Tην πλήρη αντίθεση του στη διαφαινόμενη εκ νέου προώθηση της επένδυσης ΒΕΠΕ Ακρόπολις - Τεχνόπολης Α.Ε. στην περιοχή της Πάρνηθας, μέσω της παράτασης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2004 και έληξαν το 2009, εκφράζει με απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής.
Στην εισήγηση του ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στις διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις των προηγούμενων ετών με τις οποίες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ζητούσε να μην προωθηθεί στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας η ανέγερση κτιρίων 108.000 τετρ. μέτρων που θα επιβαρύνει υπέρμετρα μια περιοχή που έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές του 2007, 2009 και 2010.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αντινομάρχης Χ. Δαμάσκος, Πρόεδρος της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της επεξεργασίας του θέματος από την Επιτροπή. Ειδικότερα τόνισε ότι κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών όρων θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψη:
• η μεγάλη πυρκαγιά στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας το 2007, η οποία κατέστρεψε πολύ μεγάλο μέρος δασικών εκτάσεων και ένα σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού.
• οι επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά του 2009 που αν και δεν έπληξε τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας ήταν τόσο μεγάλης έκτασης που επηρεάζει την ισορροπία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή
• η προσβασιμότητα στην εν λόγω περιοχή, διότι έχουν τροποποιηθεί τα πολεοδομικά και πληθυσμιακά της δεδομένα.
Επεσήμανε ακόμη ότι η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψη ότι η οικοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής θα αλλοιώσει πλήρως την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος και θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τέλος η θέσπιση χρήσης Τεχνολογικού Πάρκου είναι ασύμβατη με τον χαρακτήρα του ορεινού όγκου, το δασικό περιβάλλον και την επικρατούσα χρήση αναψυχής.
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Παρατάξεων, πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη προωθούμενη διαδικασία παράτασης των περιβαλλοντικών όρων, ούτως ώστε να μην τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσιότητας και δημόσιας διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει καθοριστικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.
Κατά την επεξεργασία του θέματος από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έγιναν ιδιαίτερες επισημάνσεις σε μια σειρά θεμάτων όπως:
• η απουσία αναφοράς για τις νομοθετημένες προβλέψεις για την συγκεκριμένη περιοχή από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, τον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χαρακτήρα της Πάρνηθας, την αποκατάσταση του λατομικού χώρου κλπ.
• η έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών για την ένταξη στο οδικό δίκτυο της περιοχής, δεδομένου ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο κυκλοφοριακός φόρτος, καθώς και μελέτης διαχείρισης των υδάτων στα ρέματα της περιοχής
• η πρόταση συγκεκριμένων μέτρων μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον σε ότι αφορά της δασικές εκτάσεις, τα ρέματα και την πανίδα της περιοχής
• η πιθανή επιβάρυνση της περιοχής με τοξικούς ρύπους, δεδομένου ότι βρίσκεται σε επαφή με την ζώνη προστασίας της λίμνης του Μαραθώνα.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα:
• να επαναβεβαιώσει της προηγούμενες αποφάσεις του για τη μη δημιουργία της ΒΕΠΕ Τεχνόπολης- Ακρόπολις στις υπώρειες της Πάρνηθας.
• Να εκφράσει την αντίθεση του στην διαδικασία με την οποία επιχειρείται να παραταθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, αντί να ξεκινήσει, από την αρχή, η διαδικασία, αφού έχουν αλλάξει επί το δυσμενέστερο τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής.
http://www.acharnorama.gr/