Οι ενάγουσες δισκογραφικές εταιρείες «υπέστησαν, και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ανεπανόρθωτες ζημιές» από την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μουσικής, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Το λογισμικό LimeWire, βασισμένο στη λογική των ομότιμων δικτύων (p2p), επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν και να κατεβάζουν αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στους υπολογιστές άλλων χρηστών του δικτύου.
Μια δεκαετία μετά την εμφάνισή του, το LimeWire έχει σήμερα 50 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μετρήσεων NPD, οι χρήστες αυτοί αντιστοιχούσαν στο 58% των ανθρώπων που παραδέχτηκαν ότι κατέβαζαν πειρατική μουσική το 2009.
Την τελευταία δικαστική απόφαση χαιρέτισε η Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχανίας Αμερικής (RIAA), η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες -πρόκειται για τις δισκογραφικές εταιρείες που ανήκουν στη Universal του ομίλου Vivendi, τη Sony Music, τη Warner Music και την ΕΜΙ.
Η απόφαση έρχεται έπειτα από την ομόφωνη ετυμηγορία που εξέδωσε το 2005 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της Grokster Ltd.
Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να κριθούν ένοχες για παραβίαση του copyright αν προσφέρουν υπηρεσίες σχεδιασμένες για το κατέβασμα πειρατικών αρχείων, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για νόμιμα αρχεία.
http://whitetoweraris.blogspot.com/