tromaktiko: Καπνοαπαγόρευση, Δημοκρατία ή Junta (Χούντα);

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Καπνοαπαγόρευση, Δημοκρατία ή Junta (Χούντα);



Εδώ και δέκα περίπου ημέρες είναι σε "εφαρμογή" ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε Δημόσιους χώρους. Αυτό προκαλεί πολλές συγκρούσεις και μεγάλη πόλωση μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών. Είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λέμε οτι σε κάποιες από αυτές έχει απαγορευτεί τελείως.
 Ο λόγος είναι οτι υπάρχει δραματική διαφορά στον
αριθμό των ατόμων που καπνίζουν. Για την Ελλάδα χρειάζεται ειδική μεταρύθμιση. Αλλά
για να εισέλθω συντομότερα στο θέμα θα ρίξουμε μια ματιά στον ορισμό Δημοκρατία μιας και με τον δεύτερο όλοι κατανοούμε τί σημαίνει:
"Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα που την εξουσία την έχει ο λαός και η λήψη αποφάσεων γίνεται μέσω ψηφοφορίας (δημοψηφίσματος) ή με αντιπροσώπους του λαού στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία."
Και η απορία είναι, υπήρξε Δημοκρατία όταν έγινε η επιβολή του νόμου αυτού; Φυσικά και όχι. Σεβαστή η άποψη και των δύο πλευρών, και των καπνιστών και των μη. Αλλά στην Ελλάδα μεγαλύτερο σύνολο ατόμων είναι οι καπνιστές. Πολλοί το βλέπουν ρατσιστικά και έχουν την άποψη οτι επειδή καπνίζει κάποιος επιβαρύνει την υγεία τους. Αν το δούμε και αντίθετα ένας καπνιστής θα έλεγε αφού δεν καπνίζεις μην έρχεσαι εκεί που καπνίζω αφού σε ενοχλεί τόσο πολύ. Δεν είναι λύσεις όμως αυτές. Τόσα χρόνια η Ελλάδα ζούσε αρμονικά πριν μπουν τα φυτίλια που δημιούργησαν πόλωση στον λαό.
Τέτοιοι νόμοι θα πρεπε να μπαίνουν σε δημοψήφισμα και όχι να γίνεται άμεση επιβολή τους με το "έτσι θέλω" της κάθε Κυβέρνησης και του κάθε Υπουργού που θέλει να εξυπηρετήσει τον προσωπικό του εγωισμό και να λέει οτι άφησε κάποιο έργο. Καλά κάνουν οι πολλοί επιχειρηματίες που έχουν γράψει το νόμο στα παλαιά τους υποδήματα και συνεχίζουν να δουλεύουν όπως ξέρουν αυτοί. Η καραμέλα οτι μειώνονται οι ασθένειες του καπνίσματος με αυτό το νόμο και μειώνουν τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να σταματήσει. Έτσι κι αλλιώς τα ταμεία είναι πληρωμένα από τον Ελληνικό λαό και είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ασφάλιση σε ότι κι αν πάθει κάποιος.
Καταλήγουμε οτι η Καπνοαπαγόρευση είναι μια σύγχρονη Junta όπως και πολλοί άλλοι νόμοι. Το κάπνισμα δεν είναι έγκλημα, δεν το προτείνω αλλά είναι δικαίωμα του καθένα να κάνει ότι θέλει αφού δεν καταπατάει κάποιο δικαίωμα του άλλου. Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν δυνατό εξαερισμό και να χωρίσουν όπως πριν κάποια χρόνια τον χώρο σε καπνιστές και μη. Ο καλός εξαερισμός δεν θα επιτρέπει στον καπνό να μεταφερθεί στο άλλο "στρατόπεδο".
Κι αν στο μέλλον απαγορευτεί το αλκοόλ, θα αντιδράσει το ίδιο ο κόσμος; Πάλι θα γίνουμε στρατόπεδα που θα μας κατευθύνουν Υγειονομικοί Λοχαγοί; Τόσο πολύ τους νοιάζει η υγεία μας; Γι αυτό τα νοσοκομεία είναι το ένα χειρότερο από το άλλο; Γι αυτό τόσες ελλείψεις; Γι αυτό τόση διαφθορά;
Η καπνοαπαγόρευση είναι εισβολή στα δικαιώματα και πρέπει να σταματήσει. Είτε καπνίζει κάποιος είτε όχι πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν. Λύσεις υπάρχουν όπως υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς κάποιοι πρέπει να τις σκεφτούν. Και στο κάτω κάτω της γραφής Δημοκρατία είναι αυτό που θέλουν οι πολλοί !!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!