Προτού προχωρήσουμε, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι διάσπαση των συγκεκριμένων επιπέδων με επιβεβαίωση θεωρούμε το συνεχές κλείσιμο κάτω από αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον 3 ως 5 συνεδριάσεις (την τελευταία φορά, στη δοκιμασία του Μαρτίου 2010, ο δείκτης είχε κλείσει δύο φορές κάτω από αυτά, ενώ από την τρίτη συνεδρίαση αντέδρασε σημαντικά, φτάνοντας σε πρώτη φάση στις 1.600 μονάδες και αργότερα στις 1.790, περίπου στις αρχές Αυγούστου). Επανερχόμενοι, λοιπόν, στον έναν από τους πιο κρίσιμους σχηματισμούς που μπορούν να διαμορφωθούν σε ένα διάγραμμα, αυτόν δηλαδή του “τριπλού πάτου”, έχουμε ουσιαστικά να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Όπως, λοιπόν, προκύπτει από τη θεωρία της τεχνικής ανάλυσης και επιβεβαιώνεται στην πράξη, περίπου στο 70% με 80% των περιπτώσεων, ο συγκεκριμένος σχηματισμός (“τριπλού πάτου”) λειτουργεί ως σχηματισμός αναστροφής της τάσης (Bullish reversal pattern), γεγονός που αποτελεί και το θετικό σενάριο για την αγορά, αν και είναι αλήθεια ότι για τρείς λόγους που θα αναφέρουμε αμέσως πιο κάτω, η κατάσταση στο ΧΑΑ, σε αυτήν τη χρονική στιγμή, εμφανίζεται πιο περίπλοκη.
Αρχικά, το αυξημένο πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργούν οι εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου καθώς και η πιθανότητα νέων αυξήσεων επιβαρύνουν πάρα πολύ το ήδη κακό κλίμα, “στεγνώνοντας” πραγματικά την υπάρχουσα χαμηλή ρευστότητα.
Δεύτερον, η αδυναμία να υλοποιηθεί, τουλάχιστον προς στιγμήν, μέρος των φημών που υπάρχουν για Deal στις Τράπεζες, σε συνδυασμό με την ανακυκλούμενη φημολογία για πιθανά προβλήματα σε κάποιες από αυτές, αποτελούν ένα επιπρόσθετο τροχοπέδη στην όποια πιθανότητα αντίδρασης.
Τρίτον, η συνεχιζόμενη αρνητική ειδησεογραφία αναφορικά με την Ελληνική οικονομία, με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους να συνεχίζει να πλανάται πάνω από τις αγορές, αποτελούν έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για την αγορά.
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πιθανότητα μιας πολύ ισχυρής αντίδρασης περιορίζεται στην παρούσα φάση, ενώ επιθυμητή κρίνεται τουλάχιστον μια μικρή αντίδραση μέχρι τις 1.550 μονάδες, η οποία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και με την υπάρχουσα ειδησεογραφία. Προσπαθώντας, λοιπόν, να βρούμε από πού μπορεί να προέλθει μια σημαντική αναστροφή του κλίματος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εντοπίζουμε αυτήν την κινητήριο δύναμη κυρίως σε μια πιθανή αναθέρμανση των σεναρίων στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μια δεύτερη παράμετρος θα μπορούσαν να είναι θετικές ειδήσεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, οι οποίες, αν και συγκεντρώνουν μικρές ελπίδες για τους επόμενους 3 με 5 μήνες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Επιστρέφοντας ξανά στο αρνητικό σενάριο της διάσπασης του τριπλού πάτου (κίνηση δηλαδή χαμηλότερα των 1.440 – 1.450 μονάδων), θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ξεπούλημα (sell – off) στην αγορά, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες υποστηρίξεις, χαμηλότερα των 1.440 – 1.450 μονάδες, που είναι οι 1.380 – 1.400 μονάδων (σημαντικές υποστηρίξεις), 1.330 – 1.340 (μέτριες), 1.270 μονάδες (μέτριες), 1.200 – 1.210, πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι οι επόμενες υποστηρίξεις είναι σημαντικά χαμηλότερα στις 950 με 1.000 μονάδες !!!!.
