Τ α συνολικά κεφάλαια που προσφέρθηκαν από εγχώριους και ξένους επενδυτές ξεπέρασαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα 3 δισ. ευρώ (τα οριστικά στοιχεία αναµένονται σήµερα), έναντι 1,8 δισ. ευρώ που ζητούσε η Εθνική. Εκτιµάται πως η επιτυχία του εγχειρήµατος δροµολογεί εξελίξεις που αγγίζουν ευρύτερα το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την οικονοµία. Τραπεζίτες επισηµαίνουν πως το γεγονός ότι η ΕΤΕ κατάφερε µε άνεση – χωρίς να απαιτηθεί η συνδροµή των εγγυητριών της έκδοσης ξένων τραπεζών – να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ζήτησε από την αγορά µεταφράζεται σε ψήφο εµπιστοσύνης των επενδυτών, πέραν της Εθνικής, στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την ελληνική οικονοµία.
Το επιτυχές εγχείρηµα της τράπεζας έρχεται να συµπληρώσει µία σειρά θετικών µηνυµάτων των τελευταίων ηµερών. Επειτα από µακρό διάστηµα, κατά το οποίο οι ξένοι επενδυτές αντιµετώπιζαν την ελληνική οικονοµία ως εστία µετάδοσης καταστροφικών κινδύνων, οι ίδιοι έφτασαν να συνιστούν τοποθετήσεις σε ελληνικά οµόλογα ανοίγοντας τον δρόµο και για την αποκλιµάκωση των spreads των δεκαετών οµολόγων.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι χθες στην ελληνική αγορά οµολόγων πραγµατοποιήθηκαν αγορές ελληνικών τίτλων αξίας 126 εκατ. ευρώ, όταν οι πωλήσεις έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για µια αγορά που αρχίζει να ξαναζωντανεύει» σχολιάζουν αναλυτές, οι οποίοι διαβλέπουν περαιτέρω µείωση του κόστους δανεισµού του ελληνικού Δηµοσίου κατά τη σηµερινή δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων εξάµηνης διάρκειας.
Παρά τις θετικές ενδείξεις, πάντως, κρίνεται πρόωρο να προσδιοριστεί µε ακρίβεια ο χρόνος (εντός του 2011 λέει ο υπουργός Οικονοµικών) κατά τον οποίο θα ανοίξουν οι αγορές για δανεισµό, τόσο του Δηµοσίου όσο και των ελληνικών τραπεζών.
Δεδοµένο θεωρείται όµως ότι όταν ανοίξουν οι αγορές, η Εθνική έχοντας βελτιώσει καταλυτικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της, θα βρεθεί στην πρώτη γραµµή ανοίγοντας τον δρόµο για χαµηλότερα επιτόκια και τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.
Οι επόµενες κινήσεις
Μετά την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας βάζει πλώρη για τον επόµενο στρατηγικό στόχο της, την πώληση ποσοστού έως 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank προκειµένου να συγκεντρώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να οριστούν οι σύµβουλοι και οι διαδικασίες εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν το πρώτο δίµηνο του 2011. Εχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ, η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει την άµεση αποπληρωµή των 350 εκατ. ευρώ που έχει εισφέρει στο µετοχικό της κεφάλαιο το Δηµόσιο µέσω αγοράς προνοµιούχων µετοχών (στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ).
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόµος και για τη διανοµή µερίσµατος, γεγονός που εκτιµάται ότι θα αυξήσει και την ελκυστικότητα της µετοχής της τράπεζας. Γεγονός είναι παράλληλα ότι η παρακαταθήκη κεφαλαίων δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για την Εθνική να µπει δυναµικά στο παιχνίδι εξαγορών και συγχωνεύσεων από θέση ακόµα µεγαλύτερης ισχύος.
TA NEA On-line
http://gianaminsekoroidevoun.blogspot.com/2010/10/blog-post_6041.html