tromaktiko: Δελφοί, Ο Ομφαλός της Γης

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Δελφοί, Ο Ομφαλός της Γης



Αν συγκρίνουμε τις γνώσεις του παρελθόντος, τα μυστήρια, φιλοσοφίες και επιστήμες σε ότι αφορά την αρχή του κόσμου, ο σημερινός κόσμος θα λέγαμε ότι βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω.
Είναι εμφανές ότι ο κόσμος του σήμερα ενδιαφέρεται χωρίς αμφιβολία μόνο γι’ αυτά που του προσφέρει η ύλη. Κόσμος γεμάτο δηλητήριο που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της γνώσης.

Γράφει η Νάνσυ Θώδου

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τη ζωή από την πραγματικότητα δεν είναι άλλο από τη γνώση. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό το προτέρημα και ας μελετήσουμε το ανεξήγητο ‘’Μαντείο των Δελφών’’ αλλά και το περίεργο πέρα από κάθε φαντασία «Ομφαλό της Γης».

Οι Δελφοί λοιπόν, αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια Ιστορία. Κωμόπολη του Νομού Φωκίδος, νοτιοδυτικά του Παρνασσού. Μεσογειακό κλίμα θα λέγαμε αν και επηρεάζετε από το Παρνασσό τους χειμερινούς μήνες. Τα δημοτικά διαμερίσματα που ανήκουν στο Δήμο είναι οι Δελφοί και το Χρυσό. Το ‘’Μουσείο των Δελφών’’, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, προβάλλει την Ιστορία του κατά καιρούς φημισμένου δελφικού ιερού αλλά και του πιο ένδοξου μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το Μουσείο αποτελείτε κυρίως από αρχαιολογικά γλυπτά, αγάλματα και έργα ! μικροτεχνίας τα οποία ήταν αφιερωμένα στους πιστούς στο ιερό.

Το Μουσείο βρίσκεται σε διώροφο κτήριο, αποτελείτε από δεκατέσσερις αίθουσες με βάση τη μόνιμη έκθεσή του. Υπάρχει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων καθώς και ψηφιδωτών. Ωστόσο, προστέθηκε κυλικείο, πωλητήριο εντύπων αλλά και χώροι για την υποδοχή αλλά και την εξυπηρέτηση επισκεπτών.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δύο ναούς: ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ένα στη θεά Αθηνά. Υπάρχουν επίσης και άλλου είδους χώροι, κυρίως αθλητικοί. Όσοι επισκέπτονταν το Μουσείο αντίκριζαν πρώτα το ιερό της Αθηνάς Προναίας(δηλαδή της Αθηνάς που βρισκόταν πριν από το ναό του Απόλλωνα). Σώζονται μέχρι σήμερα ο ξακουστός Θόλος, το κυκλικό κτήριο και ερείπια των τριών ναών της Αθηνάς, ακόμη και ενός νεοτέρου το οποίο κτίστηκε δυτικά του ναού μετά το σεισμό του 373 π.Χ. Μέσα στο ναό σώζονται τα εξής: θυσιαστήρια αφιερωμένα στον Δία, στηÎ! ½ Αθηνά Εργάνη, στην Αθηνά Ζωστηρία, στην Ειλείθυια και στην Υγεία, κατάλοιπα κτηρίου που έχουν καταλογιστεί στη λατρεία των ηρώων, Φυλάκου και Αυτόνοου και δύο θησαυροί δωρικού και αιολικού ρυθμού. Στο ιερό επίσης υπήρχε ενθύμιο της απόκρουσης των Περσών, άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού καθώς και η ‘’οικία των ιερέων’’.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, συναντούσε κανείς το γυμνάσιο, ένας χώρος αθλημάτων, με την παλαίστρα και το συγκρότημα των λουτρών. Έπειτα, η Κασταλία, ιερή πηγή όπου οι επισκέπτες ξεδιψούσαν ύστερα από μακρινή πορεία.

Το ιερό του Απόλλωνα ήταν πάντα το σημαντικότερο σημείο των Δελφών. Για την ασφάλεια του ναού, προστατεύονταν από κάποιο περίβολο, έτσι οι επισκέπτες ακολουθούσαν την ιερά οδό, η οποία οδηγούσε στο ναό και από κει η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Αργότερα ο ναός μεγεθύνθηκε και προστέθηκαν μνημειώδεις αναλληματικοί τοίχοι. Έτσι ο χώρος πλαισιώθηκε από στοές (Αττάλου, Αιτωλών, Αθηναίων). Διακρίνονται λείψανα πολλών αναθημάτων τα οποία αφιερώθηκαν από τις ελληνικές πόλεις ή από ιδιώτες για να εκφράσουν τα ιστορικά γεγονότα ή ακόμα από θρ! ησκευτική ευλάβεια προς το θεό και το μαντείο.

