Μάλιστα, όχι µόνο µας κάνει καλό όταν περπατάµε, αλλά το ότι περπατάµε αποδεικνύει ότι είµαστε καλά. Χωρίς συγκεκριµένο εξοπλισµό και µόνο personal trainer τον εαυτό µας! Το περπάτηµα κάνει καλό
Βελτιώνει τη γενική μας υγεία
Σύµφωνα µε έρευνες αµερικανών επιστηµόνων, τριάντα λεπτά περπάτηµα την ηµέρα µπορούν να µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη φυσική µας κατάσταση µε αποτέλεσµα να είµαστε και να αισθανόµαστε καλύτερα.
Η ίδια έρευνα βέβαια έδειξε ότι µόνο ένα 20% των Αµερικανών τηρεί αυτό το 30λεπτο. Αυτοί ωστόσο, αν και λίγοι, δηλώνουν πανευτυχείς που πετυχαίνουν το στόχο τους.
Δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες
Το περπάτηµα βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική άσκηση για άτοµα µε καρδιολογικά προβλήµατα. Όπως ανακάλυψαν µάλιστα γάλλοι ερευνητές, 20 µόλις λεπτά την ηµέρα µπορούν να βοηθήσουν τα άτοµα αυτά περισσότερο από όσο οποιαδήποτε άλλη µορφή άσκησης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα
Πρόσφατες αµερικανικές µελέτες έδειξαν ότι η συστηµατική άσκηση ενισχύει τη φυσική άµυνα του οργανισµού. Και µην βιαστείτε να πείτε ότι το περπάτηµα δεν µπορεί να είναι εξίσου αποτελεσµατικό γιατί, εφόσον γίνεται τακτικά και σε έντονο ρυθµό, είναι µια συστηµατική άσκηση.
Αυξάνει την ενέργεια…
…αλλά και την αντοχή µας, καθώς συµβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρείται ότι αντιµετωπίζουν και τα συµπτώµατα της κατάθλιψης (γι’ αυτό εξάλλου και είναι γνωστές ως οι ορµόνες της ευφορίας).
Γυμνάζει όλους τους μυς
Όταν περπατάµε, όλο µας το σώµα βρίσκεται σε κίνηση και ενεργοποίηση, ενώ όσο πιο έντονος είναι ο ρυθµός µας τόσο καλύτερα γυµνάζονται οι µύες µας. Η εναλλαγή γρήγορου περπατήµατος µε ήπιο είναι ένας καλός συνδυασµός.
Βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη
Η γυµναστική γενικά έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα άτοµα µε διαβήτη, καθώς αυξάνει την κατανάλωση θερµίδων, βοηθάει στον έλεγχο του σωµατικού βάρους, στην αύξηση του µεταβολισµού και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
Επιπλέον…
Το περπάτηµα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συµβάλλει στη µακροζωία των κυττάρων και στην αντιµετώπιση του στρες, ενώ παράλληλα συµβάλλει στην ενδυνάµωση του µυϊκού συστήµατος και στην ισορροπία.
Το περπάτηµα συµβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς η επαναλαµβανόµενη φόρτιση που ασκείται κατά µήκος των οστών είναι ένα ισχυρό ερέθισµα για τη διατήρηση της αντοχής τους. Αν είναι πάνω από 75%, απαιτείται η γνώµη του γιατρού.
Περπατήστε περισσότερο
• Αν έχετε σκύλο, βγάζετέ τον συχνότερα βόλτα. Εκείνος δεν θα «πει» ποτέ «όχι» και εσείς θα είστε συνέχεια σε κίνηση.
• Ακόµα και µέσα στο σπίτι µπορείτε να «γράψετε» χιλιόµετρα. Όταν µιλάτε µε το ασύρµατο τηλέφωνο ή το κινητό, περπατάτε από τη µία άκρη του σαλονιού στην άλλη, ειδικά αν βλέπετε ότι το τηλεφώνηµα θα έχει διάρκεια.
• Πηγαίνετε για ψώνια µε τα πόδια. Έτσι θα περπατήσετε περισσότερο και θα κάνετε και τις δουλειές σας.
• «Εγκαταλείψτε» όσο µπορείτε το αυτοκίνητο. ∆εν είναι µόνο µια οικολογική και οικονοµική κίνηση αλλά κάνει καλό και στο σώµα µας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρουµε
Θέλει χρόνο
Το περπάτηµα, για να θεωρηθεί ολοκληρωµένη άσκηση και να µας γυµνάζει ικανοποιητικά, θα πρέπει να διαρκεί περίπου 60 λεπτά καθηµερινά (χωρίς τις διατατικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν κατόπιν ώστε να ολοκληρωθεί ή εκγύµνασή µας). Άρα, για να φτάσετε στο στόχο σας, θα πρέπει να αποφασίσετε ότι θα αφιερώνετε αρκετό χρόνο µέσα στην εβδοµάδα.
Μερικές φορές δεν αρκεί
Το περπάτηµα, ενώ γενικά είναι µια πολύ καλή άσκηση, δεν µπορεί να θεωρηθεί προπόνηση για αθλητές ή ανθρώπους που, όσον αφορά στη γυµναστική, βρίσκονται σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση µπορεί να λειτουργήσει µόνο συµπληρωµατικά βοηθώντας σηµαντικά στη διατήρηση της φυσικής µας κατάστασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις όµως το περπάτηµα είναι καλύτερο να γίνεται σαν χόµπι που τονώνει την ενέργειά µας και όχι να στερεί χρόνο από την κανονική προπόνηση ή την ανωτέρου επιπέδου γυµναστική στους αθλητές και στα πολύ γυµνασµένα άτοµα.
Το περπάτημα σε αριθμούς
• Το 52% του παγκόσµιου πληθυσµού περπατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι πριν από µια δεκαετία.
• Το κανονικό περπάτηµα γίνεται µε µέση ταχύτητα 4-5 χλµ. την ώρα, γεγονός που σηµαίνει ότι σε περίπου 20 λεπτά διανύουµε ένα χιλιόµετρο.
• Ο ιδανικός δρασκελισµός πρέπει να έχει άνοιγµα γύρω στα 50 εκατοστά.
• Η µέση καύση θερµίδων όταν περπατάµε είναι 0,05-0,12 θερµίδες το λεπτό ανά κιλό σωµατικού βάρους. ∆ηλαδή, ένα άνθρωπος π.χ. 75 κιλών καίει σε 30 λεπτά περίπου 112-270 θερµίδες.
• Το έντονο περπάτηµα θεωρήθηκε άσκηση το 1989 έπειτα από 8ετή µελέτη σε 13.000 ανθρώπους που κατέληξε στο συµπέρασµα ότι µπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την καρδιαναπνευστική λειτουργία.
• Σύµφωνα µε έρευνες αυστραλών επιστηµόνων, 2,5 ώρες περπάτηµα κάθε εβδοµάδα µπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη µνήµη µας.
• Όπως δείχνουν διάφορες έρευνες, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι περπατούσαν µε έντονο ρυθµό παρουσίασαν 37% µικρότερο κίνδυνο εµφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση µε αυτές που δεν περπατούσαν.
Της Άρτεµις Καράγιαννη
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΝΟΥΔΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΛµΑ ΕΙΣ ΥΨΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ PERSONAL TRAINING PLACES
http://olagiatingunaika.blogspot.com/2010/10/keep-walking.html