την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 στα 14,1 δις ευρώ. Για το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων, εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, εκτιμώνται σε 7,2 δις ευρώ εκ των οποίων 5,32 δις ευρώ αφορούν σε παλιές οφειλές των νοσοκομείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί κ έχει αρχίσει η αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, και θα δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση, οι μέχρι στιγμής οφειλές είναι:
*333,5 εκατομμύρια ευρώ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
*747 εκατομμύρια ευρώ των νοσοκομείων
*651 εκατομμύρια ευρώ των Ασφαλιστικών Ταμείων και
*89,8 εκατομμύρια ευρώ των Λοιπών Νομικών προσώπων
Σημαντικά βήματα
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που θα κατατεθεί την προσεχή Τρίτη στη Βουλή, κάνει λόγο για σημαντικά βήματα προόδου της Ελληνικής οικονομίας. Εκεί αναφέρεται η σύσταση της Τραπέζης της Ελλάδος συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως αυτή να συνοδευτεί με περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
Στην ίδια έκθεση θα προτείνεται συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της οικονομίας, ενώ για την ανάπτυξη εκτιμάται ότι την τρέχουσα χρονιά θα συρρικνωθεί στο 4%.
Δημοσίευμα του Bloomberg
Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, η μεταβολή αυτή του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου διακράτησης ελληνικών ομολόγων για ένα χρόνο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για μεγαλύτερες διάρκειες, ένδειξη ότι μειώθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την εταιρία CMA που έχει έδρα το Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος της δίνουν το χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της που είναι υπερτετραπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) των ελληνικών ομολόγων για ένα έτος μειώθηκε στις 565 μονάδες βάσης (5,65 εκατοστιαίες μονάδες) και είναι χαμηλότερο κατά 61 μονάδες βάσης από τα cds για 10ετή προστασία.
Σύμφωνα με τη Anke Richter, υπεύθυνη στρατηγικής για θέματα πιστώσεων στην εταιρία Conduit Capital markets με έδρα το Λονδίνο: «Η τάση που έχει αναπτυχθεί όσον αφορά την Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι Έλληνες έδειξαν ότι βάζουν τάξη στα του οίκου τους και κάνουν καλή πρόοδο».
ert.gr