tromaktiko: Απίστευτες... εισαγωγές από Τουρκία!

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτες... εισαγωγές από Τουρκία!



Περούκες, περουκίνια, ποστίς, ακόμη και βλεφαρίδες εισάγουμε από τη γείτονα χώρα την... Τουρκία και μαζί με αυτά μουστάκια κατά χιλιάδες, κάθε είδους, στριφτά, φουντωτά, από φυσική ή συνθετική τρίχα, αυξάνοντας το εξαγωγικό εμπόριο της Τουρκίας κατά 358 εκατομμύρια ευρώ (μόνο από τέτοιου είδους εμπορεύματα) και κάνοντας τους Τούρκους εμπόρους να…
τρίβουν τα δικά τους μουστάκια από τη χαρά τους. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σε τουρμπάνια στη χώρα μας αγγίζουν τα 65.000 ευρώ, ενώ για… διαστημόπλοια δίνουμε μόλις 5.000 ευρώ…, τζάμπα πράγμα δηλαδή.
Η καλή συνεργασία μας στο εμπόριο δεν σταματά εδώ, αφού οι άνθρωποι μας προμηθεύουν και με όπλα, για να υπερασπιζόμαστε, λέει, τους εαυτούς μας (!), τα οποία για το 2009 τα πληρώσαμε 350.000 ευρώ, ενώ μας έδωσαν με το αζημίωτο βέβαια (150.000 ευρώ) και μαστίγια παντός είδους. Έχουν καταλάβει ότι μας αρέσει το αυτομαστίγωμα και μας δίνουν τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην πιάτσα.

Για φτερά και πούπουλα made in Τurkey δίνουμε 67.000 ευρώ!
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, το 2009, οι εισαγωγές τούρκικων προϊόντων στη χώρα μας έφθασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα εμείς κάνουμε εξαγωγές προς την Τουρκία περί τα 630 εκατομμύρια. Το ισοζύγιο είναι, με άλλα λόγια, 50% σε βάρος μας! Λεφτά έχουμε, βρε αδερφέ… Δεν μας πειράζει.
Τι τις κάνουμε όμως τόσο πολλές τρίχες που εισάγουμε από την Τουρκία; Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν πιστεύουν στα μάτια τους.
Οι εισαγωγές σε περούκες, ακόμη και μουστακιών, άρχισαν ουσιαστικά το 2004, με τις Απόκριες, όταν ορισμένες εταιρείες εποχικών ειδών εισήγαγαν απευθείας από τη γείτονα μάσκες, ψεύτικα μουστάκια και άλλα παρεμφερή, σε καλές τιμές, εκτοπίζοντας από την αγορά τα αντίστοιχα γαλλικά προϊόντα που ώς τότε κυριαρχούσαν.
Σιγά σιγά η εισαγωγή τους άρχισε να εξαπλώνεται (οι εισαγωγείς τα πωλούσαν σε θέατρα, σε κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς), ώσπου φθάσαμε να πληρώνουμε γι’ αυτά 358 εκατομμύρια ευρώ. Για τις περίεργες αυτές εισαγωγές, σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή (έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ): «Εισάγουμε μαλάκια, σπέρματα (προφανώς εννοεί τον γόνο), στόκους, κεριά, φελλούς, τρίχες εκλεκτής ποιότητας, γκέτες, μπαστούνια, φτερά και πούπουλα, εξαρτήματα διαστημοπλοίων, αγιογραφίες και καμπάνες…»!