---------------------------------------------------
Η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης του Οκτωβρίου την Παρασκευή, με τους βασικούς Αμερικανικούς δείκτες να ξεκινούν ανοδικά, στην πορεία να σημειώνουν διακυμάνσεις και να κλείνουν τελικά θετικά εν μέσω “συζητήσεων” για τα αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.146,24 μονάδες με άνοδο της τάξης του 0,44%, ενώ επίσης με κέρδη 0,39% ο Dow Jones Industrials στις 10.829,83 μονάδες. Με οριακά κέρδη 0,09% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.370,75 μονάδες.
Σε θετικό έδαφος ξεκινάει η εβδομάδα στις Ασιατικές αγορές, ενώ στο καλό κλίμα συμβάλλει η άνοδος των τιμών των προϊόντων, οι προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας, καθώς και τα καλά στοιχεία, με τη Dongfeng Motor Group Co να σημειώνει σημαντικά κέρδη 4,4% στο χρηματιστήριο του Hong Hong και με κέρδη 1,6% η Hyndai Motor Co, εν μέσω ρεκόρ πωλήσεων για το μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο Πανασιατικός δείκτης (MSCI Asian Pacific) επιστρέφει σε υψηλά 5 μηνών σημειώνοντας κέρδη 0,5% στις 127,71 μονάδες και αναλογία 2 ανοδικές για κάθε μια πτωτική μετοχή. Στους επιμέρους δείκτες, ο Νikkei στην Ιαπωνία σημειώνει μικρά κέρδη 0,35% στις 9.438,12 μονάδες, ενώ ο Hang Seng με μεγαλύτερα κέρδη 1,40% στις 22.670,82 μονάδες. Οριακή άνοδος 0,09% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με καλά κέρδη 1,05% ο δείκτης ASX 200 Index στην Αυστραλία, στις 4.627,30 μονάδες, ενώ επίσης με κέρδη 0,54% η αγορά της Νότιας Κορέας. Τέλος, η Ινδία με κέρδη άνω του 1% (+1,16%).
Με όλες τις προϋποθέσεις και παρακαταθήκη τα θετικά τεχνικά σημάδια αρχίζει η τρέχουσα εβδομάδα για το ευρώ, 1,3755 σήμερα το πρωί (07:35), με τις πιθανότητες να συνηγορούν για κίνηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε υψηλότερα επίπεδα και την προσοχή να είναι στραμμένη στις επόμενες αντιστάσεις οι οποίες είναι στα επίπεδα του 1,3759 (αδύναμη προς μέτρια), 1,3818 (αδύναμη ως μέτρια), 1,3840 (αδύναμη) και υψηλότερα στο επίπεδο του 1,3950 – 1,3960! που είναι η επόμενη μακροπρόθεσμη ζώνη (απίστευτα ισχυρές αντιστάσεις) καθώς και ο επόμενος στόχος μας (να σημειωθεί ότι είχαμε αναφέρει αυτά τα επίπεδα σε προηγούμενα σχόλια και πιο συγκεκριμένα όταν είχαν διασπαστεί τα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1,3460 – 1,3470). Όσον αφορά τις υποστηρίξεις, έχουμε τα επίπεδα του 1,360 (αδύναμη υποστήριξη), 1,358 (αδύναμη), ενώ χαμηλότερα στεκόμαστε στα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1,3460 – 1,3470, τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν σε περίπτωση πιέσεων.
Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη (11:30 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8 από 7,6 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,1% από 0,2% την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Η ανακοίνωση εργοστασιακών παραγγελιών στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια). Η ανακοίνωση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος – αναμένεται αύξηση 3% από 5,2% την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/