Συνταγή για 6 άτομα
Από το: http://xs-recipes.blogspot.com/
Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 3 κιλά)
3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
4 πατάτες μεγάλες (μοιρασμένες στην μέση)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
4-5 ολόκληρα σπόρια κάρδαμου (κακουλές)
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180οC.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά μαζί (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη) εκτός του κάρδαμου. Πλένετε καλά το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά. Με το μείγμα μπαχαρικών αρτύστε παντού (και εσωτερικά) το κοτόπουλο και τοποθετήστε σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί.
Με τα χέρια σας αλείψτε παντού το κοτόπουλο με βούτυρο. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει σημεία χωρίς βούτυρο. Αραδιάστε γύρο από το κοτόπουλο τις πατάτες και ρίξτε επάνω τους λίγο αλάτι και ρίγανη. Πιέστε ελαφρά ένα ένα τα σπόρια κάρδαμου έτσι ώστε να ανοίξουν ελάχιστα και ρίξτε τα ανάμεσα στις πατάτες.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε στο προθερμασμένο φούρνο. Το κοτόπουλο χρειάζεται περίπου 45-50 λεπτά ψησίματος ανά κιλό. Στα μισά του ψησίματος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και κατά διαστήματα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι μαζεύετε χυμούς από το ταψί και περιχύνετε με αυτό το κοτόπουλο. Αυτό θα κρατήσει το κοτόπουλο ζουμερό εσωτερικά και θα δημιουργήσει μία πολύ ωραία κρούστα εξωτερικά.
Σερβίρετε ζεστό με φρέσκια σαλάτα. Καλή Όρεξη!