tromaktiko: Δεν πετυχαίνει η ιρλανδική κυβέρνηση διακομματική συναίνεση για την οικονομία

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Δεν πετυχαίνει η ιρλανδική κυβέρνηση διακομματική συναίνεση για την οικονομία



Εξαιτίας της βαθιάς κρίσης η Ιρλανδία πρόκειται φέτος να καταρτίσει τετραετή κρατικό προϋπολογισμόΑπορρίπτει το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας πρόταση της κυβέρνησης για διακομματική συμφωνία στο θέμα της οικονομίας και ζητά να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές...


 εκλογές.
«Δεν θα κοροϊδέψουμε τους ανθρώπους ώστε να πιστέψουν ότι υπάρχει κάποια ψεύτικη συμφωνία που μπορεί να αντικαταστήσει μία δυνατή και σταθερή κυβέρνηση που θα φέρει εις πέρας τα σχέδια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια» δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας Ίμον Γκίλμορ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Ο βαθύτατα αντιδημοφιλής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης γραπτή πρόσκληση στις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, ζητώντας τους να ανταλλαγούν απόψεις για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική εν μέσω της κρίσης που πλήττει τη χώρα.

«Στόχος μας είναι να διαπιστωθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, μία συμφωνία με τον Κόουεν -η κυβέρνηση του οποίου αναμένεται να καταρρεύσει το επόμενο έτος- θα περιόριζε τις επιλογές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και θα έδινε σημαντική ώθηση στον πρωθυπουργό, επισημαίνει το Reuters.

Εξαιτίας της βαθιάς κρίσης η Ιρλανδία πρόκειται φέτος να καταρτίσει έναν τετραετή κρατικό προϋπολογισμό. Στα μέσα ενημέρωσης ακούγεται και γράφεται ότι στο ορατό μέλλον μπορεί να κυβερνάται η Ιρλανδία από μία πολυκομματική «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Το κύριο κόμμα της ιρλανδικής αντιπολίτευσης Φίνε Γκάελ καλωσόρισε μεν την πρόταση του Μπράιαν Κόουεν, αλλά ο πρόεδρός του Έντα Κένι είχε τονίσει εκ των προτέρων ότι το κόμμα δεν θα επαναλάβει κίνηση του 1987 όταν το Φίνε Γκάελ στήριξε την οικονομική πολιτική των αντιπάλων του με συνέπεια να χάσει ψήφους.

Αμφότεροι οι Ίμον Γκίλμορ και Έντα Κένι έχουν δηλώσει ότι θα συναντηθούν με τον Μπράιαν Κόουεν, όμως δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία κατά τη συνάντηση.






in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!