tromaktiko: H χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

H χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά



Οι άνδρες με καρδιακή νόσο πεθαίνουν νωρίτερα, εφόσον τα επίπεδα τεστοστερόνης τους είναι χαμηλά, σύμφωνα με μια νέα...



 βρετανική μελέτη. Είναι σαφές ότι η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στους άνδρες. Τώρα προκύπτει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη επιδεινώνει την κατάσταση όταν πρόκειται για άνδρες που υποφέρουν ήδη από καρδιακή νόσο.

 Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί ή επιδεινώνει τις καρδιακές παθήσεις - και αν η θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης θα μπορούσε να βοηθήσει.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ομαλοποίηση των επιπέδων τεστοστερόνης θα μπορούσε να μειώσει το πλεόνασμα κινδύνου που προσδιορίζεται στην έρευνά μας, αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι θα αισθανθείτε καλύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Kevin S. Channer.

Ωστόσο μελέτες σαν αυτή του Channer μπορεί να είναι παραπλανητικές, σημειώνει ο William O'Neill, καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Miller στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο O'Neill, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποιεί ότι μόνο μια κλινική δοκιμή μπορεί να αποδείξει αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα κατάγματα ή ο καρκίνος ή η καρδιοπάθεια παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση όταν ένας άνδρας υποβάλλεται σε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης», σημειώνει ο O'Neill.

«Πολλοί άνδρες θέλουν να αισθάνονται πιο νέοι, επιθετικοί και σεξουαλικοί. Από την άποψη αυτή μιλάμε για κάτι παρόμοιο με την υποκατάσταση οιστρογόνων σε μεσήλικες γυναίκες. Αισθάνονται πιο νέες και πιο σεξουαλικές αλλά δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής και άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη.»

Αυτό που δείχνει η μελέτη, επισημαίνει ο O'Neill, είναι ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προσδιορίσει ποιοι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου. «Πηγαίνετε ας πούμε στο γιατρό σας και ελέγχετε το επίπεδο τεστοστερόνης σας και αυτό είναι χαμηλό. Φαίνεται λοιπόν ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από καρδιακή πάθηση», διευκρινίζει.

«Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου: Να χάσετε βάρος, να ρίξετε την αρτηριακή σας πίεση, να ασκηθείτε, να κόψετε το τσιγάρο, να μειώσετε τη χοληστερόλη σας.» Η σχέση μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης και των καρδιακών παθήσεων ισχύει μόνο για τους άνδρες.

Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου όταν έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Κατά κάποιον τρόπο, τα νέα ευρήματα είναι αντιφατικά. Οι ερευνητές κάποτε πίστευαν ότι οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες, τα οιστρογόνα, ήταν ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες εκδηλώνουν καρδιακές παθήσεις σε ποσοστό χαμηλότερο από τους άνδρες.

Τώρα προκύπτει ότι η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη είναι αυτή που προστατεύει τους άνδρες. Σε άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη του Channer, οι Ronald CW Ma και Peter CY Tong από το κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ τονίζουν την ανάγκη για κλινικές δοκιμές προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί πράγματι να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι δύο επιστήμονες προειδοποιούν, όμως, ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θέτουν σαφώς σε κίνδυνο την καρδιά και ότι ο στόχος της υποκατάστασης τεστοστερόνης θα πρέπει να είναι η προσέγγιση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης.



contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!