Παλιοί μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μαύρου χρώματος μεγάλες βασίλισσες που τώρα δεν υπάρχουν, μετά την καταστροφή του 1978 δηλαδή, και ουδεμία σχέση είχαν με την σημερινή cecropia.
Καθώς πλησιάζει ο καιρός που τα μελίσσια μας θα ξεγονιάσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πρέπει να προετοιμαζόμαστε να καταπολεμήσουμε τα μελίσσια μας τώρα που δεν θα υπάρχει γόνος.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνετε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο πόσο πολύ ενοχλούνται οι μέλισσες από την βαρρόα και τι μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν για να απαλλαχτούν από αυτές.
Δυστυχώς η Apis melifera δεν έχει αποκτήσει ακόμα την ικανότητα να ελέγχει μόνη της την βαρρόα, όπως κάνει π.χ η Apis cerana η μέλισσα της ανατολής που μας κληροδότησε την βαρρόα.
Η Apis cerana έχει αναπτύξει κοπτήρες για το λόγο αυτό και δαγκώνει την βαρρόα και την εξουδετερώνει.
Αυτό όμως έγινε μέσα σε πολλές χιλιάδες χρόνια συμβίωσης με την βαρρόα, ενώ η Apis melifera μόλις μέσα σε 30 περίπου χρόνια από την εμφάνιση της βαρρόα στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει ακόμα αμυντικό μηχανισμό.
Βλέποντας το βίντεο θέλω να σκεφτείτε ότι αν εμείς περιμένουμε να μαζέψει μέλι το μελίσσι μας και αυτό έχει βαρρόα, αντί να μαζέψει μέλι αναλώνεται στην προσπάθεια να απαλλαγεί από την βαρρόα. Απολαύστε λοιπόν το βίντεο και γνωρίστε τον εχθρό καλύτερα.
http://melissocosmos.blogspot.com/