Και καλά τα σπέρματα, τα μαστίγια, τα φτερά και τα πούπουλα, καταλαβαίνουμε γιατί τα εισάγουμε!.. Μια και δεν υπάρχουν λεφτά… Όπως επίσης και τα «εξαρτήματα διαστημοπλοίων» λόγω των πολλών «ούφο» που μας κυβερνάνε…
Εξήγηση υπάρχει και για τους στόκους, τους φελλούς, τα μαλάκια και τις τρίχες… Όλοι αυτοί οι «στόκοι», οι τρίχες και τα «μαλάκια» κυκλοφορούν και στη Βουλή. Αυτό που δύσκολα κατανοεί κανείς είναι γιατί εισάγουμε αγιογραφίες και καμπάνες.
Από τη γείτονα πάντως εισαγάγαμε το 2009 όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας καθώς και όργανα και συσκευές ιατροχειρουργικής (αξίας 1,42 εκατ. ευρώ), σπίρτα, πυρίτιδες και εκρηκτικές ύλες (αξίας 1,36 εκατ. ευρώ), υφάσματα (αξίας 1,34 εκατ. ευρώ), φαρμακευτικά προϊόντα (αξίας 1,3 εκατ. ευρώ), δημητριακά και άλευρα (αξίας 1,12 εκατ. ευρώ), παιχνίδια (αξίας 1 εκατ. ευρώ), αντικείμενα τέχνης (αξίας 978 εκατ. ευρώ), λίπη, λάδια ζωικά ή φυτικά (αξίας 969 εκατ. ευρώ), αυτοκίνητα, εσώρουχα, μαργαριτάρια (αξίας 1,9 εκατ. ευρώ), λιπάσματα (αξίας 1,7 εκατ. ευρώ).
Εισάγουμε επίσης τούρκικα παπιγιόν, σαπούνια, κεριά, γουνοδέρματα, βάτες, ομπρέλες, σπάγκους, αλκοολούχα, ξύδι, αλάτι, μαστίχες, γόμες, όπως επίσης μαγιό, κομπινεζόν, οικιακές συσκευές, φελλούς, τρόφιμα (αγγούρια, μαρούλια, ραδίκια, πατάτες, σαλέπι, ντομάτες, φακές), αυτοκίνητα, καφέ καβουρντισμένο, σκόνη κακάο, τσάι πράσινο και μαύρο, βούτυρο, ψάρια (...ζωντανά), πλατύψαρα, μπακαλιάρους νωπούς, γαρίδες φρέσκιες και κατεψυγμένες, σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια, σολομούς ολόκληρους, σκουμπριά, μαλακόστρακα.
Εισάγουμε επίσης νήματα κάθε είδους, από νήματα απλά μέχρι νήματα μεγάλης αντοχής από τεχνητές υφαντικές ίνες βισκόζης (συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ), φιτίλια, σπόγγους, αλλά και κατσαβίδια, λεπίδες για κορδελοπρίονα, εργαλεία διάτρησης, ξυραφάκια, ψαλίδια, μαχαίρια, σουγιάδες, αγαλματίδια, χρηματοκιβώτια, πόρτες θωρακισμένες!!!
Τεράστια η ψαλίδα στο ισοζύγιο
Η «ψαλίδα» στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών παραμένει τεράστια, στα 12,4 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές στα 17,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 15,8 δισ. ευρώ σε 11,6 δισ. ευρώ.
Στα 11,6 δισ. ευρώ έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Μάιο του 2009 σημειώνοντας μείωση κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όπως προκύπτει από στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2008, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16% (από 6,9 δισ. ευρώ σε 5,8 δισ. ευρώ) ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 24% (από 22,7 δισ. ευρώ σε 17,4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στους «27» εμφανίζει η Γερμανία με 46,3 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ιρλανδία με 15,6 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία με 38 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Γαλλία με 24,4 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 20,7 δισ. ευρώ, η Ελλάδα με 11,6 δισ. ευρώ και η Πορτογαλία με 6,8 δισ. ευρώ.
Στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2009 σημειώθηκε εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο ύψους 4,6 δισ. ευρώ ενώ για τους «27» διαπιστώνεται εμπορικό έλλειμμα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Κραδασμοί
Η εκρηκτική άνοδος της τούρκικης λίρας δημιουργεί κραδασμούς στο οικοδόμημα της οικονομίας της γείτονος χώρας. Τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας είναι θετικά για επενδύσεις. Η ανάπτυξη της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του έτους βρίσκεται στο 11,7% και ο δείκτης ISE 100 σημειώνει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους. Ο δείκτης του πληθωρισμού κινείται σταθερά καθοδικά. Το ΔΝΤ εκτίμησε με έκθεσή του στις 30 Ιουλίου ότι η οικονομία της γείτονος θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 6,1% εντός του 2010 και θα συνοδευτεί από εκτεταμένες οικονομικοπολιτικές ανισορροπίες σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς για την αντίστοιχη της Τουρκίας. Με βάση την ίδια έκθεση, ο Ντομινίκ Στρος - Καν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν χρήζει περαιτέρω οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ.
Οι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν πτώση της αξίας του τούρκικου νομίσματος κατά 4% το ερχόμενο διάστημα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!