Όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού και...
Τουρισμού, βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι το τετράπτυχο: Περισσότερα χρήματα -Περισσότερες πηγές χρηματοδότησης- Λιγότερη γραφειοκρατία- Ενίσχυση της δημιουργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο ρυθμίζει το γνωστό 1,5% διαφορετικά για την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά κανάλια.
Συγκεκριμένα, επανέρχεται η προβλεπόμενη (από τον νόμο 1866/89) υποχρέωση των καναλιών να επιστρέφουν το 1,5% των εσόδων τους στην παραγωγή ταινιών.
Για την ΕΡΤ θα ισχύει η επιστροφή του 1,5% από το ανταποδοτικό της τέλος, σε συμπαραγωγές ταινιών, ενώ για τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, το 1,5% θα αφορά στα έσοδα από τις διαφημίσεις και το ποσό θα επενδύεται από τα κανάλια σε ταινίες της επιλογής τους.
Εναλλακτικά, τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν το 0,75% των ετήσιων διαφημιστικών τους εσόδων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου υπό μορφή διαφημιστικού χρόνου ίσης αξίας. Η υποχρέωση του 1,5% επεκτείνεται και στα συνδρομητικά κανάλια.
Παράλληλα, προσαρμόζει το υπάρχον μέτρο της επιστροφής φόρου από τα εισιτήρια υπέρ των «καλλιτεχνικών» ταινιών και των «μικρών» παραγωγών.
Παράλληλα, αλλάζει το νομικό πλαίσιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και καταργεί τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δημιουργούνται πίνακες μοριοδότησης για να ενταχθούν οι ταινίες στα μέτρα ενίσχυσης. Επιπλέον, ιδρύεται μητρώο παραγωγών.
Το σχέδιο νόμου μετατρέπει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ θα διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού και θα έχει τριετή θητεία.
Τριετής θα είναι και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο γίνεται επταμελές. Τα μέλη θα διορίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ θα ισχύει το «ασυμβίβαστο για μέλη Δ.Σ. ή επαγγελματικών σωματείων του οπτικοακουστικού τομέα.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει την πολιτική επιλογή του ΥΠΠΟΤ να στηρίξει τον κινηματογράφο, μετά και τη θέσπιση δυνατών φορολογικών κινήτρων για την κινηματογραφική παραγωγή από το ΥΠΠΟΤ, τα οποία ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
Η ενίσχυση των νέων δημιουργών (σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή όπου η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αποκτά εξωστρέφεια και παρουσία εκτός συνόρων)
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Η αύξηση των επενδύσεων από την εγχώρια αγορά Η προσέλκυση ξένων παραγωγών και συμπαραγωγών
Η προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
Η διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των κρατικών φορέων που υλοποιούν την κινηματογραφική πολιτική. Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Γερουλάνος θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου στο ΚΤΕ Πολιτισμού στη Βουλή.
Στη συνέχεια, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, o κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατ΄εξοχήν ανταγωνιστικό», σημειώνοντας πως υπάρχει μια «νέα γενιά παραγωγών και σκηνοθετών, εξαιρετικά υψηλής ποιότητας,οι οποίοι εκπροσωπούν την Ελλάδα με καταπληκτικές δυνατότητες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και οι οποίοι μας καλούν να πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις για το πως πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο κινηματογράφος τα επόμενα χρόνια».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο, είναι να αφαιρέσουμε όλες τις παλιές αγκυλώσεις που υπήρχαν, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όλα τα πράγματα που στερούσαν τον κινηματογράφο από τα κονδύλια, τα οποία κατά τα άλλα, τους υποσχόμασταν» πρόσθεσε.
«Έτσι λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα, τα κονδύλια, τα οποία εμείς ορίζουμε σαν Πολιτεία για τον κινηματογράφο, να φτάσουν στην παραγωγή, ενώ παλιά διαχέονταν σε άλλες δραστηριότητες. Επίσης, με τα φορολογικά κίνητρα που έχουμε ήδη περάσει, να βάλουμε τους ιδιώτες γερά στο παιχνίδι, ώστε να επενδύσουν κι εκείνοι στον ελληνικό κινηματογράφο».
in.gr