αντλήσουμε περισσότερες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις επιπτώσεις του φυσικού περιβάλλοντος, των περιβαλλοντικών προβλημάτων- ακόμη και από πλευράς κλίματος- στην ατομική και στην εθνική ευημερία» κατέληξε ο κ. Μακ Κέρον.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι άνδρες είναι οριακά πιο χαρούμενοι από τις γυναίκες, με δείκτη ευτυχίας 65,6% έναντι 65,1% του «θηλυκού φύλου». Ο Ρίτσαρντ Λέιαρντ, οικονομολόγος στη LSΕ, περιέγραψε την εφαρμογή Μappiness ως «επαναστατική». «Είναι η καλύτερη μέθοδος μέχρι στιγμής για την κατανόηση του πώς επηρεάζονται τα συναισθήματα των ανθρώπων από τα κτίρια και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται» είπε.
PP