Η ΝΔ έδωσε θετική ψήφο επί της αρχής, αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί σε αρκετά από τα άρθρα για κατάργηση ή συγχώνευση συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκεται η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία καταργείται και της οποίας 270 εργαζόμενοι προσληφθέντες ένα μήνα πριν τις εκλογές του περυσινού Οκτωβρίου απολύονται αυτοδικαίως με καταγγελία των συμβάσεών τους.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, υπογραμμίζοντας ότι από την συγχώνευση ή κατάργηση των πρώτων υπηρεσιών και νομικών προσώπων εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκ. ευρώ.
Ειδικά για την ΑΓΡΟΓΗ ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, ενώ γενικότερα έκρινε ότι παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες για «λιγότερο κράτος» η προηγούμενη κυβέρνηση το διόγκωσε με εκατοντάδες νέες υπηρεσίες και οργανισμούς .
- Τότε γιατί δεν τους καταργήσατε αμέσως, όταν ήρθατε στην εξουσία; ήταν το ερώτημα του εισηγητή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου που δήλωσε εξαρχής ότι το κόμμα του ψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου.
Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ η ΝΔ είχε εξαγγείλει το Μάρτιο του ’09 255 συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, κι ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης μίλησε για πάνω από 200, τελικώς, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι μόνον 78 από τις οποίες οι 51 αφορούν τον ίδιο φορέα, δηλαδή τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης., δηλ. ουσιαστικά είναι 27 τα καταργούμενα ή συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα.
Ο κ. Παυλόπουλος έκρινε ως αναγκαία την υπουργική διαβεβαίωση για την τύχη του προσωπικού που μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, εκτός των 270 της ΑΓΡΟΓΗΣ, πίσω από την οποία είδε κομματικά κίνητρα.
Αντίθετη με το νομοσχέδιο, δήλωσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κρίνοντας ότι αυτό «σκοπεύει στην περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά ομήρους τους εργαζόμενους και εν τέλει τους συκοφαντούν ως προϊόν ρουσφετιού.
Δειλή και άτολμη κίνηση χαρακτήρισε, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, τονίζοντας ότι «επιλέχθηκε η πλέον ανώδυνη προσέγγιση για το φόβο του πολιτικού κόστους», ενώ όσον αφορά το οικονομικό όφελος χαρακτήρισε τα 10 εκ. ως «πολύ φασαρία για το τίποτε»
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον «καυγά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποιος καταργεί περισσότερους οργανισμούς»
- Δεν διαφωνούμε με την μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, είπε ο βουλευτής, εννοώντας τους υπαλλήλους, για τους οποίους κατά τον ίδιο δεν υπάρχει ρητή δέσμευση.
Υπέρ της υπόθεσης της τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Χρήστος Ζώης, ενώ ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης που έκανε τις προσλήψεις μίλησε για «μικροψυχία του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζοντας ότι «οι προσλήψεις έγιναν νόμιμα, σε μία περίοδο που κανείς δεν γνώριζε ότι θα γίνουν εκλογές και πάντα μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος για να χρησιμοποιηθεί το «εύρημα της παράνομης πρόσληψης».
Υπήρξε όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής που ναι μεν συμφώνησε με την ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας, έκανε όμως έκκληση να υπάρξει μία πρόνοια για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους μέσω υποστηρικτικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Απαντώντας στις κατηγορίες περί δειλού βήματος ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος είπε ότι δεν είναι απλή υπόθεση η κατάργηση ή συγχώνευση των οργανισμών και πως πάντως θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.
Μεθαύριο Πέμπτη θα εκθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον της επιτροπής για το υπό κρίση νομοσχέδιο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
http://www.kathimerini.gr/