tromaktiko: Σε Αττικόν, ΚΑΤ και Ελπίς οι Μονάδες Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σε Αττικόν, ΚΑΤ και Ελπίς οι Μονάδες Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ



Τη λειτουργία 17 νέων μονάδων του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) δρομολογεί το...


 υπουργείο Υγείας μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι νέες μονάδες θα λειτουργήσουν σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στην Αττική, όπου υπάρχει η πιο μακροσκελής σχετική λίστα αναμονής εξαρτημένων: 3.530 χρήστες. «Αττικόν», ΚΑΤ, «Ελπίς» είναι τα τρία νοσοκομεία, στα οποία θα λειτουργήσουν σύντομα οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, ενώ απάντηση αναμένουν οι αρμόδιοι από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

«Κάθε Μονάδα θα έχει κτιριακή αυτονομία. Θα επιλεγούν λυόμενες κατασκευές, που θα μας παραχωρηθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και οι οποίοι θα εγκατασταθούν μέσα στον προαύλιο χώρο κάθε νοσοκομείου. Υπολογίζεται ότι καθεμία θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 300 με 400 χρήστες» ανέφερε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κυρία Μένη Μαλλιώρη, κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος του Οργανισμού, το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Μονάδων, οι αρμόδιοι εξήγησαν ότι αυτή θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς φορείς που υλοποιούν θεραπευτικά προγράμματα, όπως ο ΟΚΑΝΑ, δεν έχουν περιορισμό στις προσλήψεις. Σύμφωνα με την κυρία Μαλλιώρη, για κάθε Μονάδα απαιτούνται ένας ψυχίατρος, ένας παθολόγος, τέσσερις νοσηλευτές, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, καθώς και διοικητικό προσωπικό, καθαριότητας και φύλαξης.

«Με την έναρξη λειτουργίας των 17 μονάδων αναμένεται να αποσυμφορηθούν πολύ οι υπόλοιπες μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να σβήσουμε από τον χάρτη των μεγάλων πόλεων το πρόβλημα των ναρκωτικών» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσει έλεγχος και για τις μεθόδους απεξάρτησης που εφαρμόζονται σε ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια».

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν δύο νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ μέσα σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιπες θα λειτουργήσουν σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ρέθυμνο. Το συνολικό ετήσιο κόστος της λειτουργίας τους υπολογίζεται σε 17 εκατ. ευρώ.

Λίστα αναμονής και ιστορικό κέντρο

Τον Σεπτέμβριο του 2010 βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για ένταξη σε κάποια Μονάδα Υποκατάστασης 5.232 άτομα, από τα οποία τα 3.530 στην Αθήνα και τα 875 στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, διαπιστώνεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών, δηλαδή σε «πιάτσες», σε 11 σημεία της πόλης.

«Το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησης, που προκαλείται από τους τοξικοεξαρτημένους, είναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής. Η ρίζα του "κακού" δηλαδή δεν είναι οι ενταγμένοι, αλλά οι μη ενταγμένοι σε πρόγραμμα» τόνισε η κυρία Μαλλιώρη. Επικαλέστηκε μάλιστα Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (13/7/2010), η οποία συντάχθηκε μετά τη διερεύνηση αναφορών και καταγγελιών των κατοίκων της περιοχής, αλλά και με τη διενέργεια αυτοψιών σε περιοχές του ιστορικού κέντρου. Όπως διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, η υποβάθμιση του κέντρου οφείλεται στην ανεπαρκή και πλημμελή παρέμβαση του κράτους και συγκεκριμένα των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας.

Το προφίλ των χρηστών στις «πιάτσες» της πρωτεύουσας

Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ομάδας «streetwork» του ΟΚΑΝΑ το Σεπτέμβριο του 2010 σε 11 σημεία του κέντρου της πόλης, όπου παρουσιάζεται υψηλή συγκέντρωση χρηστών, καταδεικνύει ότι το 85% των χρηστών δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα πρόγραμμα, ενώ μόλις το 15% είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα -23 από αυτά σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και 17 σε άλλα.

Σύμφωνα με την έρευνα:
- Το 78% (214 από τους 275) των τοξικοεξαρτημένων ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 33,7 έτη.
- Το 85% των χρηστών (235) δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα .
- Από τους 235 χρήστες που δεν είναι ενταγμένοι σε κέντρο θεραπείας, οι 142 (60%) ανέφεραν ότι έχουν στο παρελθόν κάνει προσπάθεια απεξάρτησης σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα: 75 ανέφεραν πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ (32%), 61 το 18 ΑΝΩ (26%), 35 πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ (22%) 32 ιδιωτικά προγράμματα (13%) ενώ κάποιο άλλο από τα παραπάνω προγράμματα ανέφεραν 18 άτομα (7%). (Σημειώνεται ότι υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει πάνω από μία φορά θεραπεία και σε περισσότερους από έναν φορείς)
- Συνολικά 113 άτομα δήλωσαν ότι έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να εισαχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα: στον ΟΚΑΝΑ 95 (84%), στο ΚΕΘΕΑ 12 (11%), στο 18 ΑΝΩ 4 (3%), σε ιδιωτικά και «άλλα» προγράμματα 2 (2%). 34 άτομα από τα 113 (30%) δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία.





protothema.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!