tromaktiko: Παπανδρέου: Αλλαγές ιστορικής σημασίας στη Μεσόγειο

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: Αλλαγές ιστορικής σημασίας στη Μεσόγειο



Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική σημασίας τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν από κοινού με την Τουρκία στη Μεσόγειο.
«Αυτή η απειλή μας ενώνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο».
«Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Τ. Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Έχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.
«Μέσα από το ‘‘κακό σενάριο’’ για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η συνεργασία μας -συνέχισε- γίνεται ακόμη πιο επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης».

Αργότερα, μέσα στη μέρα, θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός «δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές αλλά και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».
«Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμισυ μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή».
«Υπάρχει σκεπτικισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Παπανδρέου, «γι' αυτό πρέπει να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά είναι και η πρόκληση γιατί ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος και ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μοναδικός για να πετύχουμε».

«Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο», επεσήμανε για να προσθέσει ότι δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Υπογραφή της Δήλωσης Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο
Το μεσημέρι οι δύο άνδρες θα συμμετάσχουν σε πάνελ συζητήσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή της Δήλωσης Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόντζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Αχμέντ Μασαντεχ καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλιπ Μέισταντ. Ο Τζέφρι Ζακς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα προεδρεύσει της στρογγυλής τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα
http://www.kathimerini.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!