tromaktiko: Δυο μέτρα κ δυο σταθμά για το Κάπνισμα...

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Δυο μέτρα κ δυο σταθμά για το Κάπνισμα...



Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται… Μόνο αυτός όμως, αυτός που έχει έσοδα για τους Δήμους, κάποιους από αυτούς… Για να γίνω και πιο συγκεκριμένος θα παραθέσω κάποια γεγονότα και δεδομένα στην αντιμετώπιση των καταστηματαρχών από τη Δημοτική Αστυνομία..

1. Επιλεκτική εφαρμογή: Την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου, έχοντας κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είχα την απαραίτητη σήμανση ούτε βιβλίο … Σε επίσκεψη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν κάπνιζε κανείς, όμως τα 600€ της κλήσης τα πληρώσαμε γιατί δεν υπήρχε σήμανση. Σύμφωνα με το νόμο, σήμανση για κάθε 15 τμ πρέπει να έχει και κάθε δημόσιος χώρος που απαγορεύεται το κάπνισμα. Έχει σε κανένα διάδρομο του ΑΠΘ πχ σήμανση? Μήπως το κάπνισμα στους διαδρόμους και τα κυλικεία, καπνίζουν όλοι κανονικά? Πήγε κανείς για έλεγχο εκεί? Όχι φυσικά.. Έχει κανένα δικηγορικό γραφείο στην πόλη μας την απαιτούμενη σήμανση? Η μήπως τα δικηγορικά γραφεία δεν είναι εργασιακοί χώροι που απαγορεύεται το κάπνισμα? Πήγε ποτέ η Δημοτική αστυνομία να κάνει έλεγχο σε κανένα δικηγορικό γραφείο? Ούτε κ μετά από καταγγελία μου σε γραφείο φίλου πήγαν, καταγγελία που ομολογουμένως την κάναμε για να δούμε τι θα γίνει.. Άρα η εφαρμογή του νόμου, αφορά ΜΟΝΟ τα καταστήματα.. γιατί από εκεί εισπράττουν..

2. Κατάργηση ισονομίας στην πράξη: Στο Δήμο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, καπνίζουν όλοι, παντού. Ο Δήμαρχος το ξεκαθάρισε: Εγώ με το κάπνισμα δεν θ ασχοληθώ… Φαντάζομαι πως το ίδιο εντατικοί με το κέντρο της πόλης, είναι και οι έλεγχοι στην Κρύα Βρύση, στην Κάτω Ραχούλα κι όπου αλλού οι Δήμαρχοι έχουν γιους με μπαράκια κι ανίψια δημοτικούς αστυνομικούς..

3. Η Δημοτική Αστυνομία, κάνει ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου. ΜΟΝΟ αυτού του νόμου όμως.. Όταν σε μένα ήρθε να κάνει έλεγχο για το κάπνισμα(δεύτερη φορά..), επισημαίνοντάς τους πως στο δίπλα κατάστημα έχουν αναπτυχθεί πέντε φορές παραπάνω τραπεζοκαθίσμα στον εξωτερικό χώρο από αυτά που προβλέπει η άδεια, η απάντηση ήταν «αν μας στείλουν για τραπεζοκαθίσματα, θα το ελέγξουμε κι αυτό..» Δηλαδή το όργανο θα αποφασίσει από μόνο του που, πότε, και για ποια παράνομη πράξη θα κάνει έλεγχο… Φυσικά ο γείτονάς μου, πληρώνοντας 1200€ το μήνα ενοίκιο (εγώ πληρώνω 5500€) κι έχοντας άδεια για 12 καθίσματα έξω, έχει πάνω από 80 και τρίβει τα χέρια του γιατί εγώ με 50, δεν έχω που να βάλω τον κόσμο έξω (μέσα από τα 120 που έχω δεν γεμίζουν ούτε τα 20) με αποτέλεσμα να πηγαίνει δίπλα.

