tromaktiko: Αυθαίρετα: Μελετάται η μείωση των προστίμων

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αυθαίρετα: Μελετάται η μείωση των προστίμων



Δραστική μείωση των προστίμων και εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, μελετά για τα αυθαίρετα το υπουργείο Οικονομικών.
Πρέπει, δε, να θεωρείται κάτι παραπάνω από...
 βέβαιο, ότι το Μνημόνιο, όπως, από τετραμήνου, έχει επισημάνει ο ΣΚΑΪ, θα υπερισχύσει των αντιρρήσεων που εκφράζει η υπουργός Περιβάλλοντος, σε κάθε είδους «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων.

Γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: το 2011, πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, να εισρεύσουν, στα Ταμεία του Δημοσίου 800 εκατομμύρια ευρώ, από την «φορολόγηση των αυθαιρέτων» και 500 εκατομμύρια ευρώ, από τους ημιϋπαίθριους.

Οι Υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών (αλλά και Περιβάλλοντος), δραστηριοποιούνται (σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μια), στην εξεύρεση μιας λύσης, που δεν θα «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και, ως τέτοια, φαίνεται να προκρίνεται η εξαίρεση από την κατεδάφιση, έναντι κάποιου προστίμου, που θα συναρτάται με συγκεκριμένα στοιχεία του αυθαιρέτου (ποιότητα κατασκευής, παλαιότητα, χρήση κλπ), το οποίο θα λειτουργεί (κατά το πρότυπο των ημιϋπαιθρίων), ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα.

Όπως επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της εξαίρεσης των αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, πρόκειται για λύση, που έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου.

Δεν παραλείπουν, μάλιστα, να τονίσουν την αδυναμία των μηχανισμών του Δημοσίου να εισπράξουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στα οποία ανέρχονται τα επιβληθέντα πρόστιμα.

skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!