tromaktiko: Το μικρόφωνο που ακούει τα πάντα, παντού!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Το μικρόφωνο που ακούει τα πάντα, παντού!



Η εταιρία Squarehead Technology ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο “μικρόφωνο” με το όνομα Audioscope που μπορεί πραγματικά να ακούσει τα πάντα και παντού.
Αναλυτικότερα, η συσκευή ιπτάμενος δίσκος αναπτύχθηκε από τους φυσικούς Morgan Kjolerbakkern και Vibeke Jahr, αρχικά για γήπεδα basket. Η συσκευή μπορεί να ακούσει τα πάντα μέσα σε ένα γεμάτο και θορυβώδες γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και το μάσημα μιας τσίχλας δίπλα στον προπονητή της ομάδας.

Το σύστημα Audioscope είναι ουσιαστικά 285 μικρόφωνα τοποθετημένα μέσα σε έναν δίσκο από ανθρακονήματα τοποθετημένο στην οροφή του μέρους που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, στην προκειμένη περίπτωση του παρακάτω video, μέσα σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Ο χειριστής του Audioscope μπορεί μέσα από το γραφικό περιβάλλον διαχείρισης του control station της συσκευής να κάνει ουσιαστικά zoom in σε οτιδήποτε “βλέπει” και η συσκευή να αποκόψει τελείως με διάφορες τεχνικές τον περιβάλλοντα ήχο και να επικεντρωθεί σε αυτό ακριβώς που θέλουμε.

Το ηχητικό σήμα που έρχεται από όλα τα μικρόφωνα όμως αποθηκεύεται ώστε μετά να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι άλλο θέλουμε απο εκεί μέσα πέρα από το real time της υπόθεσης.
Το σύστημα Audioscope είναι ουσιαστικά 285 μικρόφωνα τοποθετημένα μέσα σε έναν δίσκο

Το Audioscope είναι βασισμένο στην αρχή λειτουργίας των sonar. Με τα 285 μικρόφωνα που είναι κρυμμένα στον δίσκο αυτό που προσαρμόζεται σε κάθε ταβάνι (και μάλιστα η εταιρία το διαθέτει και σε διαφορετικά χρώματα για να ταιριάζει με το design του χώρου), και η εταιρία παρομοιάζει την λειτουργία με τα ανθρώπινα αυτιά, με την ουκ ολίγο μικρή διαφορά ότι τώρα αντί για 2 αυτιά υπάρχουν 285… Έτσι βασιζόμενο στην αρχή λειτουργίας των ανθρώπινων αυτιών τα μικρόφωνα αυτά αποθηκεύουν οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο που “βλέπουν”, και έτσι μετά αν ο χειριστής θέλει να επικεντρώσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με τεχνικές delay (όπως δηλαδή ακριβώς λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος) ξεχωρίζει από το γύρω ήχους αυτόν και μόνο που θέλουμε, και επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά μικρόφωνα ο ήχος έχει την ένταση που θέλουμε. Φοβερή τεχνολογία…

Η Squarehead Technology λέει ότι το προϊόν της είναι η απόλυτη λύση για συνέδρια που πλέον δεν θα χρειάζονται τίποτα άλλο για να λειτουργήσουν και θα υπάρχει πεντακάθαρος ήχος παντού, όπου και να μιλάει ο ομιλητής. Η επιτυχία της τεχνολογίας αυτής είναι εγγυημένη, ήδη το έχουν ενσωματόσει σε συνεδριακά κέντρα σε Amsterdam, Ολλανδία, αλλά και σε πολλά γήπεδα κτλ. σε Αμερική.

Αν δεν έχετε πειστεί για τίποτα απλά ρίξτε μια ματιά στο video που ακολουθεί…

 ΚΛΙΚ στο http://www.tsimpountiii.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!