tromaktiko: Οι Σπόροι της ζωής

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Οι Σπόροι της ζωής



Σκοπός τους δεν είναι μόνο η προώθηση της βιολογικής γεωργίας αλλά συνάμα η παρουσίαση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής, όπως λέει ο «Σπόρος», η οργάνωση για ένα εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο.

Μια γεωργία χωρίς δηλητήρια, με αυτοοργανωμένη οικολογική ζωή, ήταν ο στόχος των οργανωτών Στο τετραήμερο της πανελλαδικής γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας (30/9-3/10) στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, με τίτλο «Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ», οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να αναδείξουν και να προωθήσουν τις ντόπιες ποικιλίες και τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών.

Επιλέγουμε μια γεωργία χωρίς δηλητήρια και προσπαθούμε να προάγουμε ένα μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος, λένε οι οργανωτές της «Σπορογιορτής». Μαζί τους παρουσίασαν την πραμάτειά τους μεταποιητές αλλά και χειροτέχνες, οι οποίοι επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.

Η έκθεση των προϊόντων τους δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών αλλά για να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση και την εκμετάλλευση.

Ακόμη, στις «Σπορογιορτές» συμμετέχουν ομάδες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αντικειμένων και προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Είναι ένας άλλος κόσμος αυτός που συμμετέχει στις γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, που επιδιώκει ουσιαστικά «την προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής».
ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!