tromaktiko: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία, είπε ο πρωθυπουργός

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία, είπε ο πρωθυπουργός



Να επιδείξουν όλοι -κόμματα και εργαζόμενοι- υπεύθυνη στάση και να μην προχωρούν σε ακραίες ενέργειες ζήτησε, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν...


 στην Ακρόπολη.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ιερό, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην υποθάλπονται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι δεν αναλάμβάνει τις ευθύνες του για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ως υπουργός Πολιτισμού.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά φέρει η ολοκλήρωση και παράδοση του Μουσείου της Ακρόπολης, ενός έργου παγκόσμιας εμβέλειας. Είπε ακόμη πως το θέμα των συμβασιούχων το είχε διευθετήσει με τροπολογία ο κ. Σαμαράς, της οποίας την επέκταση ζητούν σήμερα και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι.

«Από τη μια, λοιπόν, έχουμε το Μουσείο της Ακρόπολης με σφραγίδα Σαμαρά και από την άλλη τη χαώδη κατάσταση με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στον Ιερό Βράχο με τη σφραγίδα Παπανδρέου που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως ο λαός έχει βγάλει ήδη τα συμπεράσματά του.

Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα απάντησε στον πρωθυπουργό ότι στην Ακρόπολη δεν έγινε κάτι που να προσβάλει το χώρο, εκτός από την επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το δικαίωμα της έκφρασης κάθε πολίτη είναι ιερό, όπως, όμως, και το δικαίωμα στον πολιτιστικό μας πλούτο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει λουκέτο και να αιχμαλωτίσει αρχαία μνημεία, να ιδιοποιείται μνημεία που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα.

Η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη, κι εγώ αγανακτώ για το σημείο που έχει φθάσει η χώρας μας, αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια, δεν πρέπει να προχωρούμε σε ακραίες ενέργειες, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Ζήτησε, δε, να μην υποθάλπονται τέτοιες κινητοποιήσεις που χτυπούν τον τουρισμό και ζήτησε υπεύθυνη στάση από όλους, έτσι ώστε να στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι σε πορεία ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπήκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν αναλάμβάνει τις ευθύνες του για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ως υπουργός Πολιτισμού.

Απαντώντας, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το μόνο που έκαναν οι συμβασιούχοι στην Ακρόπολη είναι να αλλάξουν το λουκέτο. «Το πρόβλημα ήταν τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή. Οι συμβασιούχοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, δεν έκαναν κάτι προσβλητικό για την Ακρόπολη», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε, δε, πως δεν εκτίθεται από αυτά ο τουρισμός. «Τι τουρισμό θέλετε σε μια χώρα νεκροταφείο;» κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε, απαντώντας πως βάζοντας λουκέτο στην Ακρόπολη, διασύρεται η χώρα, εμποδίζεται η ανάπτυξη και ο τουρισμός. Χρειάζεται σύνεση και αποτελεσματικότητα κι όχι απλώς να διαμαρτυρόμαστε, ούτως ώστε να μην δημιουργούμε βαρίδια στην οικονομία, παρατήρησε.

Επιτέθηκε, δε, στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Σας καλώ και σας εγκαλώ. Με αυτές τις πρακτικές θα προχωρήσουμε;» και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Δεν θα αφήσουμε αυτές τις μικροκομματικές σκοπιμότητες να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές».

«Όποιος ξεφτιλίζει την Ελλάδα είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πλήττεται από τις ακρότητες κάποιων, αλλά και από μία κυβέρνηση που δεν έχει τον τρόπο να συνεννοηθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

irenepan.posterous.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!