tromaktiko: Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας στο ΧΑΑ, για ακόμη μια φορά, με τις 1.440 - 1.450 μονάδες ...

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας στο ΧΑΑ, για ακόμη μια φορά, με τις 1.440 - 1.450 μονάδες ...



Με κομμένη την ανάσα, παρακολουθούμε την προσπάθεια της αγοράς να αποφύγει, έστω και την τελευταία στιγμή τη μεγάλη δοκιμασία, για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες, με τα πιο κρίσιμα επίπεδα του διαγράμματος, αυτά, δηλαδή, των ...
1.440 – 1.450 μονάδων (σχηματισμός τριπλού πάτου), ενώ η αγορά θα συνεχίσει να παίρνει τη γενική τάση από τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, αλλά και από αυτές στην ευρωπαϊκή, με την Ιρλανδία να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πιθανή διάσπαση των παραπάνω επιπέδων (1.440 – 1.450 μονάδων), με επιβεβαίωση θα σημάνει την πιθανή έναρξη μιας νέας σημαντικής πτώσης στην αγορά, μια πτώση η οποία δε μπορεί να αποκλειστεί να έχει και τη μορφή ξεπουλήματος (αναφορικά με τις υποστηρίξεις χαμηλότερα αυτών των επιπέδων θα επιστρέψουμε σε επόμενα σχόλια μας, διαβάστε σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης).

Σε αυτό το σημείο, θα αναφέρουμε την άποψη του GFF ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει, επειγόντως, να κινηθεί στα πλαίσια της πολιτικής της FED, ρίχνοντας χρήματα στην οικονομία και αγοράζοντας μέρος του χρέους των ευαίσθητων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ θεωρούμε ότι ο συνδυασμός μιας πολιτικής αγοράς χρέους και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας καθιστά εφικτή την αποτροπή της πιθανότητας πληθωριστικών πιέσεων, που είναι και ο φόβος όσων αντιτίθενται στην πολιτική της αύξησης του χρήματος στην οικονομία. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, κρίνεται, επιπλέον, σημαντική η εκπόνηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με κεφάλαια της ΕΚΤ, στις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε οι ευαίσθητες οικονομίες της ΕΕ να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, η αυξανόμενη ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία σύντομα θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, τορπιλίζοντας όχι μόνο τις οικονομίες κάποιων χωρών της ΕΕ, αλλά και οδηγώντας σε κοινωνικές αναταράξεις με πολιτικό - οικονομικές διαστάσεις. Τέλος, για ακόμη μια φορά, θα στηλιτεύσουμε την πολιτική της Γερμανίας, αναφέροντας ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.
Ανασκόπηση Αγορών…
Σταθεροποιητική η χθεσινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ, με το κλίμα αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.178,59 μονάδες, +0,02%, ενώ με οριακή πτώση 0,14% έκλεισε και ο Dow Jones Industrials, στις 11.007,90 μονάδες. Με, μικρά κέρδη ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.476,01 μονάδες, +0,25%.
Όπως αναμέναμε και είχαμε αναφέρει δοκιμάστηκε κατά τη χθεσινή ημέρα η πολύ κρίσιμη μακροπρόθεσμη ζώνη στα επίπεδα του 1,3450 – 1,3470, με το ευρώ, μετά την προσέγγιση αυτών των επιπέδων να αντιδράει ελαφρώς και να επιστρέφει πάνω από το 1,35. Προτού περάσουμε στις υποστηρίξεις και τις αντιστάσεις είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ στις 15:30.
Όσο λοιπόν αφορά τις επόμενες υποστηρίξεις, θα εστιάσουμε αυστηρά και μόνο στα επίπεδα του 1,3450 – 1,3470 (μακροπρόθεσμη ζώνη), τα οποία σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν (χθες είχαμε αναφέρει: “Θα επαναλάβουμε ότι με την προσέγγιση των παραπάνω επιπέδων 1,3450 – 1,3470 είναι πολύ πιθανή μια σταθεροποίηση του ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και μια τεχνική αντίδραση”, για υποστηρίξεις χαμηλότερα θα αναφερθούμε σε νέα σχόλιο).
Κλείνοντας με τις αντιστάσεις, έχουμε τα επίπεδα του 1,3560 (αδύναμη αντίσταση), 1,3655 (αδύναμη προς μέτρια αντίσταση), 1,3668 (αδύναμη αντίσταση), 1,3750 (μέτρια αντίσταση), 1,3778 (αδύναμη αντίσταση), 1,3830 (αδύναμη αντίσταση), 1,3916 (αδύναμη προς μέτρια αντίσταση) και, φυσικά, τα επίπεδα του 1,3950 – 1,3970 (η γνωστή πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη ζώνη).
Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:
Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία (11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση κατά 0,4% (m-o-m) έναντι μείωσης 0,2% στην τελευταία ανακοίνωση - Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).
Η ομιλία του προέδρου Trichet (πρόεδρος ΕΚΤ) (15:30 ώρα Ελλάδος - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 440.000 από 435.000 την προηγούμενη εβδομάδα - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη Philly FED στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 5 από 1 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).

Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!