Οι... δωρητές
Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των στελεχών της Πολεοδομίας Σύρου στην κατοχή των δύο υπαλλήλων βρέθηκαν δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων διακινούνταν εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατείχαν πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα, μετοχές, κ.λπ..
Αποκαλύφθηκαν επίσης τα ονόματα εκατοντάδων πολιτών που κατέθεταν ποσά στους λογαριασμούς των δύο στελεχών της Πολεοδομίας, στους οποίους ξεχωρίζουν δημόσια πρόσωπα από την Αθήνα, μηχανικοί, κατασκευαστές, ξενοδόχοι, δικηγόροι, καθώς και του δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του.
Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άσκησε διώξεις, στις πολεοδομικές ανομίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις Κυκλάδες, το κύκλωμα είχε τη συνδρομή αστυνομικών αρχών οι οποίες αρχειοθετούσαν τα σήματα που λάμβαναν από την Πολεοδομία για την ανέγερση αυθαιρέτων αντί να πάνε να διακόψουν τις εργασίες.
Οπως αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των δύο υπαλλήλων στους οποίους ασκήθηκε δίωξη και ήδη αποπέμφθηκαν, βρέθηκαν 41 τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου, Κυριάκος Δικτυόπουλος, διέθετε 26 τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς, κοινούς με τη σύζυγο, την κόρη του ή άλλα πρόσωπα), στους οποίους είχαν κατατεθεί το διάστημα 1997 - 2006 περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται ακόμα η περιουσιακή του κατάσταση, όπου προκύπτουν πολλά ακίνητα και οικόπεδα, κυρίως στις Κυκλάδες, αλλά αυτό που σοκάρει είναι οι καταθέσεις. Ο αποπεμφθείς πλέον υποδιευθυντής, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα ποσά που είχαν κατατεθεί από διάφορους πολίτες στον λογαριασμό του, προσκόμισε υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών στις οποίες άλλοτε δήλωναν ότι «ήταν δάνειο που το επέστρεφαν άλλοτε για εκπόνηση μελετών ή αμοιβές μηχανικών».
Συνεχής ροή
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, από το συνολικό ποσό καταθέσεων των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, για τα 538.434 ευρώ ο υπάλληλος της Πολεοδομίας «δεν παρέσχε ουδεμία αιτιολογία». Για άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ, οι αιτιολογίες του και οι ισχυρισμοί για το πώς τα απέκτησε κρίθηκαν ότι δεν αιτιολογούνται. Αυτό το συνολικό ποσό οι ελεγκτές το θεωρούν προϊόν αδιαφανών συναλλαγών, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγουν στο πόρισμα ότι απέκτησε πόρους που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ο δεύτερος εμπλεκόμενος, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, είναι ο τέως προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου, Δημήτριος Μπουντούρης, ο οποίος βρέθηκε να διαθέτει 15 τραπεζικούς λογαριασμούς, ή ατομικούς ή κοινούς με τη σύζυγο και την κόρη του, στους οποίους είχαν κατατεθεί 684.000 ευρώ, όλα εκτός μισθοδοσίας. Διέθετε επίσης ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και μετοχές εταιρειών μεγάλης αξίας.
Και εδώ χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις δικαιολογίες όταν του ζητήθηκε να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Ο πρώην προϊστάμενος προσκόμισε υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών ότι πρόκειται για δάνεια, κ.λπ., αιτιολογίες που το Σώμα Ελεγκτών απέρριψε.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις όπου η αιτιολογία ήταν ο δανεισμός, το Σώμα προχώρησε σε διασταυρώσεις, όπως έγινε με τη δήλωση του Δημάρχου Τήνου, ο οποίος υποστήριξε ότι δάνεισε τον υπάλληλο το 1998 με 5 εκατομ. δρχ. για να αποπερατώσει την οικία του στη Σύρο, ενώ για άλλο ποσό που έδωσε αργότερα, η αιτιολογία ήταν ότι το έκανε για να βοηθήσει οικονομικά κάποιον τρίτο. Ο ίδιος πάντως θέλοντας να απαντήσει σε «φήμες» όπως είπε, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τροφοδότησε λογαριασμούς υπαλλήλων της Πολεοδομίας, κάτι που διαψεύδεται από την κίνηση των λογαριασμών.
Η έρευνα
Στον ανακριτή όλοι οι... χορηγοί
Εως τώρα έχει διερευνηθεί μόνο ένα μέρος των λογαριασμών των δύο εμπλεκόμενων, ενώ όπως ζητά ο εισαγγελέας πρέπει να ελεγχθούν άμεσα και οι υπόλοιπες κινήσεις καταθέσεων ώστε να διαπιστωθεί σε ποιους ανήκουν.
Μάλιστα, διερευνάται εάν αυτοί που κατέθεταν ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο υπαλλήλων έχουν οικοδομήσει ακίνητα σε κάποιο νησί των Κυκλάδων που είναι αρμοδιότητας της Πολεοδομίας Σύρου. Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε από τον ανακριτή να λάβει καταθέσεις απ' όλους τους καταθέτες, ζητώντας τους να δικαιολογήσουν ενόρκως την αιτία κατάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς. Ιδιαίτερα από αυτούς που το όνομά τους εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές στην κίνηση λογαριασμών, καθώς και εκείνους που κατέθεταν μεγάλα ποσά.
3,8 εκατ. βρέθηκαν στους λογαριασμούς των δύο υπαλλήλων. Τα περισσότερα δεν μπόρεσαν να τα δικαιολογήσουν
17 ακίνητα είχαν στην κατοχή τους οι δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας Σύρου
8 αυτοκίνητα, τα περισσότερα πολυτελή, είχαν αγοράσει οι δύο εμπλεκόμενοι
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=37858948