tromaktiko: Το ελληνικό χάλι

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το ελληνικό χάλι



ΑΘΑΝ. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ,
Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, μία υποδειγματική εκπομπή το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι FR2 με τίτλο “Ειδικοί Απεσταλμένοι”αποτύπωσε την θλιβερή ελληνική πραγματικότητα, η οποία μόνον θλίψη, ειρωνεία και απομυθοποίηση προσφέρει. Γι’ αυτό και οι συνάδελφοι που την παρακολούθησαν περιορίστηκαν σε ένα λακωνικό σχόλιο: “Δεν είναι δυνατόν”.


Η εκπομπή ξεκινά με ένα ρεπορτάζ στην Πάρο, όπου βλέπουμε τουρίστες να αποβιβάζονται και αμέσως να τους πλησιάζουν φωνασκούντες διαμεσολαβητές ενοικιάσεως δωματίων, επιδεικνύοντας μάλλον άθλιες φωτογραφίες οι οποίες από μόνες τους είναι αποτρεπτικές για να προχωρήσει κανείς σε ενοικίαση. Επίσης, βλέπουμε τους διαμεσολαβητές να αλληλοϋβρίζονται, προσφέροντας μία όντως “ειδυλιακή” εικόνα του νησιού.
Στην συνέχεια, οι ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού -που είναι από τα μεγαλύτερα στην Γαλλία- μάς μεταφέρουν στο ταχυδρομείο της Πάρου και μάς αφηγούνται την ιστορία δύο ταχυδρομικών υπαλλήλων οι οποίοι, μετά τις ώρες εργασίας τους στο ταχυδρομείο, εργάζονται ως γκαρσόνια σε γνωστά εστιατόρια της Πάρου. Την “μαύρη” αυτή εργασία παραδέχεται ότι γνωρίζει και ο διευθυντής του ταχυδρομείου, αλλά την θεωρεί αναγκαία.. Όταν ερωτάται αν η εργασία αυτή επηρεάζει την απόδοση των υπαλλήλων στην νόμιμη εργασία τους, απλώς χαμογελά.
Μεταφερόμεθα στην συνέχεια σε ένα οριακό ξενοδοχείο του νησιού, όπου ένας πελάτης θέλει να πληρώσει με πιστωτική κάρτα αλλά η ιδιοκτήτρια αρνείται αυτόν τον διακανονισμό. Προσφέρει έτσι στον πελάτη της έκπτωση 20%, αρκεί να πληρωθεί ο λογαριασμός με “μαύρα” μετρητά. Στο γαλλικό κανάλι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου -στο οποίο η διανυκτέρευση κοστίζει 60 ευρώ επισήμως και 48 ευρώ ανεπισήμως- δηλώνει ότι “μαύρα” είναι τα μισά και πλέον έσοδα των ενοικιαζομένων δωματίων. “Τί να κάνουμε;”, προσθέτει με νόημα.
Από την Πάρο μεταφερόμεθα στην Αυλώνα. Στην “πόλη” αυτή, ο Μιχάλης Λίλης, οικονομολόγος εκ Βελγίου, δείχνει στους ρεπόρτερ το οικόπεδό του που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και τούς εξηγεί ότι επτά χρόνια προσπαθεί να πάρει νόμιμη άδεια για να κτίσει ένα εξοχικό, αλλά αυτό είναι αδύνατον γιατί τού την αρνούνται στην πολεοδομία. Εξηγεί δε ότι το παράνομο τριώροφο που βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδό του μάλλον ανήκει σε αρχιτέκτονα ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μην τον εξυπηρετήσει -για να καταπατήσει προφανώς το οικόπεδο του Μ.Λίλη, από το οποίο ήδη έχει “φάει” 4 μέτρα. Έτσι απλά.
Στην συνέχεια οι ρεπόρτερ μάς δείχνουν την βίλα ενός επιχειρηματία, ο οποίος έχει καταπατήσει περί τα 400 τ.μ. γης για να προσθέσει πισίνα και γήπεδο τέννις στην βίλλα του -για την οποία η σχετική άδεια προβλέπει μόνον 200 τ.μ. κτίσμα και οικόπεδο. Ερωτηθείς ο δήμαρχος της Αυλώνας πώς δέχεται τέτοιες παρανομίες, περιορίζεται στην πολύ φιλοσοφική απάντηση: “Ε, ναι, συμβαίνουν αυτά. Κάτι πρέπει να γίνει”! Όταν αρμόδιος νομαρχιακός σύμβουλος ερωτάται με ποιον τρόπο μία παράνομη βίλλα έχει ηλεκτρικό και νερό, περιορίζεται να απαντήσει “δίνοντας δωράκια εκεί που πρέπει”. Ο δε δήμαρχος δηλώνει επίσης ότι δεν έχει καμμιάν απολύτως αρμοδιότητα για τα αυθαίρετα κτίσματα. Προφανώς, οι αρμοδιότητές του περιορίζονται απλώς στο δημαρχείν!
