Σύμμαχος της δημόσιας υγείας αναδεικνύεται ο χαλκός.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών ο χαλκός έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που τον καθιστούν κατάλληλο ακόμη και για νοσοκομειακή χρήση.
Ο χαλκός έχει την ιδιότητα να εξαλείφει τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικρόβια, τα βακτήρια ακόμη και ιούς (όπως ο Η1Ν1) που αναπτύσσονται πάνω σε μεταλλικές ή μη μεταλλικές επιφάνειες.
«Ο χαλκός συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων κατά 95-99%, ενώ η χρήση του στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνει το κόστος λειτουργίας κατά 60%», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, Πάνος Ευσταθίου.
Η χρήση του χαλκού σε πόμολα, ασανσέρ, στο ποντίκι του υπολογιστή και σε άλλα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εντεροβακτηριδίων, ψευδομονάδων, ιώσεων και δερματοπαθειών, που οφείλονται σε μύκητες ή σταφυλόκοκκο.
Επιπλέον, αποτρέπει την ανάπτυξη του μικροβίου της λεγιονέλας, που προκαλεί τη νόσο των λεγεωναρίων, καθώς και του βακτηρίου της σαλμονέλας, που μολύνει τα τρόφιμα και προσβάλλει τον άνθρωπο.
Συνολικά 275 κράματα χαλκού, συμπεριλαμβανομένου του μπρούτζου και του ορείχαλκου έχουν ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ως αντιμικροβιακά υλικά που εξαλείφουν επικίνδυνα και δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια.
Εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν ότι οι επιφάνειες από χαλκό μέσα σε δύο ώρες εξουδετερώνουν άνω του 99,9% αρκετών βακτηρίων, τα οποία είναι γνωστά ως ανθρώπινα παθογόνα. Μάλιστα αποδείχτηκε ότι ο χαλκός εξουδετερώνει ακόμη μικρόβια και βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και τα οποία αποτελούν κοινή αιτία νοσοκομειακών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου η χρήση επιφανειών επιχαλκωμένων με αντιμικροβιακό χαλκό ενδείκνυται για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για μικροβιολογικά εργαστήρια, για χώρους χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων, καθώς και για χώρους νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου ήδη ένα δημόσιο και δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν για τη χρήση επιχαλκωμένων επιφανειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο χαλκός και τα κράματά του συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία από την απειλή νόσων που προκαλούνται από επιβλαβή μικρόβια και έχουν μεγάλη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, η χρήση επιφανειών από κράματα χαλκού δεν υποκαθιστά τις τυποποιημένες πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων, αλλά αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο.
Έχει αποδειχτεί ότι τα υλικά από κράματα χαλκού μειώνουν τη μικροβιακή μόλυνση, αλλά δεν την αποτρέπουν απαραίτητα, γι' αυτό και οι χρήστες τους θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που αφορούν τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών του περιβάλλοντος.
pp