tromaktiko: Το κυπριακό συζήτησε ο ΥΠΕΞ στο Πεκίνο

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Το κυπριακό συζήτησε ο ΥΠΕΞ στο Πεκίνο



Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Κινέζος ομόλογός του Yang Jiechi, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Yang επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στη συνέχιση της παρούσας διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, ενώ οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν και στις σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές, έγινε ενημέρωση επί του Κυπριακού και ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα Σινο-Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Κίνας, καθώς και για τη θέση αρχών που διατηρεί η χώρα του όσον αφορά το Κυπριακό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Yang για την πορεία των απευθείας συνομιλιών και του παρουσίασε το σχετικό τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά την ουσία και τη διαδικασία των συνομιλιών.
Ο κ. Yang επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών και σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των προνοιών των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίστηκε ο εποικοδομητικός ρόλος της Κύπρου στην περαιτέρω προώθηση της Σινο-Ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Επί τούτου, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θετική συμβολή του στην πρόσφατη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο ηπείρων.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, το 2011, 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Κίνας, εξετάστηκε αριθμός εισηγήσεων που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές για εορτασμό του γεγονότος.
Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών, με την ολοκλήρωση αριθμού διμερών συμφωνιών, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Συζητήθηκαν, τέλος, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της κινεζικής Κυβέρνησης Li Keqiang.
http://www.ikypros.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!