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ ο Γάλλος ρεπόρτερ συνομιλεί με την αρμόδια του ΥΠΕΧΩΔΕ κα Σ.Γ. ενώ η τελευταία κατευθύνεται με το αυτοκίνητό της προς το Λαύριο για να εξακριβώσει κατά πόσον ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι νόμιμο. Στη διάρκεια της διαδρομής, η κα Σ.Γ. δέχεται τρία τηλεφωνήματα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να χειριστεί “ευνοϊκά” τρεις περιπτώσεις οικοδομικής αυθαιρεσίας. Γυρίζοντας προς τον Γάλλο ρεπόρτερ τού επισημαίνει ότι αυτό γίνεται καθημερινά!
Φθάνοντας στον προορισμό της, η αρμόδια του ΥΠΕΧΩΔΕ συναντά δύο νομαρχιακούς υπαλλήλους, υπεύθυνους γα τον εντοπισμό παράνομων κατοικιών, οι οποίοι με εντόνως βαριεστημένο και ενοχλημένο ύφος τής λένε ότι “δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποτρέψο υν τις παρανομίες, διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτές και η αστυνομία γυρίζει την πλάτη στις καταπατήσεις και διάφορες άλλες αυθαιρεσίες”. Από την πλευρά της, η κα Σ.Γ. δηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του ημιπαράνομου ξενοδοχείου τής πρότεινε για δώρο μία βίλλα προκειμένου να τον αφήσει ήσυχο. Πρόσθεσε δε ότι επί Νέας Δημοκρατίας “μπήκε στο ψυγείο” ακριβώς για να μην “ενοχλεί” κάποιους “επενδυτές” στον ελληνικό τουρισμό.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με τον υπεύθυνο μιας “Ομάδας Πολιτών κατά της Ιδιωτικοποιήσεως των Διοδίων”. Ένα θρασύ και αυτόχρημα γελοίο άτομο επιδεικνύει στο γαλλικό κανάλι πώς δεν πληρώνει διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τονίζει ότι το αυτό πράττουν περίπου 100.000 οδηγοί και λέει ότι η μη πληρωμή διοδίων δεν θεωρείται παράνομη πράξη στην χώρα μας. Τέλος, ο κύριος αυτός λέει ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν προβάλλουν την “δράση” του για να μην πάρει ευρύτερες διαστάσεις το όλο θέμα.
Στην εκπομπή του γαλλικού καναλιού μάθαμε επίσης ότι η Υπηρεσία Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος δέχεται περί τα 100 με 150 τηλεφωνήματα-καταγγελίες την ημέρα για πράξεις φοροδιαφυγής και άλλες παρεμφερείς ενέργειες, τις οποίες όμως είναι άγνωστο ποιοι παρακολουθούν. Έτσι, οι καταγγέλλοντες καλούνται να υποβάλουν μήνυση και κατά τα λοιπά, έχει ο Θεός.
Τέλος, κλείνοντας το ρεπορτάζ του, ο Γάλλος δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις που τού έκαναν επίσημοι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες στην Αθήνα, “η κατάσταση που παρατηρείται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οφείλεται στην οθωμανική κατοχή και στην επταετή δικτατορία των συνταγματαρχών“.
Από εμάς, και εις άλλα με υγεία…

Ο Αθανάσιος Παπανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος. Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (http://europeanbusinessreview.blogspot.com/)

http://www.statesmen.gr/8371/koinonia/greek-mess_12-10-2010.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!