Τα έργα αυτά εκφράζουν την δεξιότητα αλλά και την καλλιτεχνική πρόοδο των ανθρώπων του παρελθόντος από την Ανατολή ως και τα παράλια της Μεσογειακής λεκάνης.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ

Το μουσείο αποτελείτε από 12 δωμάτια εκ των οποίων σώζονται τα περισσότερα γλυπτά όπου βρέθηκαν στην περιοχή. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μπαίνοντας στο μουσείο είναι ο «ομφαλός του κόσμου» ιερή πέτρα που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα, έπειτα οι τρεις χάλκινες ασπίδες του 7ου αι. π.Χ. με παραστάσεις ζώων και στη συνέχεια μπαίνοντας στο δωμάτιο των κούρων τα δύο εντυπωσιακά αγάλματα νέων παρουσιάζουν των Κλέοβη και Βίτωνα αδέρφια από το Άργος και τέλος στο ίδιο μέρος αντικρίζουμε και πέντε ανάγλυφα από το θησαυρό των Σικυωνίων με εξ! ίσου διάφορες παραστάσεις.

Στο επόμενο δωμάτιο συναντούμε κομμάτια από το θησαυρό των Σιφνίων, από τους σημαντικότερους θησαυρούς. Τα κομμάτια απεικονίζουν το συμβούλιο των θεών του Ολύμπου, τη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων, τη Γιγαντομαχία, τη ‘’κρίσις του Πάριδος’’ και την αρπαγή της Ιπποδάμειας. Τέλος, στο ίδιο δωμάτιο μπορούμε να παρατηρήσουμε με θαυμασμό την Σφίγγα των Ναξών η οποία και βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα κοντά στο θησαυρό των Αθηναίων.

Στα επόμενα δωμάτια συναντάνε κομμάτια από τους θησαυρούς των Δελφών, όπως για παράδειγμα τις 24 μετόπες με διάφορες παραστάσεις του θησαυρού των Αθηναίων, κομμάτια από το ναό του Απόλλωνα, τα αετώματα, δύο αγάλματα με σκαλισμένους ύμνους αφιερωμένους στον Απόλλωνα και την υδρορροή με τη λεοντοκεφαλή. Στην αίθουσα των επιτύμβιων αντικρίζουμε ένα ανάγλυφο που παρουσιάζει ένα νέο αθλητή, ένα μαρμάρινο στρογγυλό θυσιαστήριο καθώς και ένα μέρος από το άγαλμα του Διονύσου. Επίσης, σε άλλο δωμάτιο μπορούμε να θαυμάσουμε κομμάτια από τη ΘόλÎ! ¿, το ναό της Αθηνάς, μικρά γλυπτά της ζωφόρου καθώς και αγάλματα του ίδιου κτιρίου. Στην επόμενη αίθουσα το δωμάτιο του Αγία με δέκα αγάλματα όπου απεικονίζουν έξι άνδρες, έναν ηλικιωμένο άνδρα ίσως κάποιο φιλόσοφο και τρεις γυναίκες που στέκονται πάνω σε μία κολώνα.

Στις τελευταίες αίθουσες του Μουσείου με ιδιαίτερο θαυμασμό αντικρίζουμε δύο σπουδαία αγάλματα, του Ηνίοχου και του Αντίνοου.

Στο πρώτο δωμάτιο το χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου μετά το τέλος των αγώνων. Παρουσιάζει τέσσερα άλογα με το άρμα, τον Ηνίοχου και έναν μικρό ιπποκόμο. Στο δεύτερο και τελευταίο δωμάτιο του Μουσείου το πανέμορφο άγαλμα ενός όμορφου νέου, του Αντίνοου ο οποίος πέθανε σε μικρή ηλικία και λατρεύτηκε από ολόκληρο ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο.

Μουσείο αξιοθαύμαστο με πλούσια Ιστορία… Μία Ιστορία που ακόμα και σήμερα η ομορφιά της παραμένει ίδια. Αξίζει πραγματικά η επίσκεψη στο Μουσείο και πάντα με εκτίμηση για όσα έκαναν οι πρόγονοι μας.

www.insterea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!