4. Δυο μέρες πρίν γίνεται ξανά επίσκεψη κι έλεγχος της Δημοτικής.. Την ώρα που έρχονται, εγώ βρίσκομαι στο μπουφέ κάνοντας καφέδες. Μπαίνουν στον εσωτερικό χώρο, υπάρχει σήμανση, υπάρχει το βιβλίο, δεν καπνίζει κανείς. Στον εξωτερικό στεγασμένο χώρο υπάρχουν δυο σειρές τραπεζιών. Ο χώρος είναι κλειστός δεξιά κι αριστερά με πτυσσόμενα παραπετάσματα για να κόβει ο αέρας. Είναι ανοιχτός μόνο από τη μια πλευρά, συνεπώς και στον εξωτερικό χώρο απαγορεύεται το κάπνισμα.. Στο τελευταίο τραπέζι από την έξω πλευρά ένα παλικάρι γύρω στα 20, έχει ανάψει τσιγάρο, με το χέρι κάτω απ το τραπέζι, προς την εξωτερική πλευρά. Ο Δημοτικός Αστυνόμος με φωνάζει έξω από το μπουφέ, και μου τον δείχνει. Ξεκινάει να κόβει κλήση.. του εξηγώ πως από το σημείο που είμαι δεν μπορώ να τον δω, στο μαγαζί υπάρχει ένας σερβιτόρος, ο πελάτης έχει το χέρι κάτω απ το τραπέζι και κρύβεται, κι εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω καφέδες κ να κόβω βόλτες μην τυχόν και καπνίζει κάποιος έξω στη ζούλα… «Ο νόμος είναι νόμος..» μου απαντά… Ε τότε θα γράψεις κι αυτόν, του απαντάω.. Δε θα μου πεις εσύ τι θα κάνω, μου απαντάει.. Δεν μπορείς να μου βεβαιώσεις παράβαση πως κάποιος κάπνιζε στο μαγαζί μου, χωρίς να γράψεις αυτόν που καπνίζει, του λέω.. Θα πάρω την Αστυνομία να σου κάνω μήνυσα για παράβαση καθήκοντος. Εκεί κολλάει. Μα δεν μπορούμε να γράφουμε τους πελάτες.. μου λέει ο δεύτερος. Παίρνω λοιπόν την Αστυνομία, να έρθει στο χώρο. Στο 100, τους λέω τι συμβαίνει, και ζητάω να έρθει περιπολικό να πάμε στο τμήμα. Βρείτε τα με τη Δημοτική, εμείς δεν ασχολούμαστε με το κάπνισμα, μου απαντάνε και μου το κλείνουν κατάμουτρα!!

Απαιτώ να γράψουν και τον πελάτη, και βλέποντας ότι δεν κάνω πίσω, μόνο τότε πάνε να του κόψουν κλήση. Εξηγούν στο νεαρό πως δεν έπρεπε να καπνίζει, πως υπάρχει σχετική σήμανση και στον εξωτερικό χώρο, το παλικάρι τους κοιτάει με απορία.. Του ζητάνε ταυτότητα για να κόψουν την κλήση, τους ξανακοιτάει, παίρνει την κοπέλα του απ το χέρι, σηκώνεται, « Ρε δε γαμιέστε μαλάκες..» τους λέει, και φεύγει.. Αποτέλεσμα: 1200€ δεύτερη κλήση, ένας χυμός κι ένας freddo απλήρωτοι..(χαλάλι…)

Όλα αυτά σας τα λέω όπως τα έζησα, χωρίς διάθεση κλάψας, αλλά με έντονο προβληματισμό, για μια σειρά από άλλα πράγματα..

Βλέπω τον τελευταίο καιρό πολλούς να γράφουν για το νόμο, φέρνοντας ως παράδειγμα το εξωτερικό. Αναρωτιέμαι αν οι περισσότεροι ταξίδεψαν ποτέ έξω, αν πήγαν εκεί που λένε ότι συμβαίνουν αυτά.. Καθολική απαγόρευση καπνίσματος υπάρχει ΜΟΝΟ στη Βρετανία(μιλάμε για ΕΕ). Στη Γερμανία, υπάρχει δυνατότητα στα καταστήματα να βγάλουν άδεια καπνιζόντων, με κάποια επιβάρυνση για τη σχετική άδεια. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα κρατίδια, σε κάποια απαγορεύεται το κάπνισμα παντού και σε κάποια άλλα, επιτρέπεται παντού, χωρίζοντας τα μαγαζιά σε καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. Στην Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία υπάρχουν τασάκια παντού, πλην εστιατορίων που είναι μισά μισά. Στη Βουλγαρία καπνίζουν παντού. Στην Ιταλία ο νόμος προβλέπει προδιαγραφές εξαερισμού ανάλογα με τον όγκο του καταστήματος, ώστε να μπορείς να έχεις χώρο καπνιζόντων. Τα μικρά μαγαζιά τύπου espresso bar, κανείς δεν έβαλε γιατί είναι ασύμφορη η εγκατάσταση. Σε όλους τους μεγάλους χώρους, έχουν γίνει εγκαταστάσεις κι οι χώροι είναι χωρισμένοι (πχ ΟΛΑ τα autogrill στο δρόμο..) Στη Βαρκελώνη, καπνίζουν σχεδόν παντού, μόνο τα μικρά tapas δεν επιτρέπουν το τσιγάρο. Στον πάνω χώρο το Hard Rock Cafe στη Plazza Espagna, καπνίζαμε πριν δυο μήνες κανονικά.

