tromaktiko: Τ.Τ.: Πολύφερνη νύφη, ή… Γεωργία Βασιλειάδου;

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τ.Τ.: Πολύφερνη νύφη, ή… Γεωργία Βασιλειάδου;



tt
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρείται «πολύφερνη νύφη» του τραπεζικού συστήματος, ενώ τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την πρόταση Σάλλα, ελάχιστες...
 είναι οι μέρες που πέρασαν χωρίς να δημοσιευθεί στον Τύπο κάποιο σενάριο για την τύχη του. Όμως, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν, ότι πίσω από τη λάμψη ενός υγιούς ισολογισμού κρύβονται και «γκρίζες»… λεπτομέρειες, με σημαντικότερη, βέβαια, την τεράστια έκθεση του ιδρύματος σε ελληνικά ομόλογα.

Θα ήταν ίσως υπερβολή, αν παρέπεμπε κανείς στο σενάριο της παλιάς ελληνικής ταινίας («Οι γαμπροί της Ευτυχίας»), όπου ως γνωστόν το κωμικό εύρημα κορυφωνόταν, όταν οι υποψήφιοι μνηστήρες έφθαναν πρόσωπο με πρόσωπο με την Γεωργία Βασιλειάδου. Σίγουρα, όμως, η εξαγορά του Τ.Τ. στις σημερινές συνθήκες από μια μεγάλη ελληνική τράπεζα δεν οδηγούσε τον… μνηστήρα απευθείας στον παράδεισο:

n Η αίγλη του Τ.Τ. ως υποψήφιου στόχου εξαγοράς ενδυναμώθηκε το καλοκαίρι, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Το Τ.Τ. έκανε λογιστικό… περίπατο, ακόμη και με το δυσμενέστερο σενάριο, καθώς στη χειρότερη περίπτωση που εξετάσθηκε βρέθηκε με διψήφιο ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας (Tier1), στο 10,1%. Ήταν μια από τις καλύτερες επιδόσεις ελληνικής τράπεζας σε εκείνους τους ελέγχους και εξηγεί γιατί το Τ.Τ. θεωρήθηκε ως μια από τις πιο εύρωστες ελληνικές τράπεζες.

n Όμως, πολλοί αναλυτές, όπως κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεση, επισημαίνουν, ότι τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής απέφυγαν –για ευνόητους λόγους…- οποιαδήποτε διερεύνηση ακραίων σεναρίων για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με το επιχείρημα-δόγμα, ότι στην Ευρωζώνη αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο ήπιας ή χειρότερης αθέτησης πληρωμών (από μια απλή αναδιάρθρωση χρέους με «κούρεμα» πιστωτών, ως τη στάση πληρωμών).

n Θα έλεγε κανείς, ότι τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής ήταν (ακουσίως, ασφαλώς) κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του Τ.Τ.: τα σενάρια εστιάστηκαν σε πιστωτικές ζημιές από χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, βάζοντας ουσιαστικά «στην άκρη» τα σενάρια απομείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων ομολόγων. Έχοντας δυσανάλογα χαμηλή έκθεση σε δάνεια στον ιδιωτικό τομέα –και ιδιαίτερα στα πιο «επικίνδυνα», όπως τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά- και τεράστιες θέσεις σε κρατικά ομόλογα, το Τ.Τ. ήταν πολύ εύκολο να περάσει αρκετούς πόντους πάνω από τον πήχη των ευρωπαϊκών τεστ (κεφαλαιακή επάρκεια 6% για τοTier1).

Τι γίνεται, όμως, αν εστιάσει κανείς περισσότερο στην έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, όταν μάλιστα κορυφαίοι οικονομολόγοι, όπως ο πρώην επικεφαλής οικονομικών αναλυτών του ΔΝΤ, Κεν Ρόγκοφ, δηλώνουν ότι «η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη» (δήλωση στο Spiegel αυτής της Δευτέρας); Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ, που πέρασαν τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής από το δικό τους μικροσκόπιο δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ευρήματα για το Τ.Τ.

Με ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων αξίας 5,371 δις. ευρώ και κεφάλαια που δεν ξεπερνούν τα 1,3 δις. ευρώ, το Τ.Τ. έχει άξια τον τίτλο του… πρωταθλητή στην έκθεση σε κρατικά ομόλογα, μετά την ΑΤΕ, που ούτως ή άλλως βρέθηκε κάτω από τον πήχη των ελέγχων. Η έκθεση σε ομόλογα φθάνει το 418% των κεφαλαίων, που είναι με διαφορά το υψηλότερο –πλην ΑΤΕ- ποσοστό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πώς αποφεύγει το Τ.Τ. να εγγράφει τεράστιες ζημιές από αυτές τις θέσεις; Όπως και οι άλλες τράπεζες έχει κατατάξει το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου ομολόγων (97,2%) στα τραπεζικά του βιβλία και όχι στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που αποτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές. Ακόμη κι έτσι, όμως, η έκθεση σε ομόλογα ήταν αρκετά υψηλή, για να ανεβάσει πάνω από τα 86 εκατ. ευρώ τις ζημιές του α’ εξαμήνου 2010 από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και να συμβάλει στην καταγραφή ζημιών ύψους 55 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ.

Πώς, όμως, επηρεάζουν έναν επίδοξο αγοραστή του Τ.Τ. αυτές οι μεγάλες θέσεις της τράπεζες σε κρατικά ομόλογα, που μάλιστα έχουν την τάση να αυξάνονται, καθώς το Ταμιευτήριο εκ της θέσεώς του είναι υποχρεωμένο να στηρίζει το δανεισμό του Δημοσίου, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, όπως η παρούσα;

Αναλυτές υπενθυμίζουν αυτό που τόνιζε σε θερινή της έκθεση η UBS: ότι, δηλαδή, πριν από οποιαδήποτε συγχώνευση ελληνικών τραπεζών τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα επιβάλλουν να αποτιμηθούν και τα κρατικά ομόλογα των χαρτοφυλακίων τους με βάση τις τιμές αγοράς. Αυτό σημαίνει, ότι το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Τ.Τ. θα έπρεπε να απομειωθεί λογιστικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ευθέως ανάλογο με τη «βουτιά» τιμών των ελληνικών ομολόγων στις αγορές. Έτσι, ο αγοραστής που θα ήθελε να απορροφήσει το Τ.Τ. θα ήταν υποχρεωμένος να καταγράψει μια σημαντική μείωση των κεφαλαίων της ενιαίας τράπεζας που θα δημιουργούσε η συγχώνευση, χάνοντας πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύφερνη νύφη, λοιπόν, ή Γεωργία Βασιλειάδου; Σίγουρα το Τ.Τ. είναι ελκυστικό, αλλά η «προίκα» ενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων πολλαπλάσιου ύψους από τα ίδια κεφάλαια θα έκανε αρκετούς «μνηστήρες», ιδιαίτερα όσους δεν έχουν μεγάλη κεφαλαιακή άνεση, να μπουν σε δεύτερες σκέψεις…



banksnews.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!