Αυτό το κορίτσι ποιος θα το πάρει; Η ερώτηση αφορά το μέλλον της Wind Hellas και, σε λιγότερο από μια με δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, θα έχουμε απάντηση.
Η εταιρεία πέρυσι έκανε ένα γενναίο κούρεμα (μάλλον για ξύρισμα πρέπει να μιλάμε) των δανειακών της υποχρεώσεων, που από τα 3,2 δισ. ευρώ τα περιόρισε στο επίπεδο του 1,8 δισ...
Πτώχευση α λα βρετανικά
Οχι, δεν ακολούθησε τη συνταγή της δημιουργικής λογιστικής, απλώς η μητρική της εταιρεία είχε φροντίσει να μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο στο Λονδίνο και να κάνει χρήση των βολικών για τη συγκεκριμένη περίπτωση διατάξεων του βρετανικού πτωχευτικού δικαίου.
Μετά τη διαγραφή μέρους του χρέους της, η εταιρεία παρέμεινε στον έλεγχο του Αιγύπτιου επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις, που όμως έχει και άλλα προβλήματα στο κεφάλι του τους τελευταίους μήνες και δεν αποκλείεται να τον δούμε να επισκέπτεται από εδώ και πέρα τη χώρα μας όχι ως επενδυτής, αλλά ως απλός (αλλά αρκετά πλούσιος) τουρίστας.
Στο μεταξύ για τη Wind έχουν κατατεθεί 6 προτάσεις ενδιαφερομένων. Μόνο ένας από αυτούς ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες - πρόκειται για τη νορβηγική Telenor, που είχε ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΟΤΕ για τη δημιουργία της Cosmote, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90. Οι υπόλοιποι είναι είτε ομάδες επιχειρηματιών είτε επενδυτικές εταιρείες και από τις τελευταίες μόνο μία έχει παρουσία στα μέρη μας. Πρόκειται για την Argo, που είναι ιδιοκτήτρια της On Telecoms.
Μιας και η διαδικασία πώλησης της Wind περιλαμβάνει και μια πολύπλοκη διαδικασία περαιτέρω περιορισμού του χρέους (σ.σ. έχουμε την εντύπωση πως η περιπέτεια της εταιρείας μπορεί να δίνει ιδέες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης), η εταιρεία μπορεί να αλλάξει χέρια ακόμη και για 100-150 εκατ. ευρώ.
Ποιος να το έλεγε ότι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που έχει ως «προίκα» και τον τομέα σταθερής τηλεφωνίας της πάλαι ποτέ Tellas, θα έφτανε στο σημείο να αλλάξει χέρια για ένα τέτοιο, εν πολλοίς συμβολικό, ποσό.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