tromaktiko: Κακή χοληστερίνη

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Κακή χοληστερίνη



Η αρχή του κακού! της υγείας µας, το έµφραγµα και το εγκεφαλικό, θα µπορούσαν να προληφθούν σε µεγάλο βαθµό αν προφυλάσσαµε τον εαυτό µας από κάποιους παράγοντες κινδύνου, µε κυριότερο την «κακή» χοληστερίνη.



Κύρια αιτία του εµφράγµατος και του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αθηρωµάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση όπως την ξέρουµε οι περισσότεροι, δηλαδή η εναπόθεση λίπους στα αγγεία µας, η οποία συνδέεται σε τεράστιο βαθµό µε τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL). Πώς όµως δηµιουργείται, πώς «επιτίθεται» στην καρδιά και στον εγκέφαλό µας και, το σηµαντικότερο, πώς µπορούµε να την προλάβουµε πριν απειλήσει την υγεία µας;


Πώς η «κακή» χοληστερίνη οδηγεί στην αθηρωµάτωση;
Η χοληστερίνη συσσωρεύεται στα τοιχώµατα των αρτηριών που σταδιακά µπορεί να στενέψουν. Καθώς λοιπόν οι αρτηρίες στενεύουν, η ροή του αίµατος προς την καρδιά µειώνεται, οπότε αυτή αναγκάζεται να δουλεύει µε λιγότερο αίµα. Τότε µιλάµε για ισχαιµία, η οποία εκδηλώνεται µε πόνο στο στήθος, την επονοµαζόµενη στηθάγχη. Αν µια αρτηρία φράξει εντελώς, προκαλείται έµφραγµα του µυοκαρδίου. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν δίνει προειδοποιητικά σήµατα, αλλά εµφανίζεται όταν η στένωση έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%. Έτσι το έµφραγµα και το εγκεφαλικό κάνουν την εµφάνισή τους µε ήπια ή οξεία συµπτώµατα.


Έµφραγµα.Τι πρέπει να ξέρω
Εµφανίζεται άλλοτε αιφνίδια και άλλοτε µε κάποια προειδοποιητικά συµπτώµατα. Το οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου όµως προκαλείται χωρίς προειδοποίηση όταν σπάει ξαφνικά η αθηρωµατική πλάκα που βρίσκεται στο τοίχωµα της αρτηρίας και προκαλείται µια αιφνίδια στένωση.


Βασικά συµπτώµατα
• ∆ύσπνοια κατά το περπάτηµα –και γενικά όταν καταβάλλουµε προσπάθεια–
η οποία µειώνεται µέσα σε µερικά λεπτά.
• Σταθερή αλλά και ασταθής στηθάγχη η οποία εµφανίζεται χωρίς προειδοποίηση.
Tip: Ένας αιφνίδιος πόνος απαιτεί επείγουσα αντιµετώπιση, καθώς κάθε λεπτό που περνάει «κοστίζει» ένα κοµµάτι καρδιάς που χάνεται για πάντα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιµένουν πως ένα οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου πρέπει να αντιµετωπίζεται εντός µιας ώρας.


Εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι πρέπει να ξέρω
Η αθηρωµάτωση φράζει τα αγγεία που µεταφέρουν το αίµα από την καρδιά στον εγκέφαλο. Έτσι µπορεί να προκληθεί ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν οδηγεί σε µόνιµη νέκρωση, αποτελεί όµως ένδειξη πως µέσα σε διάστηµα ενός µήνα θα παρουσιαστεί ξανά πιο έντονα. Επίσης µπορεί να προκληθεί ένα εµβολικό επεισόδιο, δηλαδή να φύγει ένα τµήµα χόνδρου από κάποιο αγγείο και να κολλήσει στα αγγεία του εγκεφάλου.


Βασικά συµπτώµατα
• Απότοµη διακοπή οµιλίας.
• ∆υσκολία στην κίνηση κάποιου µέλους.
Tip: Η άµεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι σηµαντική, καθώς µπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιµετώπιση του επεισοδίου και την αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.


Info
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης –όπως και
της πίεσης και του ζαχάρου– είναι οι βασικότεροι παράγοντες της αθηρωµάτωσης. Μεγάλη σηµασία βέβαια ωστόσο έχει και ο τρόπος ζωής µας (κάπνισµα, διατροφή) όπως και η κληρονοµικότητα.


Βάλτε «φρένο» στη χοληστερίνη
Για την επαναφορά των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης σε ασφαλή επίπεδα (<115 και για τα άτοµα υψηλού κινδύνου <100) συστήνονται:
1. Φάρµακα για τη µείωση της χοληστερίνης.
2. Καθηµερινή άσκηση – 45 λεπτά περπάτηµα την ηµέρα (µία φορά ή δύο «σπαστές») σε ταχύτητα που δεν προκαλεί κούραση.
3. Σωστή διατροφή. Τα 2/3 της χοληστερίνης παράγονται από τον οργανισµό µας και το 1/3 από τη διατροφή µας. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουµε:
• Να καταναλώνουµε πολλά φρούτα και λαχανικά.
• Να προτιµάµε τροφές µε χαµηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
• Να αποφεύγουµε το ζωικό λίπος.
• Να τρώµε κρέας µία φορά το µήνα.


Αν η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν φέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα, οι ευρωπαϊκές και αµερικανικές οδηγίες συστήνουν την κατανάλωση 2gr στερολών ή στανολών, που µπορούν να συµβάλουν στη µείωση της χοληστερόλης σε ποσοστό 12% σε συνεννόηση πάντα µε τον θεράποντα ιατρό.


Tip Οι ειδικοί συστήνουν κάθε χρόνο µετά τα 40 έναν ιατρικό έλεγχο ώστε να προληφθούν δυνητικά προβλήµατα. Το τεστ κοπώσεως µπορεί να δείξει αν υπάρχει κάποιο φραγµένο αγγείο σε ποσοστό 70%. Άλλες µέθοδοι απεικόνισης είναι το τρίπλεξ καρωτίδας ή αρτηριών κάτω άκρων
http://olagiatingunaika.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!