Οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα με την κατάθεση των διαφορετικών πορισμάτων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που μετέχουν σε αυτή.
Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο τους Πέτρο Δούκα (υφυπουργός Οικονομικών), Απόστολο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο (υπουργοί Γεωργίας), Θόδωρο Ρουσόπουλο (υπουργός Επικρατείας) και Γιώργο Βουλγαράκη (υπουργός Πολιτισμού). Για την παραπομπή των 2 τελευταίων προηγήθηκαν προβληματισμοί εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού. Ο βουλευτής και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας δεν πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης για τους Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, ωστόσο επιφυλάσσεται να αναθεωρήσει τη στάση του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.Όπως υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας, το έργο της επιτροπής παραμένει συνολικά ανολοκλήρωτο καθώς η διερεύνηση των οικονομικών συναλλαγών της Μονής Βατοπεδίου παραμένει ιδιαίτερα πλημμελής. «Ως εκ τούτου η πιθανή ροή πολιτικού χρήματος παραμένει αδιερεύνητη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχο με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το πόρισμα του ΚΚΕ, στο οποίο προτείνεται η παραπομπή των κυρίων Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού για απιστία, ενώ για τους κυρίους Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, επιρρίπτει ευθύνες σε Ν.Δ. και σε ΠΑΣΟΚ, απορρίπτωντας, παράλληλα, τις θεωρίες περί μη ζημίωσης του Δημοσίου από τις ανταλλαγές ακινήτων. «Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η ανταλλαγή της λίμνης και των ακινήτων έγινε στην αξία τους, χωρίς υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις εκατέρωθεν, πάλι παραμένει στο ακέραιο η βλάβη του δημοσίου», υπογραμμίζει και ζητά να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Βιστωνίδας. Τέλος, προτείνει αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μπει τέλος στο καθεστώς παραγραφής και να καταστεί ευκολότερη η σύσταση προκαταρκτικών επιτροπών.
Ο ΛΑΟΣ προτείνει μη παραπομπή, καθώς «τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». Σύμφωνα με το πόρισμά του, αν δεν υπήρχε παραγραφή θα πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κ.κ. Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΝΔ πριν την έκδοση του πορίσματος, έκαναν λόγο για υπόθεση «πασοκικό Βατο-γκεϊτ» και για «σκευωρία με κεντρική κατεύθυνση, που αποδίδεται στον πανικό της κυβέρνησης για το επερχόμενο αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου». Ο γραμματέας Προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης, υποστήριξε πως στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, «δεν βρισκόμασταν απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά σε μια πολιτική σκευωρία για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - και που συνεχίζεται σήμερα για να πληγεί ο Αντώνης Σαμαράς». Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως με το πόρισμα, «πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου και χωρίς εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν για την Επιτροπή (έλεγχο της ροής μαύρου πολιτικού χρήματος και υπολογισμό του ύψους της ζημίας για το Δημόσιο).
Ο Γιώργος Βουλγαράκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Προανακριτικής Επιτροπής δήλωσε πως «Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε σήμερα -και μόνον αυτό, μια τεράστια πολιτική αθλιότητα. Η παραπομπή μου στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι και παράνομη και ανήθικη αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή η σχέση με την όλη υπόθεση. Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται στο ΠΑΣΟΚ ότι την απόφασή τους αυτή – δηλαδή την παραπομπή ενός πρώην υπουργού χωρίς στοιχεία για πολιτικούς και μόνο λόγους – οι σημερινοί υπουργοί θα την βρουν πολλές φορές μπροστά τους στο άμεσο μέλλον. Δημιουργούν δηλαδή με την συμπεριφορά τους ένα άθλιο θεσμικό προηγούμενο».
«Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν η βουλή προσυπογράψει αυτή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθώ καμία παραγραφή. Είναι προφανές ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που ζήτησαν την παραπομπή μου προσβάλλουν τη Δημοκρατία, παραβιάζουν βάναυσα το Σύνταγμα και τους Νόμους και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο και θα λογοδοτήσουν στις αρμόδιες Ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές αρχές», πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα, ο οποίος μίλησε για «άθλια πολιτική δίωξη, δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος. Είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμιν».
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός επί ΝΔ Κ. Κιλτίδης κινήθηκε και αυτός στη γραμμή της παραγραφής. «Ακόμη κι να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές έχουν παραγραφεί», υποστήριξε μιλώντας στον 9,84. «Εδώ υπάρχει η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Είναι ουτοπία, αυτός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εφόσον υπάρχει, θα πρέπει οι πολιτικοί στη ζωή αυτή να είναι ειλικρινείς, αν θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική στην πολιτική».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δ. Τσιρώνης, σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξέφρασε τον δισταγμό των βουλευτών για παραπομπή υπουργών στο ακροατήριο «χωρίς δεμένη υπόθεση», υποσχέθηκε πως «θα είμαστε ακριβοδίκαιοι προς κάθε πλευρά και δεν θα στείλουμε κανέναν τζάμπα, χωρίς στοιχεία», αλλά από την άλλη, ανέφερε και πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Βουλή, πλυντήριο ποινικών ευθυνών».
http://www.topontiki.gr/