tromaktiko: Αμαν με αυτές τις υποτιθέμενες "πράσινες" κινήσεις

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αμαν με αυτές τις υποτιθέμενες "πράσινες" κινήσεις



Θέλω να αναφερθώ τόσο σε αυτά που λέγονται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και για τα φωτοβολταϊκά.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ΔΕΝ είναι οικολογικά. Συγκεκριμένα:
1) Οι μπαταρίες τους είναι άκρως τοξικές. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε ένα τρακάρισμα δεν θα σπάσουν οι μπαταρίες. Αν σπάσουν τα υγρά τους πολύ εύκολα θα πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα, ιδιαίτερα αν εκείνη την ώρα βρέχει.
2) ΔΕΝ είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
Ένας πετρελαιοκινητήρας έχει απόδοση πάνω από 70% (θεωρητικά μέχρι 80%).
Αντίθετα, για ένα ηλεκτρικό όχημα πρέπει πρώτα το καύσιμο να μετατραπεί σε ενέργεια στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο (απόδοση 45% στις μονάδες λιγνίτη), να μεταφερθεί μέχρι τον χώρο του πελάτη (απώλειες 5%;), μετά να φορτίσει τις μπαταρίας (επιπλέον απώλειες) και τέλος πρέπει να γίνει κινητική ενέργεια στον κινητήρα (επιπλέον απώλειες).
Με μια πρώτη ματιά σε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο η αξιοποιούμενο ενέργεια είναι η μισή σε σχέση με έναν πετρελαιοκινητήρα.
Τοπικά κερδίζουμε στις πόλεις την μείωση των καυσαερίων, αλλά συνολικά επιβαρύνουμε τον πλανήτη με διπλάσια καυσαέρια.

Τα Φωτοβολταϊκά αντίστοιχα, ξέρετε πόση ενέργεια χρειάζεται για να παραχθούν; Η ενέργεια που χρειάζεται στο εργοστάσιο για να παράξει ένα πάνελ είναι όση θα παράξει το πάνελ σε 7 χρόνια! Χώρια την ενέργεια που χρειάστηκε για την εξόρυξη των πρώτων υλών,την μεταφορά τους στο εργοστάσιο, την μεταφορά στην χώρα πώλησης, την μεταφορά στον χώρο του πελάτη.
Μην ξεχάσω και το πράσινο που θα χαθεί για την εγκατάστασή τους.

Δεν για τα Φ/Β αν μετά από 20+ χρόνια κάνουν απόσβεση την ενέργεια που καταναλώθηκε γι'αυτά, αλλά σίγουρα δεν είναι το θέμα τόσο οικολογικό όσο λένε.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!