«Το μεταναστευτικό συνάλλαγμα εισρέει στη χώρα μας κυρίως από τις οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα, το οποίο προσδιορίζεται στο 46 τοις εκατό του συνολικού συναλλάγματος , ενώ...
Σημαντικό είναι και το ποσοστό που αντιστοιχεί στους μετανάστες της Ιταλίας που φθάνει το 41%, αναφέρει έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας» σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Panorama’.Από την έρευνα διαπιστώθηκε μια πτωτική τάση του μέσου ποσού χρημάτων, που ένας μετανάστης στέλνει ανά τρίμηνο. Το 2008 αντιστοιχούσε στο ποσό των 241 ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό του εμβάσματος εκτιμάται στα 193 ευρώ, δηλαδή είκοσι πέντε τοις εκατό μικρότερο ποσό.
«Τα εμβάσματα από το εξωτερικό κατά το 2009 αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών», διαπιστώνει η έρευνα, « και συγκριτικά με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών έχουμε σημαντική μείωση.
Το 2008 το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 31% του μηνιαίου εισοδήματος, το 2007 έφθανε το 35 τοις εκατό».
Από τα ποσά αυτά μόνον το 10 τοις εκατό καταφέρνουν να κατατεθούν ως αποταμίευση.
Η έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας και του Ινστιτούτου Στατιστικής για το 2009, υπογραμμίζει ορισμένες βασικές τάσεις που υπάρχουν στον τρόπο των δαπανών, στο ποσό της αποταμίευσης ή το προορισμού και της μεθόδου της αποστολής των χρημάτων από τους μετανάστες.
Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των οικογενειών καταφέρνει να αποταμιεύσει το 100 τοις εκατό των εμβασμάτων που αποστέλλουν οι συγγενείς τους.
Το μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματος κατά ποσοστό 60% χρησιμοποιείται για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, το τελευταίο μόνον τρίμηνο του 2009 για τις καθημερινές ανάγκες καταναλώθηκε το 70 τοις εκατό των εμβασμάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ωστόσο δεν μπορεί να ελεγχθεί το συνολικό ποσό των εμβασμάτων που αποστέλλονται στην Αλβανία, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, πηγαίνει σε οικογένειες που ζουν σε αγροτικές περιοχές -που αντιστοιχεί στο 55 % του συνόλου- όχι μέσω των τραπεζών αλλά μέσω γνωστών ή από τους ίδιους τους μετανάστες.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://echedoros-a.blogspot.com