Όσο για τη Βρετανία, το τσιγάρο σταμάτησε μέσα σε μια μέρα. Με κάποιες μικρολεπτομέρειες, που εδώ φυσικά τις παραβλέπουμε: Κάθε νόμος στην Αγγλία, ξεκινά την εφαρμογή του ένα χρόνο μετά την ψήφισή του ώστε να προετοιμαστούν οι πολίτες για την εφαρμογή του. Ειδικά ο συγκεκριμένος, ίσχυσε 1,5 χρόνο μετά, γιατί όπως αναφερόταν υπήρχαν ειδικές συνθήκες στην εφαρμογή του, ενώ στο νόμο προβλέφθηκαν ειδικά αντισταθμιστικά μέτρα για τη ΔΕΔΟΜΕΝΗ ζημιά που θα προκαλούσε το μέτρο στις επιχειρήσεις. Έκπτωση φόρου και τελών στις επιχειρήσεις, για 1 χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου, και 2 χρόνια για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν συμπληρώσει 2 χρόνια ζωής (να προλάβουν να κάνουν απόσβεση την επένδυσή τους). Είδατε τίποτε από όλα αυτά εδώ? Όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης μου έδωσε άδεια λειτουργίας, δεν έλεγε πουθενά τίποτα για απαγόρευση καπνίσματος.

Και κάτι ακόμη: Οι άδειες που έχουν τα καταστήματα, ανέφεραν πως πρέπει να προβλέπεται χώρος καπνιζόντων και μη καπνιζόντων. ΠΟΤΕ δεν έκανε έλεγχο η Δημοτική Αστυνομία, γιατί πολύ απλά δεν προβλεπόταν πρόστιμο.. Τώρα που οι κλήσεις είναι έσοδα, ορμάμε, και φυσικά το μόνο μας πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το τσιγάρο.. τα άλλα τα λύσαμε. ΟΧΙ, δε θα βλάπτω την υγεία του διπλανού μου στο όνομα του κέρδους, αλλά είναι και στρουθοκαμηλισμός να μην αντιλαμβάνομαι πως ένα τέτοιο μέτρο, οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας (δουλεύω με τρία άτομα λιγότερα από πέρσι, δε φταίει μόνο το κάπνισμα, αλλά σίγουρα έχει μερίδιο). Ωραία λοιπόν, και στο συγκεκριμένο κλάδο να κλείσουν όλοι, στο όνομα της υγείας, κ να μείνουν μόνο τα Υγιεινά Starbucks ή ότι παρόμοιο να σου πουλάνε καφέ πακέτο 5€. Αυτόν που σε μένα τον πληρώνεις 2,5, και στην παραλία της Θεσσαλονίκης 5€ και διαμαρτύρεσαι για αισχροκέρδεια. Τον ίδιο καφέ που στα Ισπανικά Sturbacks τον πληρώνεις το μισό, αλλά τη σύγκριση τιμών της Ισπανίας πάντα την κάνεις με τη Γλυφάδα στην Αθήνα ή την Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν είδα post σε κάποιο blog, πως ο cappuccino στο Greco Café στη Ρώμη έχει 7,5€, ή στη Βουδαπέστη στο Cebraud 6€…

Τελευταίο, για τους φίλους της Δημοτικής Αστυνομίας, ειδικά της πόλης μας: Το γνωρίζουμε πως το μέτρο, δεν θα το πάρει πίσω η κυβέρνηση, όσο βρίσκει τέτοιους «επιβολείς» του νόμου, και μόνο αυτού, που έχει έσοδα. Ειδικά τώρα που τα έσοδα πάνε στους Δήμους. Κι αργότερα, στη μετά Καλλικράτη εποχή, που οι Δήμοι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, αφού θα κοπεί η επιχορήγηση από το κράτος, αυτά είναι τα μόνα έσοδα για τα λειτουργικά τους, αυτά κι οι κλήσεις. Έτσι θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, η συντήρηση των σχολείων, και θα έρθει κι η ώρα της Δημοτικής Αστυνομίας να δοθεί σε ιδιώτες. Και σ αυτούς που θα πουν πως αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, για κοιτάξτε γύρω σας…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!