tromaktiko: Περι καπνιστικού νόμου

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Περι καπνιστικού νόμου



Θα έρθω να συμφωνήσω με τον προηγούμενο αναγνώστη στο ότι οι καφετέριες τα μπαρ και οι χώροι εστίασης είναι ιδιωτικοί χώροι και πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιλέγουν για το εάν ή εάν όχι θα πρέπει να είναι καπνιστήρια και πως κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να πάει εάν τον χαλάει.

Θα έρθω να συμφωνήσω επίσης στο ότι κανένας μα κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να αναπνέει τον βλαβερό καπνό μου και πόσο μάλλον μικρά παιδιά.
Με βάση λοιπόν αυτά προκύπτουν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αντικαπνιστές φίλους, μιας και 'ως καπνιστής τα δικαιώματα μου τα έχω και όσο και να προσπαθούν δεν γίνεται να μου τα κόψουν (μην ακουστεί υπεροπτικό απλά έτσι θα γίνει)

Στατιστικώς αποδεδειγμένα οι καπνιστές καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από τους μη.Πως περιμένετε λοιπόν οι καταστηματάρχες να συμφωνήσουν σε νόμο ο οποίος μειώνει την κερδοφορία τους?

Αφού λοιπόν οι μη καπνιστές είναι τόσοι πολλοί και δικαιολογημένα ενοχλημένοι γιατί δεν επιλέγουν μαγαζιά στα οποία το κάπνισμα απαγορεύεται (ναι υπάρχουν ακόμη αυτά παρά την σιωπηρή κατάργηση του νομού) αλλά μου στριμώχνονται σε τεκέδες? Μήπως λοιπόν δεν είναι τόσοι πολλοί και έτσι για χάρη των λίγων οι πολλοί χάσουν την αγαπημένη τους συνήθεια, γιατί περί συνήθειας πρόκειται και όσο και να προσπαθεί ένας μη καπνιστής δεν μπορεί να καταλάβει.

Εγώ όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι δεν είμαστε χρήστες κινητής τηλεφωνίας παρόλα αυτά είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε σπίτια με κεραίες στις ταράτσες τους να βγαίνουμε σε μαγαζιά όπου αγαπητοί καπνιστές αλλά και μη μιλάνε με τις ώρες στα κινητά τους λέγοντας κάθε είδους χαζομάρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύω μελλοντικά με ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο. Έτσι δεν είναι φίλε μη καπνιστή είσαι και εσύ λοιπόν εθισμένος σε κάτι που εμένα προσωπικά με θίγει αλλά δεν έχω δει κανένα να ζητάει απαγόρευση κινητών όχι στα μαγαζιά αλλά ούτε στους χώρους εργασίας.Και μην ακούσω ότι δεν έχει αποδειχθεί η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει πριν από μερικές δεκαετίες τα ίδια λέγανε για το κάπνισμα.

Εσύ αγαπητέ μη καπνιστή ενοχλείσαι από τον καπνό του τσιγάρου αλλά δεν ενοχλείσαι από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που κινούνται στο τέρας που λέγεται Αθήνα?Εκεί λοιπόν που βγάζεις βόλτα το παιδί σου με μαθηματική βεβαιότητα επιβαρύνεις τους πνεύμονές του?Αλλα μήπως δεν σε ενοχλεί γιατί είσαι και εσύ χρήστης?

Από τον ιστορικό ποταμό Ασωπό αγαπητέ μη καπνιστή δεν θίγονται μόνο οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλοι εμείς.Όταν πάς να κόψεις την κόκκινη ζουμερή ντοματούλα στο παΐδι σου και σε εσένα άραγε ξέρεις ποσό εξασθενείς χρώμιο του δίνεις?Αλλά δεν αντιδράς γιατί μάλλον δεν ξέρεις ή γιατί δεν μπορείς.

Πρωτοστάτης σε αντικαπνιστικό νόμο είναι η Αγγλία έχεις δει ποτέ τα ποσοστά των παιδιών 12-18 που έχουν δηλώσει ότι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικων?Κάθε άλλο παρά τυχαίο θα το χαρακτήριζα, μιας και αγαπητέ ότι πωλείται νόμιμα αλλά μερικώς απαγορεύεται δεν έχει πρόκληση για τα παιδιά αλλά ότι είναι πλήρως παράνομο.Άσε που ένα χαπάκι πωλείται φθηνότερα από ένα πακέτο τσιγάρα. Ούτε junkie ούτε καπνιστή θέλω να δω τον γιο μου αλλά εάν είχα να επιλέξω προφανώς θα διάλεγα το δεύτερο.

Αυτά λοιπόν. Καταλαβαίνω τα δικαιώματα τα σας αλλά με εκνευρίζει να υπάρχουν τόσα πολλά τα οποία σου χτυπάνε την πόρτα και εσύ να στέκεσαι σε αυτό που μπορείς εύκολα να φωνάξεις.

Ας μη γινόμαστε ανόητοι και ας μην καταντήσουμε σαν τους κατοίκους του Μεγάλου νησιού μας πετάνε το λίγο για να ασχολούμαστε και κλείνουμε τα μάτια στα πολλά.

Ούτε και να φωνάζουμε για όσα μας συμφέρει (βλέπε αμάξι κινητό κλπ) και για τα άλλα που είσαι χρήστης σιωπάς.

Τέλος μαζί σας στα δικαιώματα σας αλλά πρέπει να σε έχω και εσένα δίπλα στα δικά μου. Αυτό που λείπει από την κοινωνία μας είναι η αμοιβαία κατανόηση και όχι οι αντικαπνιστικοί χώροι

Με αγάπη ,
Ο καπνιστής του μπαρ σας
Υ.Γ Έκανα και ένα τσιγάρο όσο έγραφα ελπίζω να μην σας ενοχλεί (Χουμοράκι)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!