Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 5,7 εκατομμύρια φορέων της ασθένειας παγκοσμίως, τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Νότια Αφρική. Σχεδόν το 18% των Νοτιοαφρικανών, ηλικίας από 15 ως 49 ετών, έχει μολυνθεί.
«Η κατάσταση συνιστά μεγάλο οικονομικό κίνδυνο για τη χώρα, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η Νότια Αφρική βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», αναφέρει η έκθεση, η οποία προτείνει την κατάρτιση και χρηματοδότηση πιο δραστικών σχεδίων πρόληψης, θεραπείας και αναχαίτισης της μετάδοσης του ιού από τους μολυσμένους γονείς στα παιδιά.
Ακόμη κι αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι Νοτιοαφρικανοί θα μολύνονται με τον HIV για τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για την Οικονομική Διακυβέρνηση και το AIDS στην Αφρική και του Ινστιτούτου για τα Αποτελέσματα της Ανάπτυξης.
Το συνολικό απαιτούμενο κόστος για τις επόμενες δύο δεκαετίες, όσον αφορά στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 102 δισ. δολάρια, αν η χώρα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των δαπανών για τα φάρμακα και τα σχέδια πρόληψης της εξάπλωσης της ασθένειας, αναφέρει η έκθεση.
Η UNAIDS ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις θεραπείες για τον HIV έχει αυξηθεί κατά 12 φορές μέσα σε έξι χρόνια και 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τώρα τα φάρμακα που χρειάζονται.
http://newsbomb.gr/